Има голяма вероятност зад нелегалния полет на самолета нарушител да

...
Има голяма вероятност зад нелегалния полет на самолета нарушител да
Коментари Харесай

Драгомир Заков: Самолетът нарушител не е представлявал риск за нашата сигурност

Има огромна възможност зад незаконния полет на самолета извършител да се крие банална причина. Най-вероятно се касае за напълно банален случай. Хората са разбрали, че са нарушили много правила и сега явно се укриват. Това сподели министърът на защитата Драгомир Заков в предаването „ Тази събота " по бТВ.

„ Предполагам, че по-скоро самолетът би трябвало да бъде прекаран от Литва до България, откакто е бил закупен. И защото процедурите в Литва лишават явно време за регистрация, притежателят е решил да си го върне в България. Не са открити взривоопасни субстанции и опиати ", счита Заков.

Министърът на защитата е безапелационен, че самолетът не е представлявал риск за нашата сигурност. Като доказателство за своята версия Заков уточни, че курсът на машината не заплашвала цивилни или военни обекти. Няма процедура за приземяване на подобен аероплан.

Той е летял без летателен проект и без транспондери, само че по маршрут, който не съставлява опасност, добави той. „ Това е граждански аероплан, не може да се ползва влияние върху граждански аероплан, когато той не съставлява опасност. Когато към този момент влезе в маршрут, който би могъл да съставлява опасност, се ползват напълно разнообразни процедури ", акцентира Заков.

Според него тезата, че самолетът е прелетял Източния фланг на НАТО, с цел да тества сигурността на безусловно всички страни, е несъстоятелна. „ Мисля, че с подобен аероплан мъчно би могъл да реализира сходен тест. Той е летял ниско, с доста ниска скорост. По-скоро това е нечиста сделка ", съобщи Заков.

Той разяснява и комплицираната политическа конюнктура у нас, като уточни, че сега политическата класа в България е изправена пред тест за държавност. „ Ако този тест не бъде изискан с отличен, мисля, че ще имаме доста съществени проблеми в идващите сред 6 до 9 месеца.

Много са шоковете - повишаващи се цени на материалите, на енергоносителите, на суровините, зараждаща се продоволствена рецесия. Не е надалеч времето, в което може би ще почувстваме резултатите на една стагфлация - извънредно противен интервал от икономическия цикъл. Война се води на 400 км от България. Един от сюжетите на развиване на тази война може да засегне доста съществено националната сигурност.

И тук към този момент отговорността, държавничеството е да се вземат такива решения и да има решения към съответни полезности, с цел да може България да бъде преведена през тези шокове, а по-късно към този момент да се мисли за избори. В противоположен случай ще изпаднем в доста тежка обстановка ", счита министърът на защитата.

Ако няма работещ парламент, ще спре и модернизацията на Българската войска. Подготвят се планове, към този момент има решения и в Министерския съвет, които би трябвало да се придвижат към Народното събрание.

В момента България няма по какъв начин да помогне на Украйна, защото Българската войска има потребност от въоръжение. „ Ако това, което имаме сега го дадем, ще стане доста неприятно ", разяснява той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР