> ИлюстрацияСтана ясно, че детето живее и посещава детска градина

...
> ИлюстрацияСтана ясно, че детето живее и посещава детска градина
Коментари Харесай

Момиченцето с морбили от Варна е било ваксинирано, но с нисък имунитет

 > Илюстрация
Стана ясно, че детето живее и посещава детска градина в Аксаково.

" Момченцето има данни за имунизация против морбили, паротит и рубеола, само че в това време при направените клинични проучвания, пуснати и до лабораторията в София, се оказа, че няма имунитет и против трите болести. Всички останали деца от групата на детето, които са били контактни с него, са имунизирани. Всички родители, както и личният състав на детското заведение, са се изследвали за предпазен титър и имат построени антитела против морбили. Заболяването протече леко при детето. Групата в детската градина е сложена под карантина, даже сме удължили двойно срокът, тъй че карантината ще бъде прекратена в средата на септември ", изясни др- Драганова. 

Припомняме, че вторият за Варна случай на морбили бе открит на 16 август.  Първият случай беше при млад мъж, работещ на багажното на летището  и е контактувал с доста туристи. При него източникът на болестта не бе открит, както и при вторият случай с 4-годишното дете в Аксаково. 

След 20 дни още веднъж ще бъдат направени проучвания на детето, с цел да се откри дали е нараснал имунитета му против морбили. Втората наложителна имунизация за децата срещу морбили, паротит и рубеола е на 12-годишна възраст.

Д-р Драганова моли незабавно да бъдат ваксинирани всички деца, които нямат здравословни противопоказания, само че по една или друга причина досега родителите им не са го създали. 

Според доктор Драганова няма метод да бъде сбъркана варицелата с морбилито, макар, че най-характерно и за двете болести е обривът. Според нея всеки персонален доктор и имунолог незабавно ще открие присъщите признаци на двете инфекциозни болести. 

Остава въпросът както за Варна, по този начин и за цялата страна, какъв брой от извършените имунизации срещу морбили са действителни и дали в тази ситуация с 4-годишното момиченце в Аксаково действително имунизацията е направена или персоналният доктор е дал записка, с цел да може детето да посещава детска градина.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР