Има една пресконференция в САЩ, която ще остане завинаги в

...
Има една пресконференция в САЩ, която ще остане завинаги в
Коментари Харесай

Най-кървавата пресконференция в историята на САЩ: Историята на ковчежника, обвинен за подкуп, който се застреля публично

Има една конференция в Съединени американски щати, която ще остане вечно в историята. Като най-кървавата. На 22 януари 1987 година държавният ковчежник на щата Пенсилвания Робърт Бъд Дуайър (известен като Бъд Дуайър) се прострелва обществено пред публицистите и своя екип, който няма визия какви са желанията му. Камери снимат жестокото самоубийство. Повечето малките екрани не излъчват фрагментите, само че една въпреки всичко го прави и те са в интернет и до през днешния ден. Дуайър умира на 47 години, оставайки брачната половинка и двете си деца. Събитията напомнят от Dir.bg.

Причината да постави завършек на живота си е обвиняването против него за приемане на рушвет от 300 000 $ от частна компания, на която обезпечил държавен контракт на стойност 4 млн. $. Той е приет за отговорен и в деня преди нещастието съдът би трябвало да произнесе присъдата, която се чака да включва санкция от 350 000 $ и до... 55 години затвор. Ковчежникът обаче изрично отхвърля да е взел подкуп и упреква държавната система.

През 1984 година Дуайър поставя клетва като държавен ковчежник за втори мандат
Снимка: Wikipedia

Бъд Дуайър е член на Републиканската партия в Камарата на представителите от 1965 година до 1970 година От 1971 година до 1981 година той е сенатор, а по-късно става 30-ият щатски ковчежник на Пенсилвания в два мандата до деня, в който се самоубива.

На 18 декември 1986 година Дуайър е приет за отговорен по 11 обвинявания, измежду които с изключение на за приемане на рушвет и за интрига и машинация. По време на правосъдния развой Дуайър отхвърля да застане пред съда, поради което се счита, че е желал да избегне разпит за схемата, в която е упрекнат. В същото време и юристът му не показва очевидци на отбраната.

Дуайър обаче продължава да упорства, че е почтен и даже написа писмо до президента Роналд Рейгън с молба да бъде опрощение.
На 22 януари 1987 година ковчежникът свика конференция в столицата на щата - Хенрисбърг. Медиите чакат той да подаде оставка поради предстоящата присъда. Сътрудниците му също считат, че мотивът е подобен. Те не знаят, че предходната нощ той е написал следната записка:

" Ако можеш да бъда с Джо (съпругата му Джоана - б.р.) и през идващите 20 години, би било прелестно. Утре ще бъде толкоз мъчно и се надявам, че ще съумея да го направя ".

Дуайър с президента Джералд Форд през 1970 година
Снимка: Wikipedia
На другата заран Дуайър отива на конференцията нервозен и обезпокоен и стартира да чете дълъг авансово квалифициран текст, в който упреква сътрудниците на ФБР, прокурора и съдията, работили по делото против него, че унищожават правосъдната система. Речта му продължава 30 минути и това изнервя публицистите, които не чуват вест. Някои от тях стартират да се подготвят да си тръгнат. Ковчежникът вижда това и споделя:
" Онези от вас, които си прибират камерите, мисля, че би трябвало да останете, тъй като към момента не сме завършили ".

След това той декларира:

" Благодаря на положителния Господ, че ми даде 47 години вълнуващи провокации и прекарвания, доста щастливи мотиви и най-много най-хубавата жена и деца, които всеки би желал. Сега животът ми се промени без забележима причина. Много хора знаят, че съм почтен, само че не могат да ми оказват помощ да не бъда осъден за закононарушение, което не съм направил. Съдията е прочут и със своите средновековни присъди, той сподели пред пресата, че се усеща " вдъхновен ", когато бях приет за отговорен и че има намерение да ме хвърли в пандиза като " предварителна защита " за други държавни чиновници. Но това няма да бъде спънка, тъй като всеки държавен чиновник, който ме познава, знае, че съм почтен. Това не би било законно наказване, тъй като не съм направил нищо неприятно. Тъй като съм жертва на политическо гонене, пандизът ми просто ще бъде американски Гулаг.

Моля, тези, които имат вяра в мен, да продължат с молитвите си за моето семейство, да работят неуморно за основаването на същинска правосъдна система в Съединените щати и да не престават напъните моето семейство да не бъде опетнено от тази неправда ".


Ковчежникът със фамилията си в годините преди обвиняването
Снимка: Wikipedia
В този миг Дуайър стопира да чете от квалифицираните си бележки и декларира:
" Многократно съм казвал, че няма да подам оставка като държавен ковчежник. След дълги часове размисъл взех решение, което не би трябвало да бъде образец за никого, тъй като е неповторимо за моята обстановка. Аз ще умра в кабинета си. Моля, покажете моята история по всяка радиостанция, телевизия, вестник и списание в Съединени американски щати. Моля, напуснете неотложно, в случай че имате слаб корем или нерви, защото не желая да предизвиквам физическо или умствено страдалчество. Джоан, Роб, Диди, обичам ви! Благодаря ви, че направихте живота ми толкоз благополучен. Сбогом на всички вас. Моля, уверете се, че моето жертвоприношение не е било на вятъра ".

След това той оставя три писма за брачната половинка и децата си и взема плик, от който вади револвер Smith & Wesson. В този момент присъстващите ахват от изненада. Дауйър още веднъж приканва, който желае, да напусне. Някои хукват за помощ, други го приканват да даде револвера си, даже се пробват за го вземат.

" Не, не, не, това ще нарани някого ", отдръпва се той.

И момент по-късно стреля в устата си. Мигновено се срутва мъртъв на пода. Пет камери записват невижданото събитие. По-късно се оказва, че една от тях остава фокусирана върху Дуайър и снима в непосредствен проект по какъв начин кръвта шурти от изходната рана в задната част на главата му, както и от ноздрите и устата му.
В този миг медийният консултант на ковчежника приканва медиите да изоставен, а някой да се обади за здравна помощ и на полицията.


Smith & Wesson Model 27.357 Magnum - с подобен револвер се прострелва Дуайър
Снимка: Wikipedia

В часовете след самоубийството му редакторите на вести трескаво вземат решение каква част от фрагментите да излъчат. Много телевизионни станции в Пенсилвания демонстрират замъглени фрагменти от самоубийството му. Някои дават единствено по какъв начин той дърпа спусъка и пада обратно, други стопират излъчването тъкмо преди изстрела, трети оставят да се чува единствено тон. Една единствена телевизия - WPVI във Филаделфия, излъчва фрагментите без предизвестие за феновете. Друга - WPXI в Питсбърг оповестява посредством Associated Press, че ще излъчи нецензурирани фрагменти в ранните си вести. Оперативният управител на медията изяснява това решение с думите:

" Това е значимо събитие за значим човек ".

Той обаче акцентира, че фрагментите няма да бъдат показани във вечерните вести, когато децата не са на учебно заведение.
Междувременно Тони Ромео - радиорепортер, който стои на няколко крачки от Дуайър по време кървавия му край, развива меланхолия и се отхвърля от публицистиката.

След общественото самоубийство Националната асоциация на държавните ковчежници прикани обвиняванията против Дуайър да бъдат тествани от Министерството на правораздаването. ФБР също прави инспекция на изказванията му, че е почтен. Заключението обаче не трансформира нищо - той е отговорен.
След гибелта на Дуайър неговата вдовица съумява да получи цялостни компенсации, възлизащи на над 1,28 милиона $, което по това време е най-голямата сходна сума, плащана в миналото от страната. Ако Дуайър беше наказан, закон би забранил изплащането на пенсионните му осигуровки. Затова се счита, че той се е самоубил, с цел да обезпечи фамилията си, чиито финанси са били съвсем привършени поради хонорарите, които той заплаща за юрист по време на делото.

Години по-късно основният очевидец на прокуратурата - Уилям Трикет Смит, споделя в документалния филм " Честен човек ": " Животът на Р. Бъд Дуайър ", че е предложил на ковчежника рушвет и той го е приел. Смит показва страдание, че по този метод е изиграл роля за гибелта му.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР