Има ли опасност при ескалация на войната в Украйна Кремъл

...
Има ли опасност при ескалация на войната в Украйна Кремъл
Коментари Харесай

След изявлението на Путин: Има ли опасност Москва да посегне към ядрените арсенали

Има ли заплаха при ескалация на войната в Украйна Кремъл да посегне към нуклеарните арсенали? Какво значи разпореждането на Путин от 27 февруари да се приведат силите за въздържаност в режим на „ висока степен на подготвеност “? За какъв вид оръжия става въпрос? Готов ли е НАТО да реагира на при възможна такава опасност?

Силите за въздържаност са нуклеарните оръжия на Русия или тъй наречените стратегически системи, като от време на време се слагат в друга степен на подготвеност. Те са със междинен и отдалечен обхват на деяние и образуват и така нататък възпиращ капацитет освен на Руската федерация, само че и на нуклеарните страни като цяло. Защото единствено една балистична ракета, носеща няколко бойни глави, може да унищожи Москва или Вашингтон, заради което играят ролята на възпиращ фактор, за всяка супер мощ, която има желание да нападна страна, разполагаща с нуклеарен капацитет.



Стратегическите нуклеарни оръжия на Русия имат три типа базиране.

Морско основаните ракети са ситуирани на подводници клас Акула и Борей, въздушните - на стратегически бомбардировачи-ракетоносци " Туполев ", сухоземните - в силози и върху мобилни установки, ситуирани в разнообразни точки на страната.
Русия разполага с няколко типа балистични ракетни системи- " Авангард ", " Кинжал ", " Войвода " и " Сармат ", " Рубеж ", " Топол " и " Ярс ".

Другият вид нуклеарни оръжия в арсенала на Кремъл са тактическите, те са основани върху носители с дребен обхват на дейности като ракетите " Искандер " и " Бастион ", кото могат да са ситуирани върху колесни первозни средства и бойни кораби. Тяхното предопределение е да поразяват инфраструктура, въоръжение, техника и жива мощ на съперника в зоните на военни дейности.



Според анализатори слагането на силите за въздържане в режим на " висока степен на подготвеност " от Путин е невиждан акт.

Това изказване е на процедура опасност с нуклеарно оръжие. Това може би е най-обезпокояващо заявление от момента на началото на войната в Украйна. Нито една страна, изключително след Студената война, не е употребила нуклеарното оръжие като средство за напън, счита Йордан Божилов- предс. на Софийски конгрес за сигурност.

Поставянето нуклеарните съветски сили във висока степен на готвоност обаче не е последната степен преди ефикасното им потребление.

Тъй като няма термин " специфичен режим на бойна подготвеност ", просто се покачва тяхната бойна подготвеност. Смисъл, редуцира се времето, в което те могат да бъдат задействани, изяснява Велизар Шаламанов- някогашен министър на защитата.

При такава заповед персоналният състав би трябвало да е зад пултовете на пусковите установки, в очакване на нови разпоредби от Кремъл. Стратегическите ракетоносци и бомбардировачи би трябвало да са в подготвеност за политане, изцяло въоръжени и с нуклеарни средства, а подводните крайцери би трябвало да се насочат към авансово плануваните зони за ракетен пуск. Целите са набелязани.

Практически нанасянето на удари се възнамерява по цели, които биха сломили волята за опозиция на съперника, биха нарушили ръководството му и биха го отказали от по-нататъшни нападателни дейности, добавя Велизар Шаламанов- някогашен министър на защитата.

Обикновено това са столици, командни пунктове, места където държавното управление на една или друга страна би се укрило по време на война, добавя Йордан Божилов- предс. на Софийски конгрес за сигурност. Руската теория позволява потребление на нуклеарно оръжия, в това число превантивно потребление, в случай че има опасност за нейната сигурност.

Според съветската отбранителна теория, с цел да бъде изпълнена заповед за нуклеарен удар, тя би трябвало да бъде доказана от тримата огромни - президентът, министърът на защитата и началникът на защитата, изясни Шаламанов само че предизвести, че са вероятни и изключения.

Това, което сред прочее е евентуален проблем, особено при съветската триада, че има опция тя да се задейства и без тази процедура, когато има масирано нахлуване против Русия, само че такова няма да има и това е изключено като заплаха, споделя Велизар Шаламанов- някогашен министър на защитата.

Според него, при неподходящо развиване на акцията за Русия, не би трябвало да се подценява заплахата Кремъл да прибегне до тактически нуклеарни средства, с стеснен обхват в Украйна.

Този вид оръжия са в действителност рискови, защото са в ръцете на тактически командири и те могат да бъдат употребявани и без прекосяване на всички тези процедури пред " нуклеарното куфарче ". Естествено решението за потребление на нуклеарно оръжие е на високо политическо равнище. ", сподели Велизар Шаламанов- някогашен министър на защитата.

Според анализаторите, НАТО и България би трябвало да са подготвени при всевъзможни сюжети.

Т.е. ние би трябвало да разположим на нашата територия задоволително положителни системи за отбрана от ракети, от самолети, които биха могли да употребяват нуклеарно оръжие, добавя Йордан Божилов- предс. на Софийски конгрес за сигурност.

Тъй като не можем да изключим подобен вид развиване, в това число при съществуване на нуклеарни обекти като нуклеарни електроцентрали и складове с отработено нуклеарно гориво е доста значимо всяка една страна, в частност България, да има мощно развита система за Гражданска отбрана, каквато ние имахме, споделя Велизар Шаламанов- някогашен министър на защитата.

Комитетът за нуклеарно обмисляне към НАТО е органът, който следи за заканите от потребление на нуклеарно оръжие и предлага нужните ограничения на държавите-членки на Алианса.

В момента в Полша и Румъния са изнесени системи от противоракетния нуклеарен щит на Съединени американски щати. Анализатори поясняват този ход на Путин като опит по-скоро да завоюва стратегическо преимущество в битката за превъзходство със Запада.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР