Има голяма вероятност настоящият месец да завърши като един от

...
Има голяма вероятност настоящият месец да завърши като един от
Коментари Харесай

Известен климатолог разказа какво лято ни очаква

„ Има огромна възможност актуалният месец да приключи като един от най-топлите априлски месеци откогато се водят метеорологични наблюдения, изключително що се отнася до планините. Мусала по всяка възможност ще бие всевъзможен връх ”, сподели пред NOVA климатологът Георги Рачев.

По думите му дъждът се обрисува да бъде малко през този месец, на доста места е под 20% от месечната норма, а в Югоизточна България - от Пловдив, през Хасково и Сливен, на процедура не е валял дъжд. " Това е голям проблем, тъй като в първите 10-15 см от почвения пласт, в които се садят пролетниците, вода няма. Това е проблем за посевите ", разяснява климатологът.

Времето от последните дни е типично лятно и единствено ниските утринни температури ни пречат да го назовем по този начин, добави Рачев. На 1 май чакаме температури от порядъка на 25-26 градуса, сподели той. 

През май се обрисува времето да бъде топло, обикновено, типично за сезона. Рачев уточни, че по принцип май е един от месеците с най-вече дъжд за съвсем три-четвърти от територията на България. Според прогнозите обаче изключително за източната половина от страната идващият месец се обрисува по-сух от естественото. Но тази прогноза следва да се актуализира.
 
Климатологът уточни, че лятото се обрисува да бъде хубаво и слънчево. " Нищо чудно да бъде и много горещо. Има предпоставки за по-топло лято от естественото ”, съобщи още Рачев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР