Има два вида футболисти. Едните се изграждат като такива, а

...
Има два вида футболисти. Едните се изграждат като такива, а
Коментари Харесай

Под заплаха от дисцип Гонзо избяга от казармата и вкара...

Има два типа футболисти. Едните се построяват като такива, а другите просто се раждат да са водачи в тази игра. От втория вид е новият състезателен шеф на Локомотив Георги Иванов (Гонзо). Или е водач в даден тим, или си потегля.

Той е всепризнатият главатар в юношеската групировка на " черно-белите ", която последно става първенец при старшата в далечната 1994 година. През това време Гонзо е част от представителния тим на Локо, където към него почит него демонстрират даже старите играчи.

В Левски още през първия сезон Георги Иванов става кумир на сините почитатели, а с дебютния си гол в дербито против ЦСКА става водеща фигура в състава.

Като шеф и треньор на Левски Гонзо работи в ненормална конюнктура. Вървяха клюки, че даже е кредитирал президента си Тодор Батков, с цел да заплати на съотборниците му. Иванов сигурно е позволил много неточности, само че харизмата му нито за миг не е разрешавала да бъде оплют и обруган.

Футболният път на Георги Иванов стартира през паметната за Локомотив 1983 година, през която тимът на Христо Бонев печели първия трофей в историята си. Част от отбора е бащата на Гонзо - починалия Александър Иванов, който от капитан на Тракия идва на Лаута предното лято. По-възрастните почитатели на футбола под тепетата още помнят огромния мъжага, неповторимия дрибльор и голмайстор Сашо Иванов. Сашо обаче е мъчен темперамент и не може да мели брашно с тогавашния ментор на канарчетата Динко Дерменджиев и без грам да му пука, минава в градския противник Локомотив, който тогава е в Б група.

Този трансфер предопределя и ориста на сина му Георги, който е кръстен на неговия татко. Старият Георги Иванов е именит кръчмар в Пловдив. Той държи едни от най-култовите заведения под тепетата. Старото потомство филибелии още помнят ресторанта на гара Филипово, който се е пълнел до обратен тласък, когато е пеела гениалната Недялка Керанова.

Малкият Георги свързва вечно ориста си с Локомотив напролет на 1983 година, когато баща му го води на Лаута и го записва при децата на треньора Недялко Стамболиев (Джеки). Впоследствие 10 души от този отбор на Джеки ще влязат в първия тим на " черно-белите ". Голяма кариера обаче вършат единствено Гонзо и вратарят Васко Камбуров, който става първенец с родния си отбор. Прилична кариера прави и капитанът на оня тим Иван Танчовски, който става с 30 изиграни минути държавен отличник с ЦСКА, а финален е един от водачите на Ботев, Берое и Добруджа.

Ето няколко емблематични момента от времето на Гонзо на Лаута:

Пролетта на 1996 година още веднъж е нажежена до алено за Локомотив Пловдив. Президентът Николай Попов е в ареста, пари няма, а представителният тим е пред угрозата да изпадне. Абсурдността на обстановката придобива размерите на драма на Бекет, защото за старши треньор е назначен легендата на кръвния зложелател Ботев Динко Дерменджиев.

Да, същият Чико, който остарялото потомство локомотивци люто ненавиждат поради лъжливия мач " лъжливото овчарче " и поради изпуснатата шампионска купа през 1973 година Доста от тях си хвърлят членските книжки и се заклеват повече да не стъпят на Лаута, тъй като е позволено " огромният зложелател " да влезе в храма. Дерменджиев обаче се оправя чудесно и избавя железничарите от изпадане, като постанова 8 от юношите в първия тим.

По това време Георги Иванов е още в казармата и епизодично го пускат за някои мачове. Един от тях е на страховития стадион Осогово в Кюстендил, където е царството на ВИС 2. 19-годишният тогава Гонзо не се трогва и забива два гола на Велбъжд, а Локо взема непредвидена точка с 2:2.

Задава се обаче съдбоносен мач с ЦСКА, който набира мощност, откакто е стихотворец от Георги Василев. С връзки в армията алените издействат Георги Иванов да бъде арестуван в поделението и да не получи записка да играе в тази среща.

Гонзо обаче бясно обича Локомотив и футбола и взема решение да не се подчини. Той бяга от поделението, с цел да излезе против ЦСКА под угрозата да бъде измамен като отклоняване от военна работа, което значи пращане във военния затвор, прочут като Дисципа.

Иванов е измежду най-хубавите на терена и прави на салата директния си надзирател Адалберт Зафиров. Гонзо вкарва единия гол, а вторият е дело на починалия Краси Костов безусловно в последната секунда за 2:1. Тези три точки се оказват решаващи за оставането на Локо в А група. В поделението Георги е посрещнат като воин и му се разминава наказването.

Януари, 2001 година

Локо е в следващата си рецесия. Първият тим отсрочва с няколко дни старта на подготовката, поради липса на средства. Няма бюджет, както за подготовка, а не се знае по какъв начин ще се доиграе и сезонът, макар че отборът има действителен късмет да нападна промоция в А група.

По същото време Левски водят договаряния с няколко елитни европейски клуба за продажбата на звездата си Георги Иванов. Гонзо в никакъв случай не е губил връзка с родния си отбор, за който играе най-хубавият му другар Ивайло Петров (Пифа). Иванов е любим на тогавашния притежател на синия клуб Михаил Чорни и съумява да измоли от мастития предприемач да преведе една сума пари, която да е близка до % от възможната му продажба, контрактуван при прехвърлянето му от Лаута на Герена през лятото на 1997 година

Чорни се съгласява и в Локо идват парите, с които клубът е избавен. " Черно-белите " получават още един път пари от най-свидната си рожба за последните 30 години. Това става при продажбата му от Левски в Самсунспор през лятото на 2004 година

На 17 години развинтва отбраната на Лацио

Георги Иванов дебютира в мъжкия футбол единствено на 16 години и 7 месеца. През февруари 1993 година в Хасково го пуска тогавашният треньор на " черно-белите " Петър Миладинов. През септември той към този момент е титуляр при именития Иван Вуцов. Бай Вуцан не се колебае и му гласоподава доверие да води офанзивата дружно с Георги Димитров (Каубоя) против Лацио. Тогава отборът на римските орли е цялостен със международни звезди - титулярният вратар на Италия Лука Маркеджани, нападател №1 Пиерлуиджи Казираги, европейският първенец с Холандия Арон Винтер и двойката централни бранители на скуадра адзура Краверо и Бергоди. Тийнеджърът Гонзо обаче не се стряска от престижи и няколко пъти развинтва бранителите на гранда.

Сега Георги Иванов е изправен пред ново предизвикателство. Президентът Христо Крушарски му гласоподава доверие да построи тактиката за дълготрайно развиване на родния му клуб. Гонзо не се поколеба да одобри макар несполучливия опит за завръщане през есента на 2012 година при Веселин Марешки.

За тези, които го познават, е ясно, че Иванов не се връща за пари. Макар и изкарал по-голяма част от детството си без татко, за Гонзо парите в никакъв случай не са били проблем. Той е упрекван в доста неща, само че в никакъв случай, че е крал или че е скъперник.

За Георги завръщането на Лаута е едно ново предизвикателство, което би могло да изстреля и Локо, и него в нови орбити.

И част от мита на Одисей за странстването по света. И за безконечното завръщане към корените.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР