Има ли политическа воля у нас за борба с корупцията,

...
Има ли политическа воля у нас за борба с корупцията,
Коментари Харесай

Атанас Атанасов пред Actualno.com: Прокуратурата у нас обслужва модела Борисов ​

Има ли политическа воля у нас за битка с корупцията, от кое място би трябвало да стартира промяната в правосъдната система и прокрадват ли се външнополитически закани за страната ни, по тези и други въпроси беседва с ръководителя на " Демократи за мощна България " (ДСБ) ген. Атанас Атанасов.


Вижте, най-лесно ми е да ви отговоря, че ще внеса предлагането на Съюз на демократичните сили, с цел да го обсъдим, тъй като не сме го правили. Не бива да подминаваме нито едно предложение с неуважение. Но на този стадий от общественото държание на другите субекти ние съдим и вършим оценка кой се нарежда като действителна съпротива и кой се пробва да имитира съпротива .
Така че на почналия развой на доближаване с сътрудниците от " Да, България ", това е безапелационен знак, че ние на този стадий от ДСБ изрично разчитаме тях като действителна съпротива. Другите просто би трябвало да потвърдят това .
За нас е значимо да създадем същинска опция на настоящия мо​дел​ на ръководство и всички, които желаят да вземат участие действително в отместването на този модел, ще бъдат наши сътрудници. На този стадий обаче би трябвало да ги отличим кои са. Какво значи да ни блазни? Нас ни интересуват гласоподавателите, нас ни интересуват хората, които желаят смяна. Ние имаме упоритостта по тази двупартийна ос, която на този стадий сътворяваме, да създадем обединяване, което да работи за възобновяване на Републиката.

Защо да е мъртъв? Това е план на ДСБ, това е наша съставка. Хората, които са взели участие в " Нова Република " ​,​ бяха с нас и не престават да са с нас.

Това определение за градската десница единствено по себе си се пробва да разделя гласоподавателите. Имаме по-голям проблем в страната. Имаме образуван един модел на практикуване на властта, който има една-единствена цел - да бъдат ръководени, усвоявани и присвоявани общите ни пари . Този модел, който си е поставил на челото, че е десен, проевропейски и проатлантически, на процедура е отместил институциите, обезсилил ги е, обезкървил ги е и отново споделям, главната цел е еднолично да бъдат ръководени още пари .
Представете си образно този модел с образеца, когато министър председателят Борисов излиза и споделя: " Аз дадох! " . С това разпределяне от общите пари той си купува политическо въздействие, купува си власт и по-късно се възпроизвежда още веднъж посредством тази власт и по този начин - пари, власт, пари . Този циничен модел има потребност от достоверна опция и ние работим за това да създадем тази опция, привличайки всички тези сили, които желаят да вземат участие в смяната. Някои от тях несъмнено го желаят откровено, а други несъмнено ще се опитат да имитират опозиционност. Нашата работа е да се разпознаем кой къде.

Много ще внимаваме. Много, тъй като се опарихме и тук би трябвало да си го признаем това . Реформаторският блок имаше сходна цел и след това, когато влязохме във властта, видяхме кой по какъв начин се държа. И тук желая да подчертавам върху нещо извънредно значимо, което се пропуща и не се почита в България, за жалост. Към днешна дата Христо Иванов можеше да бъде министър в предното държавно управление на Борисов, а аз да бъда ръководител в една от значимите комисии в Народното събрание, в случай че просто слушахме, щяхме и да папкаме, жестоко казано .
Ние непринудено напуснахме властта, тъй като не бяхме съгласни за метода, по който се упражнява и в полза на тези, които се упражнява. Тъй като властта се упражнява в полза на доста стеснен кръг от олигархията, който присвоява нашите общи пари. Те унищожиха междинния и дребния бизнес, те монополизираха огромните браншове на стопанската система, унищожиха конкуренцията, сътвориха монопол на пропагандна машина, която да обслужва този модел, която се зарежда със същите тези пари. Всичко това на процедура обезличава Републиката, като механизъм, по който би трябвало да се ръководи страната.


Той и вторият Консултативен съвет беше провален. Разбраха се, не се схванаха, жестоко казано. Вижте, тематиката за битката с корупцията е съществена дъвка на ръководещите години наред без никакви резултати, тъй като какво се предлага в този момент?

Основната разлика сред двата закона се състои в това, кой да назначи новия Златанов, с цел да може да му написа в тефтерчето политически поръчки. Не мога да изброя органите, които са основани ​з​а битка с корупцията. Никаква успеваемост няма от тях към този миг. Съгласно българската конституция​,​ органът, който може да притегля към наказателна отговорност, е българската прокуратура . Тоест​,​ в случай че ти не реформираш този инструмент, всичко друго са някакви вибрации - я за илюзия на външните ни сътрудници, я на публиката вътре.
Аз бях учуден, Цецка Цачева, която е приключила моя факултет, обясняваше, че корупцията можела да бъде административно нарушаване . Това са неуместни неща. Да, нямаме общо определение за корупция, само че корупцията постоянно е закононарушение . Тоест, когато има корист с власт и някаква икономическа или финансова полза, това постоянно е закононарушение. Ако желаеме да има битка с корупцията, би трябвало да създадем самостоятелна прокуратура, която да се бори с това. Българската прокуратура през днешния ден обслужва модела " Борисов " и няма никаква ефикасност . Какъвто и орган да основат, каквито и данни да събира този орган, те ще отиват в прокуратурата и там ще се случи всичко, което се е случвало и до момента.

Трябва да концентрираме задоволително социална мощ и поддръжка, с цел да може във висш​ия​ орган на държавната власт, Народното събрание, да има задоволителна маса от народни представители, които са поддържат промяна на прокуратурата. Това е законното решение. В Народното събрание би трябвало да бъдат самостоятелни хора, които вземат решения по вътрешно разбиране предвид на публичните потребности и упования, а не да извършват волята на мекия деспот от Банкя​.​

Българските национални ползи би трябвало да се опитаме да осъществяваме през това председателство, само че аз не мога да ги чуя на този стадий какви са.
Много сме дейни на Балканите в последно време. Миналата седмица излезе една статистика, която споделя, че България е на предпоследно място на Балканите по междинна работна заплата. Би следвало ние да работим за това, тъй като то би било част от българския народен интерес. Само че по какъв начин го вършим откакто последната среща, която Борисов направи у нас, предложения гръцкия министър председател, румънския, сръбския, а не предложения албанския и македонсия. Е, по какъв начин ще ги интегрираме? Трябва ли да обясняваме в този момент сръбската политическа класа кого обслужва? Че е съперник на НАТО и доста харесват съветското знаме​...

Това е едно от нещата, за което би трябвало да се каже положително за българското държавно управление, че въпреки и мъчно и след толкоз години, беше приключен оня развой, който стартира през 1999 година с подписването тогава на Декларацията сред Иван Костов и Любчо Георгиевски. Сега би трябвало да има изпитание от страна на България пред нашите европейски сътрудници за дотъкмяване на процеса.


По различен метод ще го обясня. Тези предварителни парламентарни избори, главната им цел се състоеше в това да сътвори подобен еднороден парламент, който да избере подобен състав на Висшия правосъден съвет, който да продължи политиката на остарелия, тъй като този Висш съдебен съвет ще избере идващия основен прокурор. А Борисов, а и освен него, и Цацаров​, и всичките им другари доста ги интересува кой ще е идващият основен прокурор. От първите стъпки на новия Висш съдебен съвет виждаме, че няма нищо ново и всичко продължава по остарелия метод. Даже опозиционерите в новия Висш правосъден съвет са по-малко, в сравнение с бяха в предния.

Наблюдавам политическите процеси и давам своята озенка. За страдание, господин президентът продължава да живее в казармата. Това е неговият проблем, разбирате ли. Не единствено за това, че всички секретари, които е назначил, са негови състуденти, съученици или дружно е бил някъде по поделенията с тях. Начинът, по който той преглежда или упраж​н​ява пълномощията си, ​е​ казармен . Той счита, че като свика съвещание на Консултативния съвет, счита, че е издал заповед и всички ще му козируват, но в политиката не е по този начин. Политиката е активност, в която правилото на доброволност е доста значимо нещо. Това не е казарма да разпореждаш и да заповядваш.

Бих могъл да кажа една хвърковата фраза, само че не трябва по този метод да принизяваме институцията. Този човек има деформиран метод на мислене, тъй като от 18-годишната си възраст до ден-днешен е живял в казарма. Той не може да разбере особеностите на публичното устройство . По отношение на Висш съдебен съвет той (президентът - бел. ред.) реши да направи една реплика, през която да покаже, че от него нещо зависи, а на процедура обслужи замисъла, който го имаше.

Трябва да напомня, че точно по мой отчет през 2001 година бяха оповестени за личност нон грата трима съветски дипломати в България. Днешното положение на нещата е плачевно обаче.
Тактиката на Бойко Борисов е опит да имитира онази позиция на Борис III " Винаги с Германия, в никакъв случай против Русия ". Той се пробва да имитира в този момент, като споделя: " Винаги с Меркел, в никакъв случай против Путин " . Ние сме дребна страна, несъмнено, че в избрани обстановки и условия, ще бъде​м​ повлияни от едни или други, само че започнахме да забравяме, че сме членове на НАТО и че сме членове на Европейския съюз и че би трябвало да се съобразяваме с политиките на съюзите, в които членуваме.
Недопустимо е, когато тези съюзи са наложили наказания на Русия поради жестоко нарушение на интернационалното право, министър председателят и президентът да се надпреварват обществено да приказват, че би трябвало да свалим глобите против Русия . Какво желаят да кажат с това? Какво ще получи българската страна и българското общество, в случай че свалим глобите? Ако ние можем да получим като страна нещо доста солидно, дано да ни убедят за това нещо, единствено че това са голи приказки и нагаждачество .
За страдание, дори хората по върховете на властта обслужват съветската хибридна война, която се води и на Балканите, и в Европа, всявайки боязън в българското население, че имало атомни подводници в Черно море, че руснаците струпват някакви сили против нас... Дайте да си пазиме нашия интерес в последна сметка. Няма никакво противопоставяне на българските законни институции против съветския шпионаж, който работи тук безотговорно.

Във всички и на всички места!

От една страна, ние би трябвало да се съобразяваме с това, че имаме граница с Турция. Тоест би трябвало да търсим подобен дипло​м​атически метод, че да не си повреждаме или изостря​ме връзките с Турция. ​В ​следващия миг обаче има кардинални въпроси в последна сметка.
В момента в Турция имаме един едноличен режим на ръководство, който не зачита доста човешките права . Някакси срамно е за страна, която е член на НАТО и Европейския съюз, каквато е България, да прави такива дейности, като по лист, даден от Турция, тука да прибираме турски дисиденти и да ги връщаме без правосъдна процедура отвъд. Едно е дипломацията за това дали би трябвало да бъдат продължени договарянията с Турция за европейско участие, друго е по какъв начин се държим ние сервилно към Турция и от тази угодливост какво получаваме . Аз съм доста обезпокоен от цялата работа и та​з​и тематика някакси заглъхна.
Има обществени данни и подсказвания, че турските служби разполагат с тежки компрометиращи данни за контрабанда и различен подобен вид държания от страна на България и с това изнудват хора в България . Имам възприятието, че това сервилно държание по върховете на българската страна се корени в компромати, с които те са изнудвани.

От няколко години това се разнася под сурдинка и има и обществени намеквания за подобен вид информация. Ето това би било рисковото, в случай че хора по върховете на българската страна са изнудвани поради техни незаконни дейности.

Аз доста неща знам, но не ми е работата обществено да се занимавам с това, тъй като нито съм началник на ДАНС, нито съм основен прокурор на Републиката, не е моя работа.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР