Има една страна, която има (почти) всички предпоставки да се

...
Има една страна, която има (почти) всички предпоставки да се
Коментари Харесай

Страната, която иска да е глобален лидер в добива на литий, но има една пречка

Има една страна, която има (почти) всички предпоставки да се трансформира в международен водач в добия на литий. Има обаче една много сериозна спънка това да се случи и това е нейното население. Става дума за Чили. Още с идването си на власт, президентът на страната Габриел Борич си сложи за задача да реализира гражданска война в добивната промишленост на страната, само че това се оказва много комплицирана задача, написа Reuters.

Чили има най-големите ресурси от литий в света, 90% от които се намират в пустинята Атакама. Страната се стреми да се възползва от бурното търсене на метала за акумулатори от производителите на коли, в това число Tesla и BMW, както и от фирмите за възобновима сила.
 Битката за литий, която става все по-жестока и изкарва напред нови играчи
Битката за литий, която става все по-жестока и изкарва напред нови играчи

Кои страни са водачите на пазара на акумулатори?

Целта на Борич е Чили да се трансформира в най-големия производител на мед и втория по величина производител на литий в света, като по едно и също време се концентрира върху екологичната и обществената отговорност.

Когато през април президентът разгласи амбициозния си проект за вдишване на държавния надзор върху литиевата индустрия и разширение на добива на този главен съставен елемент на батериите за електрически коли, той даде обещание да го направи с пионерска технология, щадяща околната среда и персонално да беседва с локалните общности на коренното население.

Планът и съпротивата

Местните поданици, живеещи към литиевите мини в северната част на Чили, които в миналото са били консолидирани в районен съвет, а в този момент постоянно са в спор, са скептични към концепциите на младия президент и може да се окаже, че работата с тях е по-трудна, в сравнение с държавното управление в далечния Сантяго е възнамерявало.

Част от водачите на общностите обявиха пред Reuters, че ще изискат повече облаги да бъдат насочвани към тях, до момента в който други ще се опълчват на всевъзможен нов рандеман на литий.

Планът на президента планува разширение на добива с публично-частни партньорства, следени от нова държавна литиева компания. Правителството към този момент е почнало договаряния за държавен надзор със SQM и възнамерява да направи същото с Albemarle преди приключването на нейния контракт през 2043 година.

Местните поданици и природозащитниците обаче остават безапелационни, че добивът на литий трансформира равнището на подпочвените води и вреди на популациите на фламинго и други типове от фауната.

Новият проект на управляващите планува пряк рандеман на литий (DLE) - технология, която дава обещание да бъде по-устойчива. Тя обаче към момента не е потвърдена в комерсиално отношение и локалните поданици не са уверени в нея.
 Rio Tinto не желае да се откаже да добива литий за над $2 милиарда в Сърбия
Rio Tinto не желае да се откаже да добива литий за над $2 милиарда в Сърбия

Компанията към момента чака позволение от сръбските власти
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР