Има ли увеличение на цените на имотите около Кавала в

...
Има ли увеличение на цените на имотите около Кавала в
Коментари Харесай

Струва ли си да инвестирате в жилище в Гърция

Има ли нарастване на цените на парцелите към Кавала в Гърция и какви са аргументите за големия интерес на българите в този регион.
 
След 2001 година отпадна визовия режим с Гърция и българите започнаха да откриват красивите плажове на Егейско море. След 2007 година като жители на Европейски Съюз ние получихме правото да купуваме парцели тук. 20 години по-късно по статистика 10 000 българи имат жилища, като по-голямата част са в северна Гърция.
 
" 2012 година средностатистическият парцел в Гърция беше с цена към 800-900 евро на квадратен метър. 2022 година цените на парцелите към този момент стигнаха до 1800-1900 евро на квадратен метър, което значи, че в границите на 10 години имаме средностатистически по 10% нарастване годишно, което е изцяло обикновено и в сходство с инфлацията, с смяната цените на електричеството и с смяната цените на всички първични материали и материали за построяването на един парцел ", разяснява Костадина Димитрова, притежател на организация за недвижими парцели в Гърция пред Българска национална телевизия.
 
" Още по-голяма наслада е за мен, че успяхме да доближим още повече българския и гръцкия народ и да изпълним многочислени покупко-продажби с български и гръцки вложители и в двете страни, както и да посрещнем българските туристи в нашето крайбрежие и надлежно да изпратим и гръцките туристи в прелестните планини и ски центрове в България ", съобщи Никос Кортидис, притежател на организация за недвижими парцели в Гърция.
 
В региона към Кавала има повече от 25 български хотела. Инвестициите за недвижими парцели нарастват всяка година, само че безспорен факт е, че след присъединението на България в Европейски Съюз освен гърците влагат в разнообразни бизнеси в България, само че и доста българи също влагат в жилища и бизнес планове в Гърция. Най-масовите имотни покупко-продажби са за закупуване на жилища, мезонети, жилища в градеж, остарели къщи за реставрация, имоти, на които да се строят здания съгласно статута на мястото.

Ваканционните парцели нарастват с над 25%

" 2008 година, когато имаше икономическа рецесия в Гърция, имаше срив на цените на недвижими парцели в Гърция, т.е. цените бяха от 500 до 900 евро на квадратен метър. Това възбуди интереса на нашите сънародници за придобиване на благосъстоятелност в Гърция. В сегашния миг и заради международната инфлация цените варират от 1900 до 2300 евро на квадрат, жилищата се продават изцяло приключени по избор на клиента ", разяснява Христина Андонова, притежател на организация на недвижими парцели.
 
 Istock Istock
Цените варират от 60 000 евро за дребен апартамент и нагоре според от квадратурата до 200-300 000 евро, както и първокласни къщи за 1-2 милиона евро. Тенденцията е заради огромния интерес всяка последваща година цените да вървят нагоре. Напоследък има засилен интерес към земеделската земя. Тези имоти са от цени 15 000 евро до 60-70 000 евро. Те са желани от хора, които желаят да слагат там каравана, тъй като земята няма статут за градеж.
 
" Ако би трябвало да съпоставям в България несъмнено са два пъти по-високи, даже и по нашето Черноморие са два пъти по-високи. В момента тук приблизително можеш да закупиш едно жилище за сумата сред 60-70 000 евро и това да бъде апартамент, който е ново строителство, апартамент, който е безусловно обзаведен до ключ. Средно цените на парцелите тук са сред 1350 и 2500 евро на квадрат. Цената естествено се дефинира от това, което купуваш. Ако купуваш ново строителство, в случай че купуваш постройка с панорама към морето, жилище с панорама към морето или пък такова с някакви прерогативи като градина – естествено цената е в по-високия указател, в случай че купуваш жилище, което е малко по-назад в селото, няма панорама - естествено, че цената е по-ниска ", сподели Илина Казийска.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР