Има една хипотеза, която се учудвам, че не чух от

...
Има една хипотеза, която се учудвам, че не чух от
Коментари Харесай

Минчо Спасов: Не мисля, че МВР има капацитет да издирва активно укриващи се лица

Има една догадка, която се удивлявам, че не чух от проверяващите. Тя се практикува постоянно в такива случаи - да вземем за пример, в случай че търсеното лице живее в Южна Африка, неговите ятаци в България избират друго лице, което образно наподобява на него, изпращат го в Южна Африка на екскурзия, където те разменят документите си и търсеното лице се прибира с постоянните документи на екскурзианта.

Това разяснява пред Euronews Bulgaria юристът и някогашен ръководител на парламентарната комисия по вътрешни работи Минчо Спасов във връзка прибирането на Ангел Христов в България, който умря от инфаркт.

После екскурзиантът в Южна Африка заявява, че е изгубил документите си, сформира му се някакъв акт, издава му се краткотраен пасаван и той се прибира по живо по крепко в България. Полезно ще бъде да се изучи от проверяващите в Министерство на външните работи какви сигнали са получени в последно време за изгубени документи, кои лица са ги създали и така нататък

Граничният надзор е образен - дали лицето наподобява на лицето от фотографията. Нямаме други идентификационни признаци - пръстови отпечатъци и така нататък

Не мисля, че братя Галеви са рискували да се върнат, защото има устройства в Министерство на вътрешните работи, с които могат да ги разпознават и по гласовите им данни, без значение, че приказват от непознат телефон.

Изследването на въпроса с прибирането на Ангел Христов е значимо не толкоз за умрелия, що се касае за издирването на другия, тъй като допускам, че те са траяли да бъдат дружно и отвън страната. Издирването на господин Галев е значимо за правоохранителната система.

В такива случаи моите наблюдения са, че и прокуратурата и Министерство на вътрешните работи слагат въпроса на трупчета и чакат някакво ново известие, някой нов донос да постъпи, с цел да се засилват. Активни дейности по търсене не мисля, че Министерство на вътрешните работи има потенциал да прави, тъй като това е обвързвано с човешки запас, ангажиране на техника… Не мисля, че сме толкоз напреднали в тази тенденция. Виждате, че не можем да организираме разпит по делегация от Дубай, камо ли да търсям криещи се лица.

За страдание нашите партньорски служби ни нямат доверие след няколкото установени случаи на теч на информация. След случая със Сретен Йосич да вземем за пример, когато даже лица с сан на основен секретар на Министерство на вътрешните работи бяха открити, че са установявали контакт с него - търсен за опит за ликвидиране на холандски служител на реда. Това е една от аргументите за недопускането ни в Шенген, където течът на информация към незаконния свят е доста тежко нарушаване.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР