Има ли алгоритъм при лечението на Covid-19? Как да действаме,

...
Има ли алгоритъм при лечението на Covid-19? Как да действаме,
Коментари Харесай

Важно! Как да действаме, когато разберем, че сме се заразили с коронавирус?

 Има ли логаритъм при лекуването на Covid-19? Как да действаме, когато разберем, че сме се заразили с ковид? Какво на първо време би трябвало да създадем, с цел да минем най-лесно през това предизвикателство и да поемем най-малък риск за здравето си?

Д-р София Ангелова, пулмолог, разяснява пред БНР:

" Основното е да запазим успокоение и хладнокръвие. В пост-Covid обстановката идват доста младежи в така наречен " пост-Covid синдром " – огромна част от тях са толкоз обезпокоени и уплашени, че основават и у мен терзание за психологичното им здраве. Пациентът има потребност да му кажем: " Това, че е Covid позитивен, не значи, че е жертван ". Лекува се, значимо е първо спокойствието. Аз съм се убедила, че тези, които резервират успокоение, редуцират оздравителния интервал. "  

" Първото нещо е – позитивен тест – уединяване. Човек би трябвало да остане у дома, би трябвало да заобикаля контактите, естествено, тъй като първата и съществена задача е да се опитаме да не разпространяваме инфекцията. И ние споделяме: " Дори не идвайте в лекарските кабинети ". Защото нашите лекарски кабинети се трансформират в действителност в развъдник за вируси. Човек би трябвало да остане у дома, да бъде спокоен, да се свърже със своя доктор. Дали ще бъде персоналният доктор, дали ще потърси другар доктор – значимо е да получи съответните упътвания какво би трябвало да направи. "

Ние, лекарите, сме срещу самодиагностиката и самолечението 

" Тогава могат да се позволен неточности. Вече сме насочени в ситуацията и знаем какви препоръки да дадем на хората. Аз нормално, диктувайки медикаментите на моите пациенти, споделям и обичана книга, приятна музика и положително въодушевление. Това е извънредно значимо, с цел да съкратим оздравителния развой. "

В интернет има протоколи на лекуване – можем ли да се възползваме от тях

" Наистина в интернет пространството вървят разнообразни протоколи. Позволявам си да нарека това " национално творчество ". Вървят протоколи, които не смятам, че са точното и вярно лекуване! Обременява се организмът. Ние трябва да мислим и за черния дроб на хората. Трябва да мислим и за общото им положение. Трябва да мислим и за чревната микробиота (ЧМ – чревната флора), която е необикновен наш асистент. А в действителност с многото лекарства и преди всичко, антибиотиците, които вървят в тези протоколи, унищожават тъкмо нашата чревна флора, потребните бактерии, които са ни невероятни помощници. Те оказват помощ на нашия организъм да съществува по верния и здравия метод. "

Ние, като пулмолози, не можем да се съгласим от първия ден на вирусната зараза да се назначават антибиотици!

" Притеснени сме от обстоятелството, че в последните 10 години няма антибиотични молекули. Сега се изстрелват тези, които бяха последното потомство, с което разполагаме. Ние, пулмолозите, сме на тръни. Дано не пристигна време, когато няма да има с какво да лекуваме хората от бактериални инфекции... "

Признаци, при които би трябвало безусловно да потърсим профилирана лекарска помощ

" Най-честият и водещ признак е температурата. Но тя не би трябвало да ни тормози. Казвам на хората да одобряват температурата като защитна реакция на организма. Вирусите не виреят, те умират при висока температура. Затова това е защитната реакция. Но всеки организъм реагира самостоятелно. Тогава обаче, когато се появи признак зной, когато стартира да учестява дишането, наложително би трябвало да бъдат видени от доктор. Тогава се намесват сътрудниците от Бърза помощ, които посещават пациента и преценят. "

Втората фаза на болестта – когато човек има потребност от О2

" Защото се развива един развой, който не е бактериален развой, развой, който ангажира алвеолите, потегля от кръвоносните съдове, тъй като знаем, че Covid-19 е ендотелна болест. Тогава към този момент би трябвало да се потърси лекарска помощ. Обикновено към 15% от хората имат потребност от О2. "  

Д-р Ангелова поздрави своите сътрудници пулмолози и им пожела да бъдат на първо място здрави. Тя прикани: " Нека да бъдем рационални и виновни и да съблюдаваме противоепидемичните ограничения! "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР