Има един райски остров в света, изпълнен с живот и

...
Има един райски остров в света, изпълнен с живот и
Коментари Харесай

Райски остров крие най-голямото ботаническо съкровище в света

Има един божествен остров в света, изпълнен с живот и международно приет като център на биологичното многообразие , оповестява Би Би Си. Нова Гвинея е островът с най-богатото растително многообразие от всеки остров в света, разкриват ботаниците.

Първият цялостен списък на растения на най-големия тропически остров в света разкрива съкровищницата на флората. Повече от 13 000 типа могат да бъдат открити в Нова Гвинея, вариращи от дребни орхидеи до великански дървесни папрати, две трети от които не съществуват другаде.

Резултатите, оповестени в „ Nature “, ще бъдат употребявани за запълване на информацията за " една от последните незнайни за науката ". Идентифицирането и именуването на растенията е първата стъпка към опазването и отбраната на растенията в Нова Гвинея, съобщи доктор Тим Утъридж от Кралските ботанически градини. " Ако ги загубим, няма метод да ги възстановим от на никое място другаде, тъй като те просто не се намират отвън острова ", сподели той. " Ние носим действителна отговорност да опазим този неповторим растителен живот. "
 Нова Гвинея БГНЕС
Нова Гвинея е дом на някои от най-добре непокътнатите екосистеми на планетата, сред които крайбрежни мангрови гори, големи просторни тропическите гори и алпийски тревни площи.

Какво е особеното във флората на Нова Гвинея?

„ Нова Гвинея е божествен остров, изпълнен с живот и международно приет като център на биологичното многообразие “. Това са думи на доктор Родриго Камара-Лерет от университета в Цюрих, Швейцария.

Но знанията за флората на Нова Гвинея " бяха неразкрити с години, ограничавайки проучванията в тази мегаразнообразна област ", сподели той.
Ботаниците разпознават и именуват растения, събирани там от 17-ти век, като проби се съхраняват в хербарии по целия свят. Едва в този момент обаче те са съумели да съберат цялата тази информация в цялостен списък на живота на растенията, както е направено за други горещи точки на биологичното многообразие, в това число Амазонка.

Ботаниците от Кралските ботанически градини сплотиха старания с специалисти в 19 страни, с цел да извършат работата.

Какво сподели изследването?

Предишните оценки за броя на растенията на острова варират от 9 000 до 25 000 типа.

Изследователите потвърдиха идентичността на повече от 23 000 имена на растения от над 704 000 екземпляра. Те разкрили, че има 13 634 типа растения от 1 742 рода и 264 фамилии, което доста надвишава многообразието от растения на други острови като Мадагаскар и Борнео.

От контролния лист 68% от растенията в Нова Гвинея се срещат единствено на острова.

Какви типове растения могат да бъдат открити там?

Орхидеите съставляват 20% от флората в Папуа Нова Гвинея и 17% от индонезийската част на Нова Гвинея.

Дървесните типове съставляват 29% от типовете - за съпоставяне Амазонка има 2,6 пъти повече дървета, само че в повърхност 6,4 пъти по-голяма.
В Нова Гвинея също има доста редки рододендрони и бегония, които в никакъв случай не са били описвани до момента.

Как тази информация ще бъде употребена за запазване?

Списъкът с растенията на Нова Гвинея ще бъде употребен за правене на проекти за отбрана на неповторимото растително многообразие на острова.
Международният съюз за запазване на природата (IUCN), който сформира формалната Червена книга на застрашените типове, изисква имена на растения и географски публикувания за осъществяване на оценки за запазване.

Спешно е належащо повече ботаническо изследване, с цел да се записват незнайни типове, преди те да изчезнат. Планирани са и ДНК проучвания.
От 1970 година насам 2 812 нови типа са открити в Нова Гвинея. Освен това, откривателите считат, че след 50 години в листата ще бъдат добавени до 4 000 типа.

Д-р Сандра Кнап от Природонаучния музей в Лондон сподели, че има още доста неща за разкриване. „ Новото изобретение би трябвало да послужи като основа за доста повече работа и открития през идващите години “, сподели тя. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР