Има ли риск за толсистемата, след като регионалният министър обяви

...
Има ли риск за толсистемата, след като регионалният министър обяви
Коментари Харесай

Какво мислят експертите за изчезналия изходен код на толсистемата у нас

Има ли риск за толсистемата, откакто районният министър разгласи през вчерашния ден, че е липсващ изходният код на системата? Случаят е препратен към ДАНС.

Коментарът е на специалисти по Българска национална телевизия. Оказва се, че от 2019 година насам не е ясно кой и по какъв начин е отговарял за съхранението им.

Според вътрешна инспекция на " Пътната организация " изходният код на толсистемата е предаден от изпълнителя на възложителя с приемо-предавателни протоколи на CD диск и USB портативна флаш памет през 2018 и 2019 година.

" Общо взето това е сърцето на цялата стратегия. Практиката е да се продаде всичко на купувача, на клиента. В същото време доста от фирмите употребяват бекъп. Имат аварийно копие, в случай че нещо се случи да могат да реагират ", съобщи Никифор Стоянов, ИТ специалист.

Оттогава следите на изходния код се губят. Според ИТ специалисти индивидът, който го има, може да трансформира неговата функционалност.

" Може да се конфигурира на наш сървър и да се употребява, в случай че ние имаме камери и нещата, за които е пригодена програмата, може да си създадем нещо, което работи по същия метод ", добави Никифор Стоянов.

Оказва се, че за неналичието на кодовете се е знаело още през 2021 година, споделя някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов. Според Божанов те би трябвало да се съхраняват в съответна система на министерството.

" Аз бях задал въпрос на служебния министър дали този код е разполагаем, защото до момента в който бях министър също установихме, че АПИ не знаят тъкмо къде е кодът. Отговорът на служебния министър беше, че кодът е бил предаден. Министър Цеков с ДАНС сега би трябвало да открият по кое време го е имало, по кое време го е нямало ", разяснява Божидар Божанов, някогашен министър на електронното ръководство.

Изходният код е това, което разказва метода, по който работи даденият програмен продукт и има връзка с отчитането на толдекларациите и инспекциите за съществуване на винетка да вземем за пример. Според Божанов неналичието му основава няколко риска.

" Единият е, че страната не може да надгражда сама цялото това нещо. Не може да го одитира в цялост. В догадка - преустановяване на активността на изпълнителя, по света банкрутират компании, тогава страната ще остане с нещо, което никой няма да може да поддържа повече. Толсистемата няма да спре на следващия ден, същият този проблем се среща и в други държавни системи, би трябвало да има съответен метод ", добави Божидар Божанов.

Според районния министър последното предаване на програмни кодове е било през 2019 година, когато тогавашният началник на АПИ Георги Терзийски публично получи ключа за толсистемата от австрийската компания реализатор. По телефона Терзийски изясни, че кодовете са предадени и признати със съответните протоколи.

" Кодовете бяха предадени и се съхраняваха по избрания ред. Това мога да кажа единствено. След като са предадени в Агенцията се съхраняват от чиновници на толуправлението ", съобщи Георги Терзийски, някогашен началник на АПИ.

Българска национална телевизия: Как си обяснявате изгубването?

" Нямам пояснение. След нашето освобождение имаше прекомерно огромно текучество, в това число в управителните тела на толуправлението ", сподели още Георги Терзийски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР