Има нещо общо, което е определящо във Вселената – планетите,

...
Има нещо общо, което е определящо във Вселената – планетите,
Коментари Харесай

Върти ли се Вселената?

Има нещо общо, което е определящо във Вселената – планетите, звездите, луните, даже самите галактики – всички те се въртят. Това значи ли, че и самата вселената се върти?

Отговора на този въпрос космолозите интензивно търсят, тъй като той може да ни каже доста за фундаменталната природа на Вселената.

„ Това е доста нереален въпрос, както и множеството въпроси от космологията, само че тези от нас, които се занимават с космология мислят, че това е метод за проучване и на фундаменталната физика “, споделя Тес Яфе, астрофизик от Университета в Мериленд и асистент откривател в НАСА Център за полети.

„ Има някои неща, които не можем да тестваме в лаборатория на Земята, тъй че използваме Вселената и геометрията на Вселената, която може да ни каже нещо за фундаменталната физика. “

Учените, имайки поради фундаменталната природа на Вселената, в началото допускат, че Вселената не се върти и е изотропна, което значи, че наподобява еднообразно във всички направления. Това съмнение е в сходство с уравненията на Айнщайн, само че не се изисква от тях. На базата на тази доктрина за изотропната Вселена, учените построиха стандарт на космологичен модел, който разказва Вселената.

„ Това [предположение] е в действителност кодирано по метода, по който правим нашите калкулации, метода, по който проучваме нашите данни, по метода, по който вършим доста неща “, споделя Даниела Сааде, теоретичен помощник в Училището по физика и астрономия на Университета в Нотингам в Обединеното кралство.
„ Въпросът е, че едно такова умозаключение би трябвало да се тества. Не можете просто да се надявате на най-хубавото “.

За да видят дали тези догатки за Вселената и нейната фундаментална физика са верни, учени са събрали наблюдения, с цел да тестват своите модели. По-специално, те употребяват светлината от галактическия микровълнов декор или CMB за малко. Тази светлина е най-старата, която можем да се следи – издадена единствено 380 000 години след Големия гърмеж – и е съкровищница от информация за космолозите, учещи Вселената.

CMB наподобява съвсем еднакъв във всяка посока, само че има дребни разлики в температурата му, единствено една хилядна от степента, които са били наранени от историята, наличието и геометрията на Вселената. Изучавайки тези разлики, учените могат да видят дали Вселената е била изкривена по какъвто и да е метод, което допуска ротация или уголемение, което се усилва в една посока повече от друга. Измерването на поляризацията на светлината, може по сходен метод да обезпечи информация за геометрията на Вселената.

Учените откриват, че CMB светлината не демонстрира никакви доказателства, че Вселената се върти. Така, вероятността Вселената да е изотропна е 120 000 към 1, което значи, че наподобява същата, без значение от посоката, в която гледате, съгласно изследване от 2016 година, оповестено в списание Physical Review Letters, ръководено от Саде и Стефан Финли, астрофизици от Imperial College Лондон. Друго изследване открива 95% възможност, че Вселената е хомогенна, което значи, че е идентична на всички места в огромни мащаби.

Всички тези проучвания демонстрират, че Вселената е значително идентична и не се върти. Това умозаключение е такова, че няма възможност да се промени. Бъдещите измервания на поляризацията на CMB могат да се подобрят през идващите няколко десетилетия, само че е малко евентуално новите данни да оспорят предходните констатации.

„ Охарактеризирахме [температурата на] сигнала, който е там, до там, където той няма никаква спомагателна информация за нас, “ споделя Джафе. „ Не мисля, че [новите данни за поляризация] биха имали огромно въздействие върху въпроса за ротацията, тъкмо тъй като въртенето е сигнал, който чакаме да забележим при доста огромни мащаби и който е повече или по-малко изключен от данните, които към този момент имаме. “

Резултатът, че Вселената не се върти, е несъмнено облекчение за космолозите, които са основавали своите модели на това съмнение. В същото време то дава забавна вероятност за нашето място във Вселената.

„ Ние в действителност започнахме от концепцията, че хората сме център на Вселената “, споделя Сааде. – „ Мисля обаче, че е в действителност изумително какъв брой в действителност сме дребни и незначителни в нея “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР