Има ли опасност Несебър да изгуби статута си на град

...
Има ли опасност Несебър да изгуби статута си на град
Коментари Харесай

Несебър отпада от списъка на ЮНЕСКО?

Има ли заплаха Несебър да изгуби статута си на град в Списъка на международно културно завещание? Една от аргументите за това би било неналичието на План за запазване и ръководство на Старинния град. Местни поданици започнаха сами да провеждат осведомителни срещи и публични разисквания, с цел да срещнат хората със протичащото се.

Гражданите не желаят Несебър да загуби статута си на град на ЮНЕСКО, тъй като локалните поданици са значима част от наследството, а това е видно от интернационалните конвенции.

Затова, че Несебър може да попадне в „ заплашен лист “, а по-късно да бъде изваден, сигнализира в края на годината тогавашния министър на културата Велислав Минеков. Именно ръководеното от него ведомство би трябвало да изготви нов проект, откакто предходният остана в предишното. Вече е направено заданието за него, само че в него прави усещане и друго изречение

„ …от 1986 година насам са настъпили има редица противозаконни интервенции при структури от 19 век и нови здания, осъществени в прорез със Закона за културното наследство… “

Но, връщайки се на проекта, той би трябвало да бъде признат праз тази година.  Неприемането на документа ще заплаши статута на града към ЮНЕСКО, сподели Кръстьо Пеев от Обществения съвет - Несебър.

„ В момента има ново задание. То би трябвало да завърши до юни месец. Всъщност, това е напрежението, за което министерството на културата приказва, че в случай че до юни месец тази година не бъде признат и гласуван проекта за ръководство, Несебър ще влезе в една процедура по загубване на своя статут.

Това не е еднопосочно събитие, в което ние стопираме да бъдем град на ЮНЕСКО, само че стартира една процедура, която, в даден миг, след прочут интервал от време, може да докара до нашето отпадане като подобен.

Готовият проект би трябвало да премине през публично разискване и да бъде признат и от жителите, другояче няма да се официализира, уточни Кръстьо Пеев.

Междувременно Министерството на културата (МК) изготви Доклад за положението на съхраненост на „ Старинен град Несебър “, който обгръща интервалът 2021 - 2022 година На осведомителна среща, извършена през миналия уикенд в морския град, той беше показан пред локални поданици от Георги Шишманидов, ръководител на сдружението „ Месемврия 2020 “.

Докладът, който обобщава какво е свършило министерството, страната и общината, към този момент е предаден на ЮНЕСКО. Ето и някои от акцентите от Георги Шишманидов:

„ ЮНЕСКО настоятелно приканва страната - членка да създаде тактика за бъдещето на Несебър, учредена на стабилно, съвместимо и заслужено развиване на града и на изключителната международна стойност на полезността и да я даде в Центъра за международно завещание за разглеждане от консултативните органи. Какво са свършили МК и Община Несебър?

На съображение на член 17 от Закона за културното завещание, в който са указани пълномощията на кметовете и на общините да провеждат, координират реализирането на политика за опазването на културното завещание на територията на съответната община, Община Несебър, с контракт от 5 септември 2022 година, е упълномощила правене на тактика за културното завещание на територията на общината, със период за осъществяване 1 декември 2022 година

Тази тактика, на Община Несебър, би трябвало да бъде съгласувана с жителите и да се потърси мнението на жителите и какво виждане имат и те “, уточни Шишманидов.

Тоест, тактиката към този момент би трябвало да е подготвена, само че присъстващите не знаеха за нея. И още - в отчета се показва, че би трябвало да има междуведомствена комисия в която влизат всички заинтригувани институции, в която да се разискват политики и оферти на старинния град. Такава комисия има, от предходната година. В нея влизат разнообразни министерства и държавни структури.

„ В тази комисия, има една точка, в която ръководител на комисията е министърът на културата и има една точка, в която той би трябвало да се допитва до мнението на локалните общности, на гражданското общество. До момента не знам за такова допитване. В началото на януари написах едно писмо до господин Минеков, който към този момент не е министър на културата, с цел да имаме контакти с министерството, само че нямам отговор. Сега ще напиша ново, до новия министър на културата “, разясни той.

Георги Шишманидов акцентира, че Планът за запазване и ръководство би трябвало да се прави взаимно с локалните общности, тъй като те са част от този град. Иначе, в направеното задание към него, са планувани публични разисквания, които би трябвало да се проведат 1 месец след правенето на проекта. За тази активност е даден период от 6 месеца, само че не се знае дали процесът е  почнал.

Обърнахме се с въпроси и към Община Несебър. Градът няма да бъде изваден от листата на ЮНЕСКО на Световно културно завещание, обявиха от общината. Процедурата предвижда  стъпка за включване в лист със застрашени обекти, допълват от Община Несебър. Това ще бъде предотвратено с изработването и приемането на План за запазване и ръководство на Старинния град, акцентират от администрацията.

Относно периодите за това, от Община Несебър показват, че правенето му е ангажимент на Министерството на културата, което се е заело с създаването на документа. Именно в заданието за него е посочено, че има редица противозаконни интервенции по остарели и нови здания. От общината показват, че преписките се движат от ДНСК. Обществени разисквания ще има, откакто проектът бъде подготвен, споделят още от администрацията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР