Има лобистки натиск върху министрите на икономиката и земеделието за

...
Има лобистки натиск върху министрите на икономиката и земеделието за
Коментари Харесай

Александър Дунчев: Гората ни е като скъп мерцедес, в който возим оборска тор

Има лобистки напън върху министрите на стопанската система и земеделието за дърводобива. Това съобщи депутатът от „ Продължаваме промяната “ Александър Дунчев в „ Добро утро, Европа “ по Euronews Bulgaria. Той и доцент Момчил Панайотов от Факултета по Горско стопанство към Лесотехническия университет разясниха изявлението на министъра на стопанската система, че ограничаването от 30% за сеч във вековните гори е на път да отпадне.
Аз мога да кажа следното – ние гледаме на нашата гора като на един безценен мерцедес, само че го използваме, с цел да пренесем с него оборска тор. В последните месеци виждаме на всички места, че горите се трансформират в едни кариери за дърводобив. Булдозери вършат големи пътища, отстраняват почвата, ерозират я, стават наводнения в резултат на това. Тези вековни гори извършват извънредно значима роля за опазването на водата и климата. Видяхте Каравелово (където през септември станаха опустошителни наводняване – бел. ред.). Ние търсим облагата от гората, търсим по какъв начин да задоволим един или различен вложител или фабрика. Изпратили сме въпроси до Министреството на земеделието, с цел да може да покаже на обществото, че тази година се добива доста повече спрямо предни години. Само добивът на едрата дървесина е с 20-30% повече спрямо последните 5 години. Затова и питаме министъра: „ Защо се сече повече, а вие желаете още повече? Изпълнихте ли задачите на Европейски Съюз да имаме 10% предпазени гори?
Александър Дунчев, Политическа партия

Доц. Панайотов добави: „ Ние нямаме дълбока политическа информация, само че това, което слушам по медиите, е доста притеснително. Някой е подвел министъра на стопанската система, че това ще реши даден стопански проблем. Проблемът явно е с дървата за горене и дървесината за преправяне.
Дори и да се позволи тази сеч, тя няма да реши проблемите, които би трябвало да реши. Тя ще обслужи няколко индивида, които търгуват с дървесина. Нормално е да има разговор. Големият проблем за мен е: редно ли е едно краткотрайно държавно управление да взима извънредно стратегически решения за 50-100 години напред? И то в една обстановка на очевидна неинформираност “
Доц. Момчил Панайотов

Двамата посетители бяха безапелационни, че всеобщата сеч не е подбудена от рецесия за дърва преди отоплителния сезон.

„ Там казусът е различен. Дърва в гората има. Няма кой да ги добие обаче, тъй като дълги години се държеше доста ниска цената на дървесината, с цел да може да се употребява от политици и кметове като обществен инструмент за пазаруване на избори. В един си изгонихме всички служащи от гората. Те към този момент са в чужбина и работят за 4-5 пъти по-големи заплати “, изясни Александър Дунчев.

Вижте още във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР