Илюстрация За да върнеш един висококвалифициран специалист, трябва да си

...
Илюстрация За да върнеш един висококвалифициран специалист, трябва да си
Коментари Харесай

България като качествена, а не евтина дестинация

Илюстрация
" За да върнеш един висококвалифициран експерт, би трябвало да си дадеш сметка, че той има собствен личен живот на открито. За да се върне назад, той би трябвало да види добра причина, освен заплата ", споделя Михаил Петров

Увеличаване

" За да върнеш един висококвалифициран експерт, би трябвало да си дадеш сметка, че той има собствен личен живот на открито. За да се върне назад, той би трябвало да види добра причина, освен заплата ", споделя Михаил Петров

Автор: Цветелина Белутова Смаляване
Визитка

Михаил Петров е финансов шеф на " Кауфланд България ", както и изпълнителен шеф на Kaufland IT Hub - компания, която създава софтуерни артикули за цялата група майка Schwarz на международно равнище. Работи като финансов шеф на " Кауфланд " от 2004 година насам и е отпред на дъщерната компания от 2013 година, когато се заражда концепцията за нея. Има магистърска степен по маркетинг в УНСС, както и спомагателна степен по счетоводство и надзор в същия университет.

Компанията

Kaufland IT Hub стартира работа по продуктите си през 2016 година Те се употребяват от веригите Lidl и Kaufland, които са под шапката на немската група Schwarz. Към момента в Kaufland IT Hub работят 220 чиновници, които дават отговор за създаването на стотиците SAP системи на компанията, както и за създаването на мобилни приложения и работа по разнообразни технологии, измежду които изкуствен интелект, интернет на нещата, разбор на огромни данни и други. За финансовата 2019 година сдружението " Кауфланд сървис ", през което работи звеното, е отчело доходи в размер на
16.7 млн. лева, както и облага от
2.2 млн. лева Откога съществува Kaufland IT Hub в България и какви артикули създава компанията?

Kaufland IT Hub основава софтуерни артикули и решения, които се употребяват от цялата група Schwarz, в която влизат веригите на Kaufland и Lidl. Смятам, че е значимо да загатна, че ние не сме IT отделът на Kaufland, което е настрана звено във веригата. Не сме и единственият сходен хъб и с изключение на нас съществуват още над 30 сходни структури из целия свят, като да вземем за пример в Хонконг. Българският хъб работи като подобен от 2016 година, като това беше огромен знак на доверие към нас още тогава, че той бе основан в София, а не другаде по света. Започнахме относително непретенциозно, с 12 души в сферите на ABAP и мобилни приложения, до момента в който през днешния ден сме 220, с сложена цел до края на 2020 година чиновниците да са 250 души. Тази численост чиновници в действителност към този момент ни прави най-големият сходен хъб в групата, което е показателно. Гордеем се с всичките си екипи, които се занимават с много разнородни действия. Имаме доста хора, които работят по създаването на SAP артикули. Това е на процедура гръбнакът на цялата компания, която разполага с над 1300 SAP системи. Отделно имаме Java програмисти и разработчици на мобилни приложения, което е основата на модерния бизнес, както и такива в областта на сигурността, базите данни, network, Hadoop, application support, изкуствения разсъдък, анализирането на огромни данни, интернет на нещата и други понятия, които свързваме с огромния софтуерен прогрес в региона на работата с информация и бази данни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как се справяте с дефицита на фрагменти в бранша?

Вече от ден на ден IT компании имат мощни обществени пакети, посредством които придърпват към себе си фрагменти от пазара. Ние също имаме, само че моят опит демонстрира, че най-важните три фактора за всеки чиновник са заплатата, отпуската и опцията да се работи от вкъщи. Ние се стремим да сме измежду най-хубавите и в трите. По отношение на заплатите - постоянно ревизираме какви са междинните заплати в бранша и се стремим да бъдем измежду водещите компании най-отгоре. Нека го кажем по този начин: стремим се да даваме по-добри заплати, в сравнение с 90% от останалите компании в този бранш. Другата ни тенденция е към връщането на българи от чужбина, като при нас не става дума за връщането на хора, които са си " пробвали шанса ", а за потвърдени експерти, с построена кариера и живот на открито. Досега сме съумели да върнем 11 души, в това число и от Силициевата котловина.

Как стои обаче въпросът с хората, които не са с толкоз богат опит?

Част от тактиката ни е да влагаме и в хора с дребен или никакъв опит, които да се развият като експерти. Пример за това е сполучливото ни партньорство с Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец. Всяка година организираме олимпиада по програмиране в учебното заведение. Най-добре представилите се на надпреварата младежи получават стипендия за интервала до завършването им, както и опция да преминат образования и стартират работа в компанията по-късно. Част от партньорството са отворените лекции на експертите от Kaufland Service, както и модерната интерактивна зала в образователното заведение.

Друг образец за инвестиция в тази посока са двете ни академии, посредством които развиваме млади експерти и ги трансформираме в пълноценни фрагменти. И двете стартираха през тази година в областите на ABAP & Java. В продължение на 6 месеца те ще се образоват паралелно със старшите ни експерти и ще имат опцията да работят по действителни планове. А най-хубавите се надяваме да останат наши дългогодишни чиновници. Част от тактиката ни е и да има повече дами в технологиите. В хъба ни над 35% от чиновниците са дами, което ясно разрушава мита, че те нямат място в софтуерния бранш. Подпомагаме всевъзможни дела и събития, чиято цел е да насочат повече дами към технологиите и да им покажат какъв брой сполучливи могат да бъдат в тях.

Трябва да подчертая и една съществена специфичност на нашата компания - концепцията ни не е на аутсорсинг компания, ние сме вътрешна за групата IT конструкция и като такава работим по устойчиви във времето планове и артикули, ценим качеството както на работа, по този начин и на живот на нашите чиновници и търсим хора за дълготрайно съдействие.

Защо се насочихте към връщане на фрагменти от развитите пазари вместо към импорт на чиновници от по-евтини дестинации?

- Въпросът е какво търсиш. Ние търсим висококвалифицирани експерти и по тази причина се насочваме към такива. Връщането на хора от чужбина обаче е мъчно и по тази причина одобрявам за огромен триумф, че въпреки и по малко, съумяваме да връщаме сходен клас фрагменти в България. За да върнеш един подобен експерт, би трябвало да си дадеш сметка, че той има собствен личен живот, кариера, а постоянно и семейство на открито. Съответно, с цел да се върне назад, той би трябвало да види добра причина за това. Не единствено заплата, само че и опция за развиване, вероятност пред себе си, както и да го убедиш, че тук ще има по-добър живот, в сравнение с в Германия или Съединени американски щати.

Споменахте, че имате няколко стратегии, ориентирани към основаване на лични фрагменти. Това ли е пътят напред - повече частни начинания? Не очаквате ли помощ от страната?

- Държавата е един огромен транспортен съд. Нека си го представим като лайнер. И когато този транспортен съд зададе смяна в курса, са нужни години, с цел да се промени в действителност насоката. Всички виновни политици са наясно какъв брой огромна потребност има България да основава повече IT фрагменти, само че и са наясно, че това е муден развой и няма по какъв начин да се случи от през днешния ден за на следващия ден или даже следващата година. На премиите на БАИТ наскоро, които се организират под патронажа на президента Румен Радев, той също разяснява какъв брой е значимо страната да напредва в това отношение и образованието да се модернизира. Тази рационализация се случва и сега и това се вижда, само че смяната е мудна. Ние сме реалисти и за момента тактиката с частните начинания продължава да работи.

Докога смятате, че ще работи тя?

- За момента никой не мисли да стопира частните вложения в стратегии и стипендии, ориентирани към основаването на повече софтуерни разработчици. Няма причина да променяме нещо, което дава резултат, и ще влагаме в тази посока, до момента в който има смисъл, а за момента смисъл има в доста дълготраен проект.

Вие сте по едно и също време изпълнителен шеф на Kaufland IT Hub и финансов шеф на българския клон на Kaufland. Каква е разликата в двете позиции?

- Най-голямата разлика е, че като финансов шеф в Kaufland би трябвало да мисля даже за най-малкия подробност. Когато си финансист, освен това в областта на търговията на дребно, безусловно всяка стотинка има значение. В света на технологиите не е по този начин, там всичко е друго, маржовете са разнообразни. При нас е още по-различно, в сравнение с при други компании, тъй като сътворяваме артикули съответно за една група и не се постанова да се съобразяваме с доста от факторите, с които биха се съобразявали други софтуерни компании. Групата Schwarz има извънредно виновната задача да прави верни избори, тъй като това се отразява на многочислените й клиенти и на също толкоз многочислените й чиновници.

Какви са проектите ви за развиването на хъба през идващите три години?

- Както споделих, задачата ни е да станем 250 души до края на тази година. След това, в случай че всичко се развива добре, е да станем 300 или 400, само че не мога се наема да кажа дали ще се случи след три години или не. Казано в резюме, не обичам да слагам такива крайни периоди, когато в тях се включват огромни и комплицирани процеси.
Какво вършиме в свободното си време?

- Спортувам. Почти всевъзможни спортове, в това число и бойни, където упражнявам бокс. Това си проличава и от офиса ни, където по моя самодейност в нашата спортна зала има боксова круша и всичко належащо за подготовка. Останалото си свободно време отстранявам за фамилията си, тъй като имам шанса да имам красива брачна половинка и три деца.

Коя бизнес книга бихте предложили?

- Чудя се сред две заглавия. Първото е Japanese Candlestick Charting Techniques на Стив Найсън, в която доста добре е разказан японският метод в техническия разбор. Другата книга, която в действителност е добре да бъде прочетена от повече хора, е " Черният лебед " на Насим Никълъс Талеб. Тя повдига въпроса за доста хора като мен до каква степен можем да управляваме в действителност рисковете си и до каква степен всичко е в наши ръце.
Интервюто взе Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР