Има насищане на пазара на втечнен газ и интензивно се

...
Има насищане на пазара на втечнен газ и интензивно се
Коментари Харесай

Иван Хиновски посочи кога ще плащаме по-малко за парно и топла вода


Има засищане на пазара на полутечен газ и интензивно се строят терминали и енергийният специалист Иван Хиновски не чака промени, а леко политическо поевтиняване на топлинната сила от Нова година. Ефектът от поевтиняването на газа с 47% ще бъде краткотрайно прекъсване на тренда на инфлацията, уточни още той пред bTV. 

Според него по отношение на цените сега най-изгодно за отопление през зимата ще са инверторните климатици. Това е най-достъпното и най-изгодното сега, добави Хиновски.

Хиновски добави, че има трендове за поевтиняване и на цените на тока.

Иван Хиновски уточни, че има способи да се повлияе и в комерсиалните връзки сред „ Литаско “ и „ Лукойл “. Не може да се влиза като слон в стъкларски магазин и да се изземват облаги, счита Хиновски и добави, че има доста механизми, по които страната да поеме сектора на горивата.

От своя страна Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията не има вяра да има сензитивна смяна скоро на топлинната сила, макар че газът поевтинява с 47%. Хранилищата са съвсем цялостни до оптималната степен, което разрешава да се икономисва газ, само че когато стартира отоплителният сезон наклонността ще се обърне заради неналичието на доставки на газ от „ Газпром “, уточни Владимиров.

Той чака от следващата година – първото тримесечие на 2023 година да има повишаване на синьото гориво. Дългосрочното решение на казуса е енергийна успеваемост. Ако хората употребяват остарели уреди, техните сметки ще скочат и това ще докара до обществено неодобрение. Държавата би трябвало да образова хората по какъв начин да икономисват средства и да влагат повече в енергийна успеваемост,  сподели още Мартин Владимиров.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР