Има чуваемост и при нас, при МЗ, надяваме се и

...
Има чуваемост и при нас, при МЗ, надяваме се и
Коментари Харесай

Асен Василев: Имаме чуваемост и с МЗ, и с НЗОК за повече инвитро изследвания

„ Има чуваемост и при нас, при Министерство на здравеопазването, надяваме се и в НЗОК, да продължим процеса по този начин, че повече хора да имат достъп до инвитро процедури, без да заплащат всички проби преди този момент. По-важното е, че когато приказваме за битка с демографската рецесия, това не са просто думи, а съответни дейности “. Това сподели министърът на финансите Асен Василев на брифинг след среща с фондация „ Искам бебе “.

Министърът напомни, че с Държавния бюджет за 2023 година са отпуснати в допълнение 2 млн. лева за Центъра за асистирана репродукция, с които заплащането за една процедура се усилва от 5000 лева на 6000 лева

С тези средства ще бъде покрито заплащането на лекарския труд, медикаментите и медицинските биологични среди, посочи Радина Велчева от фондация „ Искам бебе “.

Средствата ще бъдат предоставени с разпореждане на Министерски съвет идната седмица.

За идната година е планувано да бъдат отпуснати още 2 млн. лева в допълнение, с които общият бюджет на ЦАР ще стане 24 млн. лева От „ Искам бебе “ прецизираха, че задачата е да се включи финансирането на донорските медицински процедури, а НЗОК да поеме проучванията на репродуктивния статус на пациентите, с цел да не се стига до инвитро.

„ Един от основните проблеми за незадоволително високия % сполучливи инвитро опити е високата възраст на пациентите. Средната им възраст е 37-38 години, до момента в който в медицината е възприето естествената възраст на родилка да е 25 години “, сподели Радина Велчева в отговор на въпрос на Zdrave.net каква е повода едвам 1/4 от инвитро опитите у нас да са сполучливи.

Припомняме, че по данни на министъра на опазването на здравето през първото полугодие на 2023 година Центърът за асистирана репродукция е финансирал 2426 инвитро процедури, а родените деца от финансирани от ЦАР действия са 722. През 2022 година със средства от бюджета на ЦАР са финансирани 4774 процедури по асистирана репродукция, а родените деца са 1563.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР