Има много собственици, които се сблъскват с проблеми, свързани с

...
Има много собственици, които се сблъскват с проблеми, свързани с
Коментари Харесай

Хиперактивна котка: как да я разпознаем и какво да правим

Има доста притежатели, които се сблъскват с проблеми, свързани с хиперактивна котка. Котката по природа обича да ловува, да се катери и да бяга. Понякога това държание се появява ненадейно и без забележима причина. Например, в случай че забележите, че вашата котка мяука прекалено много или е по-активна от нормално при лов, тя може да страда от котешка хиперактивност.

Как да успокоим хиперактивна котка?

За да се успокои хиперактивна котка, е значимо да се проследят аргументите за този проблем. Ако забележите извънредно държание на вашата котка, може да е потребно да се свържете с вашия ветеринарен доктор и да извършите посещаване, с цел да разберете какво се крие зад необикновеното държание. Така ще откриете по какъв начин да успокоите котката си и по какъв начин да се справите с моментите, когато котката е хиперактивна.

На каква възраст котките се успокояват?

Котенцата са доста дейни и през първите години от живота си прекарват времето си в игри, изследват покрайнината и натрупат опит. След този интервал обаче както часовете, отдадени на игрите, по този начин и заниманията понижават. Това е смяна, която не е идентична при всички котки и която явно е обвързвана и с характера на обособената котка, която може да бъде повече или по-малко дейна и игрива.

Въпреки това, когато вашата котка стане стара, тя ще бъде все по-малко дейна. Следователно тя ще стартира да посвещава доста повече време на сън и отмора, като пренасочва играта и гушкането към избрани моменти. Въпреки това даже възрастните котки могат да преживеят моменти на хиперактивност, в които заемат атакуваща поза, вървешком или скачайки встрани и държайки козината си обратно и настръхнала. Това държание, след няколко минути тичане, приключва, връщайки котката в положение на мира.

Хиперактивна котка през нощта

 Хиперактивна котка: по какъв начин да я разпознаем и какво да вършим

Защо котката става хиперактивна през нощта? Това е въпрос, който доста стопани си задават, когато имат работа с котки, които през нощта не вършат нищо друго, с изключение на да скачат по мебелите, мяукат и тичат по всички страни. Често обаче забравяме, че котките имат доста мощен грабителски инстинкт и са изключително дейни животни през нощта.

Дори в случай че домашната котка няма потребност да ловува, с цел да се храни, тя е склонна да натрупва сила денем и да я освобождава през нощта. Трябва също да помним, че дневните часове постоянно са скучни за котката: в действителност през множеството време те остават сами у дома и чакат притежателят им да се върне. Натрупване на сила, което ще благоприятства нощната хиперактивност на котката.

Причини за хиперактивност при котката

Може да има доста аргументи зад хиперактивна котка. На първо място, липса на обществено развиване заради прибързано обособяване от майката. Всъщност при котките обществените умения се развиват с помощта на контакта с майката и с братята и сестрите от котилото.

Въпреки това, в случай че котенцата бъдат отстранени от майка си прекомерно рано, те няма да могат да следват линейно обществено развиване, научавайки се да не хапят или драскат, в случай че не се усещат в заплаха. Трябва също да помним, че те обичат да играят и да тичат, тъй че от време на време имат потребност да излеят насъбраната си сила, изключително в случай че са прекарали доста време в сън.

Ако една котка наподобява хиперактивна, тя може просто да скучае. Осигуряването на нови играчки и отделянето на повече време на котката може да се окаже потребно за попречване на отегчението на котката ви. И най-после, от време на време хиперактивността може да бъде обвързвана с въвеждането в нова среда, идването на нови хора или животни.

Помощ на хиперактивната котка

Но какво можете да извършите тогава, в случай че котката е хиперактивна? Можете да опитате със съвета, който преди малко ви дадохме, на първо място като обогатите околната среда, като вмъкнете детайли в къщата, които могат да забавляват котката и да избегнат скуката, като лавици, хамаци, игри и стълбове за драскане.

 Хиперактивна котка: по какъв начин да я разпознаем и какво да вършим

След това можете да опитате да употребявате естествено лекарство. Цветята на Бах, да вземем за пример, постоянно употребявани по съвет от профилиран ветеринарен доктор, могат да бъдат чудесно средство, което да помогне на вашата котка да си възвърне психофизическия баланс.

Винаги следвайки ветеринарните препоръки, могат да се употребяват успокояващи феромони, синтетични субстанции, които могат да оказват помощ на котката да се успокои в обстановки, които предизвикват високо равнище на стрес. Можете също по този начин да осиновите втора котка: намирането на котешки сателит за вашата писана може да бъде вярното решение, с цел да и помогнете да изразходва сила и да и попречите да скучае денем.

Очевидно, преди да извършите избор, помислете деликатно и се пробвайте да разберете дали идването на друга котка може единствено да сътвори стрес или може да се окаже позитивно. И най-после, добра концепция е да се консултирате със експерт: в случай че котката има поведенческо разстройство, може да е потребно да се консултирате с специалист.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР