Има ли напрежение между президента Румен Радев и премиера Кирил

...
Има ли напрежение между президента Румен Радев и премиера Кирил
Коментари Харесай

Политологът Слави Василев: Институционалната роля на президента е да напомня за проблемите

Има ли напрежение сред президента Румен Радев и премиера Кирил Петков? Въпросът влезе още веднъж в дневния ред, откакто през вчерашния ден президентът насочи поредна рецензия към изпълнителната власт и прикани: „ Времето за разбори изтече, чакаме резултати. “
В студиото на „ Здравей, България” на Нова тв социологът Алексей Пампоров и политологът Слави Василев разясниха тематиката.
Според Василев мотив за терзания няма.

„ Трябва да излезем от фиксацията, че когато президентът направи, не бих я нарекъл рецензия, а увещание към избрана тематика, това безусловно значи прехвърчане на искри. Всеки си влиза в институционалната роля, а тази на президента несъмнено е да припомня за проблемите. Сегашното държавно управление възприема това, което споделя президент, за разлика от ерата, когато Борисов беше министър председател. Министър-председателят би следвало да чуе, когато президентът приказва. Това е в подтекста на естествените отношения”, изясни той. Василев добави, че Кирил Петков и Асен Василев обърнаха внимание на това, което сподели президента.

„ Радев по същия метод подлагаше на критика и държавното управление на ГЕРБ. Сега видяхме, че министър Василев търси разговор. Президентът в известна степен е прав, само че в друга степен избързва”, сподели Пампоров.
Двамата разясниха и дали мнението на Петков и Радев се разминава фрапантно по тематиката за АЕЦ „ Белене” и АЕЦ „ Козлодуй”.

Според Слави Василев няма съществени разногласия сред двете институции на тематика нуклеарна енергетика.

„ Важно е нещата да останат в ръцете на специалистите. На тези, които могат да оценят до каква степен е рисково построяването на централа в Белене по отношение на нови блокове в АЕЦ „ Козлодуй”, съобщи Пампоров.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР