Има изследвания, че Пред- и постменструалният синдром, въпреки анекдотичния им

...
Има изследвания, че Пред- и постменструалният синдром, въпреки анекдотичния им
Коментари Харесай

Луда ли е жена ми? Не, спокойно, просто страда от Пред- или Постменструален синдром!

Има проучвания, че Пред- и постменструалният синдром, макар анекдотичния им контекс, основават сериозен дискомфорт на огромна част от дамите във фертилна възраст. Около 60-80% от всички дами страдат от леки до съществени признаци към седмица преди началото на месечния им цикъл.

И до момента в който почти 75 % от дамите се борят с предменструален синдром (ПМС), то има и едни 10 % от дамите, които изпитват постменструални признаци, които засягат освен физиката, само че и прочувственото и психическо положение на пациентките. Това са тревога, нарушавания на съня, проблеми с координацията, меланхолия, отмалялост, разстройство с недостиг на вниманието, проблеми със самочувствието и тежки отрицателни мисли.

Помолихме – акушер-гинеколог в отделението по Акушерство и Гинекология и част от екипа на доцент доктор Илия Карагьозов в МБАЛ Вита, да отговори на най-честите въпроси, свързани с Пред- и Постменструалния синдром.

 

Д-р Оручева, какво съставлява Предменструалният синдром?

Предменструален синдром(ПМС) или още: „ Пременструален синдром “, „ Пременструална болест “, „ Синдром на пременструално напрежение “ е положение на женското здраве, което е цялост от прочувствени и физиологични признаци преди и по време на менструацията. Симптомите на Постановление на Министерски съвет е допустимо да се появат в периода  от към четиринадесет дни преди менструацията и да продължат даже до седем дни след старта ѝ.

Някои проучвания демонстрират, че Постановление на Министерски съвет се среща при почти 20% от дамите на възраст от 19 до 29 години, и при 55– 60% от дамите над 30 години.

Други източници сочат, че Постановление на Министерски съвет се среща във всички възрастови групи, като е изключително добре изразен в преходните интервали на пубертета и пременопаузата, както и при дами с по-висок учебен ценз. По отношение на редовността на менструалния цикъл, Постановление на Министерски съвет се демонстрира при 23– 50% от дамите с постоянна менструация, и при над 50% с нерегулярен или неточен цикъл.

Според други оценки, при 75% от всички дами Постановление на Министерски съвет се демонстрира най-малко един път по време на репродуктивната им възраст.

 

Какви са аргументите за появяването на Постановление на Министерски съвет, за какво някои дами са подложени на всичко това?

Причина за Постановление на Министерски съвет са цикличните хормонални промени в женския организъм, които се демонстрират в двуседмичния интервал сред овулацията и менструацията. При една обикновено менструираща жена цикълът трае приблизително 28 дни.

Овулацията е интервалът, когато яйцеклетката се освобождава от яйчниците. Това най-често се  случва към четиринайстия ден от цикъла, а  менструацията /кървенето/ стартира на 28-мия ден.

Нивата на естроген и прогестерон се усилват поредно в избран миг от месечния цикъл. Естрогеновите равнища зависят от FSH (фоликостимулиращия хормон) в  хипофизата. Той е виновен за повишаването на един или няколко яйчникови фоликула, носещи здрава яйцеклетка. Пикът на естрогена е по време на овулацията. След като яйцеклетката се отдели и премине в маточната тръба, равнището му спада и стартира да се повишава равнището на  прогестерона. Прогестеронът зависи от LH (лутеинизиращия хормон) в хипофизата и от по този начин нареченото „ жълто тяло “, образувало се след пукането на фоликула и освобождението на яйцеклетката. Прогестеронът приготвя тялото за настъпването на възможна бременност - да се удебели лигавицата на матката, с цел да може оплодената яйцеклетка да се вгради по-добре.

Ако не настъпи оплождане и дамата не е бременна, тогава това жълто тяло изчезва, равнищата на естрогена и на прогестерона спадат и настава менструация / месечно кървене/. Този комплициран развой в действителност обезпечава съвършена естетика в организма.

Най-малкото отклоняване на този темп нарушава салдото и може да докара до редица неразположения, каквито са  признаците, свързани с Постановление на Министерски съвет.

Една от аргументите за нарушение на този баланс в женския организъм и за Постановление на Министерски съвет, е точно дефицитът на прогестерон, като резултат от естрогеновата доминантност.

Това положение е доста особено за актуалния свят. Явление, при което организмът е подложен на огромно количество естрогенни и ксеноестрогенни, които се съдържат в храната, козметиката, дериватите на нефтохимията, пестицидите и така нататък Тези подправени естрогени нарушават естествения синтез на прогестерон в тялото, а от там и извънредно значимия баланс сред естроген и прогестерон.

Когато последователно се стига от намаляваща до изчезнала продукция на прогестерон, понижават равнищата на с еротонин, относително високи равнища на естрогените и по този начин се явяват условия за пораждане на пременструален синдром.

Серотонинът въздейства на настроението, страстите и мислите.

Пролактинът е хормон, който се синтезира най-вече от хипофизата в мозъка, само че и от млечните жлези, мастната тъкан и самата матка. Неговата съществена фунция е обвързвана с лактацията след раждането, само че има и роля в репродуктивната система и заради връзката му с ендорфините и допамина, пролактинът може да въздейства и на настроението. По време и преди менструация ендорфините могат да провокират покачване на пролактина и спад на допамина , което да докара до изменение в настроението, държанието, липса на мотивация, нервност, повишение на апетита, отичане на млечните жлези, задържане на течности.

 

Какви са най-често срещаните признаци на Постановление на Министерски съвет?

Обикновено признаците на Постановление на Министерски съвет са с лека до умерена тежест.

Най-често това са:
отичане на корема и възприятие за подпухналост; болежка и напрежение в гърдите; нараснала нервност, внезапни смени на настроението, тревожност; акне преди и/или по време на цикъл; умерена до мощна болежка в  корема, непреминаваща без банкет на обезболяващи и/или спазмолитици/. Понякога тази болежка се дължи на ендометриоза –  положение, което няма връзка с ПМС; главоболие и/или мигрена; меланхолия, рев без причина; запек и/или диария, гадене; смяна в режима на сън, мощна отмалялост и сънливост; нараснал вкус, най-вече за сметка на захарните произведения или сладкото;
Всички тези  неразположения изчезват или внезапно понижават незабавно с появяването на менструалния цикъл или през първите 2-3 дни.

Срещат се обаче и тежки признаци, които са по-редки, и се назовават предменструален дисфоричен синдром (ПМДС) , при който страданието е толкоз мощно, че се отразява директно на живота в естествена конюнктура. Това положение се среща при 3 до 8% от дамите.  Симптомите на предменструално дисфорично разстройство включват всички останали признаци на Постановление на Министерски съвет, само че към тях се прибавят и притеснителни наблюдения като:
тежка депресия; мисли за самоубийство, под паника офанзиви,  тревога, яд и изменчиво въодушевление, прояви на горест и рев, липса на интерес и незаинтересованост към ежедневието;  безсъние;  проблеми с паметта и концентрацията; отичане, мъчителни крампи; повишен  вкус и потребност от непрекъснат банкет на храна.
 

А кои са рисковите фактори за Предменструален синдром?

Изследователите дефинират като рискови фактори следните премеждия:
меланхолия или други душевен състояния; фамилна история с Постановление на Министерски съвет или душевен състояние; стрес в работа и /или домашна обстановка;  психически и физически контузии.
Всички дами, които разпознават в себе си тези фактори и имат някои от признаците, е добре да се срещнат с акушер-гинеколог, който да им помогне да овладеят положението си.

 

А какво е лекуването или по-скоро държанието на дамата за превъзмогване на признаците?

Преди всичко е наложителна консултацията с акушер гинеколог. Ако имате умерено изразени и повтарящи се всеки месец признаци е нужна консултация със експерт за изясняване на повода за Постановление на Министерски съвет. Ние, акушер-гинеколозите на ВИТА, сме на Ваше разположение за обзор след записване на час на или през .

Лекарят ще направи консултация и проучвания за определяне на анемия, недостиг на някои скъпи субстанции, ендометриоза, проблеми с щитовидната жлеза, синдром на раздразненото дебело черво, ревматологични болести, хормонални проблеми.

Всъщност най-важното за премахване на Постановление на Министерски съвет е да се обезпечи хормонален баланс в организма. Това включва безусловно смяна в метода Ви на живот. Нужна е промяна на диетата Ви, в която би трябвало да намалите приема на кафе, алкохолни питиета, захар и нарий /сол/. Важно е да консумирате храни, богати на триптофан -„ естествения антидепресант “, от който в организима се образува серотонин. Това са мляко, сирене, пуешко, ядки, семена, бобови, банани.

Някои от признаците се въздействат добре от приема на хранителни добавки като витамини от групата на В, Е, Магнезиеви препарати или храни, богати на омега3 (DHA & EPA, рибено масло), витамин Д3.

Задължително е да си осигурите първокласен и задоволително дълъг сън. За понижаване на признаците на меланхолия и раздразнителност се предлага повече придвижване, физически извършения и спорт, развлекателни мероприятия навън.

При тежките случаи (предменструален дистрофичен синдром) се предлагат от време на време и групови съвещания с психолог/ психотерапевт и следене от психиатър.

 

 А какво е Постменструален синдром?

В медицината термин “Постменструален синдром„ не съществува. Факт е обаче, че има  дами, които се борят с неприятни признаци точно в края на менструацията.

Редица непознати и наши уеб страниците пишат за това събитие все по-често през последните години и даже научни проучвания се занимават в детайли с тематиката.  Приблизително към 75%  от дамите се борят с Предменструален синдром (ПМС), а към 8- 10 %  страдат от Постменструални признаци.

Симптомите на Постменструалния синдром могат да бъдат същите или сходни, само че засягат най-вече прочувственото и психическото положение на дамата. Тревожността, нарушаванията на съня и проблемите с координацията също не са необикновени. Симптомите постоянно провокират положение на меланхолия и могат да бъдат свързани с отмалялост, разстройство с недостиг на вниманието, проблеми със самочувствието и отрицателни мисли. Обикновено признаците след менструация могат да продължат няколко дни. Има обаче случаи, в които те не престават даже до 2 седмици след края на менструацията.

 

Знае ли се какви са аргументите за тези недоволства?

Според някои създатели, тези признаци би могло да се дължат на по този начин наречените ановулаторни цикли или цикли с изчезнала овулация. Такива положения са например  Синдрома на поликистозните яйчници (СПКЯ) или положенията, налагащи по една или друга причина банкет на хормонална контрацепция.

Други създатели считат, че Постменструалният синдром се дължи на дисбаланс в равнищата на серотонин.

Независимо от аргументите на пораждане на признаците, в случай че въпреки всичко тях ги има, целесъобразно е да се потърси лекарска помощ, с цел да се откри, какво тъкмо ги предизвиква.

Постменструалният синдром може да бъде симптоматична изява на едно от следните положения:
синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ); предиабетно състояние; инсулинова резистентност; разнообразни психологични разстройства като меланхолия и така нататък
За вярната диагноза е належащо при поява на признаци, те да се проследят и дамите да си водят мемоари по кое време и с какъв интензитет се трансформират недоволствата по време на един менструален цикъл. Това ще бъде основна помощ за лекаря при установяване на диагнозата и последващото лекуване.

 

Какво лекуване препоръчвате в сходни случаи?

В момента няма характерно лекуване на постменструалния синдром.

Съществуват няколко клинични насоки, които оказват помощ за облекчение на характерните признаци. Такива са да вземем за пример когнитивно-поведенческата терапия или антидепресанти, когато има открита меланхолия. При прегледа Вашият доктор ще изследва дали главното положение, като Синдром на поликистозните яйчници, да вземем за пример, може да аргументи някакви постменструални признаци.След това може да бъдат предложени други медикаменти или лечения въз основа на тази диагноза.

Всъщност Постменструалният синдром към момента е една здравна тайнственост, по тази причина не би трябвало да се страхувате да обсъждате в детайли менструалните си проблеми със своя доктор. Той е единственият, който може да даде вярното решение.

Заедно можете да намерите способи да управлявате признаците си и да се справите с всяка смяна, породена от вашия менструален цикъл.

 
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР