Има един ден в годината, в който България изглежда така,

...
Има един ден в годината, в който България изглежда така,
Коментари Харесай

Румен Радев: На 24 май всички сме деца и си спомняме учителите, които са ни направили хора

" Има един ден в годината, в който България наподобява по този начин, както мнозина желаеме да я забележим. Има един празник, за който не спорим. В Деня на светите братя Кирил и Методий смъкваме доспехите, зарязваме злободневните полемики, пози и трофеи и крачим дружно в шествието, защото в безбрежното поле на науката и културата цялостен живот си оставаме възпитаници. На 24 май всички сме деца, спомняме си какви сме били, желае ни се да сме като тях - непредубедени, възторжени, откриващи света. Днес си спомняме буквите и лицата на учителите, които са ни създали хора ", означи Радев.

По думите на президента на 24 май всички българи имаме мотив да почувстваме уюта на своя роден език.

" Нека не забравяме, че ние живеем с езика и той живее посредством нас. Че всички дружно подреждаме своя личен дом, дано го пазим. Нека през днешния ден създавайки българския език в нашите диалози, да го вършим толкоз богат и експресивен, колкото го наследихме от нашите прародители ", прикани Румен Радев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък сподели в словото си, че кирилицата е молитвата и мечът на нашето бъдеще и самостоятелност. 

Снимка: БТА

" 24 май е празник на душата на България, тържеството на знанието, българският Великден на съзиданието, славната победа на нашата заедност в езика и историята ", сподели Фандъкова.

" С нашите " аз ", " буки ", " веди ", " сказуеми " се изписва началото на дългия и безкраен път на любомъдрието и свободата ", означи кметът на София.

Снимка: БТА

Тя поздрави писателя Георги Господинов за извоюваната от него влиятелна интернационална премия " Букър ". " Благодаря му за това, че сбъдна чудото на езика, че ни направи горди и щастливи, че ни подтикна да четем, откриваме и мечтаем в хубостта на българския език ", уточни Фандъкова.

" Честит празник на пазителите на духа, на българските учители и възпитаници, академични преподаватели и студенти, публицисти, актьори, както и на всички, посветили живота си на науката, изкуството и културата. Честит празник на знанието и на съзиданието ", поздрави всички присъстващи кметът на София.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР