Има голям шанс да не планирате пенсионирането си правилно. Ето защо.

...
Планирането на пенсиониране е обезсърчително упражнение за повечето американци, които
Коментари Харесай

Планирането на пенсиониране е обезсърчително упражнение за повечето американци, които са увещавани да спестяват колкото е възможно повече за златните си години. Но има още една съществена част от пенсионирането, която повечето хора трудно разбират и която застрашава дългосрочната им финансова сигурност, според скорошни изследвания.

Този малко разбран крайъгълен камък на пенсионното планиране е точната оценка на вашето дълголетие или разбирането колко дълго е вероятно да живеете, след като достигнете възрастта за пенсиониране, според скорошни открития на Анамария Лусарди, експерт по финансова грамотност и професор в Станфордския университет, както и в Института TIAA.

Проучването установи, че само около 1 от 10 възрастни в САЩ имат солидна представа колко дълго живеят средно 65-годишните, както и вероятността да живеят до 90 години спрямо смъртта до 70-годишна възраст. Въпреки че подобни изчисления може да звучат болезнено, те са жизненоважни за планирането на сигурна старост, тъй като работниците ще трябва да направят така, че доларите им да стигнат за пенсиониране, което е по-дълго, отколкото при предишните поколения, благодарение на по-дългата продължителност на живота.

изчакайте да навършат 70 години, за да поискат социално осигуряване, докато 30% кандидатстват на 62-годишна възраст, когато ще получат най-малката си възможна сума на обезщетение.

За да сте сигурни, много работници вземат социално осигуряване веднага както могат на 62 години, защото нямат друг финансов избор. Но някои американци може да претендират за правата на тази възраст, защото грешно преценяват потенциалното си дълголетие, оценявайки, че може да умрат по-рано, отколкото е статистически вероятно.

„Може да няма толкова голямо значение, ако не изберете правилната разплащателна сметка, но ако не изтеглите [социално осигуряване] добре, това може да е проблем“, каза Лусарди. „Ако хората нямат добра преценка колко дълго ще живеят и го подценяват, това може да ги накара да се оттеглят твърде рано.“

Предишно проучване установи, че типичният работник оставя 182 000 долара дискреционен доход за цял живот на масата, като претендира, преди да навърши 70 години — доход, който много пенсионери биха могли да използват скъпо, като се има предвид, че повечето американци не са спестили достатъчно за златния си години. Авторът на този анализ, професорът по икономика в Бостънския университет Лорънс Дж. Котликоф, отбеляза, че американците се „прокълват“, като подценяват продължителността на живота си и след това заявяват твърде рано.

Планирате да живеете до 90?

Изследователите на дълголетието отбелязват, че 65-годишна жена има 40% шанс да доживее до 90 години, докато този шанс пада до 30% за мъже на същата възраст. Това предполага ли, че по-специално жените трябва да планират пенсиониране, което ще продължи до деветото им десетилетие?

„Ние така мислим“, каза Лусарди. „Посланието тук е, че ако искате стабилност на доходите, може да се наложи да помислите доста дълго – много хора живеят по-дълго от средното.“

Можете да тествате собствената си грамотност за дълголетие с теста по-долу, разработено от Lusardi и института TIAA.

1. Средно колко дълго ще живее 65-годишен мъж в САЩ?

А. Още около 14 години (79 години) 
B. Още около 19 години (84 години) 
C. Още около 24 години (89 години)
D. Не знам

2. Средно колко дълго ще живее една 65-годишна жена в САЩ?

А. Още около 17 години (82 години) 
B. Още около 22 години (87 години) 
C. Още около 27 години (92 години) 
D. Не знам 

3. В САЩ каква е вероятността 65-годишен мъж да доживее поне до 90-годишна възраст?

А. Около 10% (1 на 10) 
B. Около 30% (3 от 10) 
C. Около 50% (5 от 10) 
D. Не знам

4. В САЩ каква е вероятността 65-годишна жена да живее поне до 90-годишна възраст?

А. Около 20% (2 от 10) 
B. Около 40% (4 от 10) 
C. Около 60% (6 от 10) 
D. Не знам 

5. В САЩ каква е вероятността 65-годишен мъж да не доживее след 70-годишна възраст?

А. Под 5% 
B. Между 5% и 10% 
C. Над 10 % 
D. Не знам

6. В САЩ каква е вероятността 65-годишна жена да не доживее след 70-годишна възраст?

А. Под 5% 
B. Между 5% и 10% 
C. Над 10 % 
D. Не знам

(Правилните отговори на въпроси 1-5 са б; правилният отговор на въпрос 6 е а.)

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР