Има многобройни смъртни случаи, свързани с прекомерното поглъщане на кофеин.

...
Има многобройни смъртни случаи, свързани с прекомерното поглъщане на кофеин.
Коментари Харесай

Колко кафета са нужни, за да ви убият

Има многочислени смъртни случаи, свързани с несъразмерното усвояване на кофеин. Така че, в случай че инцидентно сте човек, който обича кафето и енергийните питиета, може да желаете да знаете почти какво количество би трябвало да избягвате да пиете дневно. И по този начин, какъв брой кофеин е необходим, за да ви убие?

Има няколко фактора, които вършат този въпрос сложен. Например, не всеки реагира по същия метод на кофеина. Хората също по този начин развиват и толеранс към него и затова ефектите могат да бъдат разнообразни при всеки човек. И най-после, няма да има почитан откривател, който би се осмелил да организира изследване върху хора, в случай че задачата на това проучване е гибелта на човек. Затова, както може да се чака, няма изследвания, които да демонстрират какво количество кофеин дефинитивно би умъртвило един средностатистически човек.

Но има няколко по-малко етично съмнителни проучвания, които разрешават на лекарите да схванат какво се случва в тялото при предозиране с кофеин и почти каква доза би се оказала съдбовна за елементарния човек. Така че, въпреки да е съвсем невероятно да се дефинира точната смъртоносна доза, можем да твърдим сигурно няколко неща, като да вземем за пример, че най-високото количество кофеин, която в миналото е било погълнато от някой, който е оживял, е към 100 грама.

 Caffeine USP

Сух кофеин

По-малките дози, за които нормално се счита, че излагат възрастен човек на висок риск от гибел, нормално варират от към 5-10 грама, признати за къс интервал от време, което към момента е ужасно доста енергийни питиета и / или кафе, макар че има някои хапчета за намаляване, които може елементарно да ви доставят това количество единствено с шепа от тях.

Разбира се, има хората, който умират от предозиране с кофеин или реагират извънредно зле и с по-малки дози. Например, в медицински доклад е разказан случая на анонимно едногодишно момиче, което гълтам няколко от хапчетата за намаляване на майка си. Общата му доза кофеин е почти 3 грама. Въпреки че бебето има обилни затруднения, в това число сърдечни проблеми и гърчове директно по-късно, то оцелява след случая и наподобява не страда от дълготрайни проблеми. Тук би трябвало да се означи, че като се има поради дребния размер на детето, концентрацията на кофеин в системата му в последна сметка е втората най-висока от всички документирани при някой, оживял от предозиране с кофеин.

Още един случай е този на 16-годишно момче, което гълтам към 6-8 грама кофеин и също съумява да оцелее, макар редица медицински затруднения.

Така че в основата си има безчет фактори, само че що се отнася до избрана доза, която би умъртвила множеството хора, се оказва, че когато се приказва за чаши кафе или енергийни питиета, това е голямо количество за множеството хора, с някои изключения, когато са налични определени сърдечни болести и други сходни може доста по-малки дози да са летални.

 CaffeineCrystals Fibrous 10xDarkField

Кристали кофеин под микроскоп

Но по какъв начин кофеинът всъщност може да убие?

Кофеинът е едно от няколкото естествено срещащи се субстанции, известни като ксантини. Ксантините са с изключение на всичко друго стимуланти на централната нервна система (ЦНС). Кофеинът, по-конкретно, е в над 60 известни растителни типа. Това е най-широко употребяваното психоактивно вещество в света. В взаимозависимост от това кое изследване четете, почти 80-90% от популацията на Съединени американски щати употребява най-малко 200 мг. дневно. В ниски дози то има доста преимущества, които могат да оказват помощ за неща като успокояване на болката, задържане на вода, зоркост и общо бодърстване.

Както при множеството стимуланти на ЦНС, колкото по-висока е дозата, толкоз по-дълбока е реакцията. С потреблението на повече кофеин обаче рисковете стартират да надвишават изгодите. Човек може да стане нервозен, обезпокоителен, да има високо кръвно налягане, болежка в гърдите, главоболие, дехидратация и за жалост взаимозависимост, която предизвиква абстиненция при отдръпване. В токсични дози кофеинът може да аргументи извънредно ниско кръвно налягане, гърчове, проблеми със сърдечния темп и лактатна ацидоза.

Изглежда има известно различие сред откривателите по отношение на това по какъв начин тъкмо ксантините, като кофеина, предизвикват реакциите, които вършат. Това, което е известно, е, че те въздействат на аденозиновите рецептори в съвсем всяка клетка в тялото.

Аденозинът е химикал, присъстващ във всяка човешка клетка. Той се комбинира с други химикали като фосфат, с цел да сътвори голям брой съединения, които оказват помощ на клетките да работят вярно. Тези съединения би трябвало да се прикрепят към техните рецептори, с цел да повлияят на клетките. В тялото има 4 съществени групи аденозинови рецептори и техните резултати могат да се разделят на четири категории. Най-общо казано, аденозиновите съединения оказват помощ за увеличение на кислорода, наличен за клетките, защищават от вредите, породени от неналичието на О2, оказват помощ за иницииране на естествените противовъзпалителни реакции на организма и  за основаването на кръвоносни съдове.

Кофеинът е сходен на аденозин по химичен състав и по този начин може да се прикрепи към аденозиновите рецептори като не разрешава на аденозиновите съединения да действат обикновено. Резултатът е стимулация на ЦНС, разпределяне на гладката мускулатура и диуретично деяние върху бъбреците, което може да докара до дехидратация.

По този метод, при високи равнища, кофеинът може да бъде доста отровен. Той се свързва с местата в аденозиновите рецептори, известни като подтипове А1 и А2. Резултатът е припадъци. Във високи дози той също по този начин ще спре фосфодиестеразните ензими, като в същото време подтиква освобождението на невротрансмитери. Резултатът е извънредно бърз сърдечен темп, разширение на кръвоносните съдове, причиняващо ниско кръвно налягане, ниски равнища на калий, които могат да причинят летален сърдечен темп, разграждане на захарите в черния дроб и увеличение на белите кръвни кафези.

Ако всичко това не наподобява задоволително смъртоносно, тези странични резултати ще провокират свои лични проблеми. По-конкретно, лактатна ацидоза ще де появи в тъканите на тялото ни, които не получават задоволително О2, защото кръвното ни налягане е прекомерно ниско. Резултатът от припадъците, ниските равнища на О2 в клетките и неизбежното обособяване на калций от ендоплазмения ретикулум, ще ни докара до рабдомиолиза – разпад на мускулите, което води до освобождение на мускулни фибри в кръвта (резултатът е кафява урина и запушени бъбреци).

Ако си мислите „ Никога повече няма да пия този нектар на Сатаната “, не се тормозете, тези токсични реакции няма да се случат при естествени равнища на консумация. Просто когато приемете над 500-600 мг. в доста случаи няма да ви е доста хубаво.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР