Има много доказателства в подкрепа на твърдението на полския премиер,

...
Има много доказателства в подкрепа на твърдението на полския премиер,
Коментари Харесай

Икономическото чудо на Полша прикрива истинските й дълбоки проблеми

Има доста доказателства в поддръжка на изказванието на полския министър председател, че страната му е " икономическо знамение ".

Растежът е над 2 пъти по-висок от този в еврозоната, новите данъчни доходи запушват бюджетния недостиг, а неотдавна страната се трансформира в първата от някогашния Източен блок, оповестена за развита стопанска система и първата страна от близо десетилетие, която получава влиятелния статут.

Този статут обаче идва с разрастващи се провокации, а проблемите за Полша стартират да се натрупват. Националистическото държавно управление подхранва растежа, пълнейки джобовете на потребителите с нараснали обществени разноски, като редом стяга хватката на страната върху бизнеса, написа Bloomberg.

Страната се възползва и от обстоятелството, че е най-големият чист адресат на финансиране от Европейския съюз, че е застрашена от наказания от Брюксел поради намесата на ръководещите в правосъдната система.

Въпреки растящата стопанска система, Полша има един от най-големите фискални дефицити в Източна Европа, съгласно Moody`s. Икономистите, интервюирани от Bloomberg, чакат растежът да се забави до 3% в границите на 2 години - забележителна цифра за множеството страни, само че доста закъснение за Полша и по-близо до равнищата в Холандия и Австрия.

Временни фактори като ускоряващият се напредък в прилежаща Германия и щедростта на Европейски Съюз прикриват възходящите недостатъци, съгласно Лешек Балцерович - " бащата " на посткомунистическите пазарни промени в Полша.

Политиките на ръководещата " Право и правдивост " за понижаване на пенсионната възраст, обществени дарове за фамилиите и подкопаване на самостоятелни институции въздействат на стопанската система, счита той.

" За страдание, ние сме на най-лошия вероятен път във връзка с дълготрайните вероятности за напредък ", сподели пред Bloomberg Балцерович, който е някогашен началник на централната банка и финансов министър.
Брутният вътрешен артикул се усили с 5.1% през второто тримесечие. Растежът ще се забави тази година и идната, преди да падне до 2.9% през 2020 година, съгласно изследване на Bloomberg измежду 26 анализатори.

Moody`s чака дефицит на служащи, който към този момент се усеща от повече от половината полски компании. Съществуват и демографски трендове, като изселването на служащи към по-богатите страни от Европейски Съюз и едно от най-ниските равнища на раждаемост в Европа, които ще допринесат за забавянето.

Има вид за по-ниски входящи потоци от бюджета на Европейски Съюз, които могат да бъдат понижени в допълнение в европейския фискален проект след 2020 година, в случай че блокът реши да обвърже отпущането на някои средства със зачитането на демократичните полезности.

Индикациите, че полската правосъдна система не е лишена от политически пристрастия, може да повлияят на общите капиталови настроения, счита анализаторът на Moody`s Хайко Петерс.

Структурният фискален недостиг, който отстранява резултата от икономическите цикли, остава на повече от 2% от Брутният вътрешен продукт, сподели рейтинговата организация. Той е най-големият в Източна Европа след тези на Румъния и Унгария, които са оценени 4 стъпки под високия рейтинг А2 в Полша.

" Току-що преминахме пика на нашия цикъл и сме изправени пред закъснение в Европейски Съюз и в международен мащаб ", отбелязва Пьотр Полавски, старши икономист в ING Bank Slaski във Варшава. Той чака растежът на Полша да се забави до 2.7% през 2020 година " След края на взрива, казусът със структурния недостиг в Полша също ще си проличава още повече ", планува Полавски.

Премиерът Матеуш Моравецки, някогашен банкер, определен да управлява страната от водача на ръководещата партия Ярослав Качински, пази държавното ръководство на стопанската система от 525 милиарда $.

Елиминирането на малките врати в данъчното законодателство сътвори " икономическо знамение ", предоставяйки 40 милиарда злоти (10.86 милиарда долара) нови бюджетни доходи за държавни стратегии, сподели Моравецки през юли.

Сега спечелването на развъртян статут от полските акции в показателя на FTSE Russell е доказателство, че моделът работи, сподели той пред Bloomberg.

В продължение на десетилетия " полският модел се характеризира най-вече с политика на икономическа либерализация, вкоренена във Вашингтонския консенсус ", сподели министър председателят.

Но това не докара до " новаторска или обществено приобщаваща стопанска система ", а Полша се нуждае от " нов подтик " за повишение на конкурентоспособността и " повишение на качеството на живот на жителите ", уточни той.

Инвеститорите не бяха впечатлени от новия метод, въпреки да не се отдръпнаха от новата " развита " стопанска система.

Индексът WIG20 на 20-те най-големи компании на Варшавската фондова борса загуби 5.5% в доларово изражение през последните 12 месеца, спрямо 2.9% спад в показателя MSCI Emerging Market.

Полските облигации в локална валута, където задграничните вложители държат 52 милиарда $, или съвсем 1/3 от дължимите суми, спадат с 3.9% в доларово изражение. Индексът на Bloomberg и Barclays за държавните задължения в локална валута спадна с 4.8%.

Проблемът е, че непредвидените големи доходи на държавното управление се дължат основно на икономическия взрив и на увеличението на многочислените налози и такси, като новия спомагателен данък върху горивото, вместо на по-добра събираемост на налозите, съгласно изследване на Форума за гражданско развиване, мозъчния концерн на Балцерович.

Всъщност страната пропуща най-хубавата опция от десетилетие да построи запаси за момента, когато растежът се забави, твърди икономистът.

Инвестициите остават под равнищата, следени в някои от съседите на Полша, макар че държавното управление изразходва средствата от Европейски Съюз, с цел да помогне за наваксването на Западна Европа. Проектите обгръщат от построяването на нови автомагистрали до ремонт на тротоарите и локалните учебни заведения.

Разходите от частни компании или от " най-продуктивната част от вложенията " остават спънати от политически риск, съобщи 71-годишният Балцерович, който е и някогашен вицепремиер в първите посткомунистически кабинети в Полша.

Полското държавно управление беше обещано под съд от Европейски Съюз за вдишване на пълномощията на съда, а с помощта на напъните му за " повторна полонизация " страната пое контрола над болшинството от банковите активи в страната.

" Антиреформите задълбочават слабостите на Полша, до момента в който антипазарната агитация трови мозъците на хората ", сподели Балцерович, който като шеф на централната банка се сблъска с политиките на " Право и правдивост ".

" Ясно е, че проблемите с върховенството на закона ще окажат въздействие върху стопанската система ", безапелационен е той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР