Илюстрация Всяка година бизнесът ни в България расте с около

...
Илюстрация Всяка година бизнесът ни в България расте с около
Коментари Харесай

Как се отглежда "Слънчоглед"

Илюстрация
" Всяка година бизнесът ни в България пораства с към 20%. "

" Всяка година бизнесът ни в България пораства с към 20%. "

Мирослав Марков намира лична бизнес ниша - направата на бутикови бройки за ревютата на водещи френски марки

Историята на магазина за художнически материали, който сполучливо си проправя път от Варна до Лондон

Когато изяснявам къде е редакцията на " Капитал ", най-лесният метод да ориентирам някого е, като кажа против магазин " Слънчоглед ". Пространство, което стартира като магазин за писалищен и материали за художници, последователно разшири асортимента си и обгръща доста занимания и крафт занаяти. Обектът в София съществува към този момент над двадесет години и устоява на рецесиите и финансовите компликации. И е в действителност известен - съвсем всички знаят къде се намира.

" Слънчоглед " е единствено част от фамилния бизнес на Живка и Пламен Панайотови, които стартират през 1994 година със сергия за писалищен материали и училищен принадлежности във Варна. ПДнес с изключение на в София имат още по един търговски обект във Варна и Лондон, както и завод и склад за търговия на едро, в които са заети общо 28 души личен състав.

Началото

" Първата ни стока беше на консигнация.ървите действителни пари влязоха от един контракт за продажба на застояла стока в един склад. Фирмата приключваше с тази си активност и желаеха да си освободят оптимално бързо парите. Успяхме доста бързо да продадем стоката и с маржа започнахме начисто ", споделя Пламен Панайотов. След сергията отварят малко магазинче с две стаи във Варна, а през годините бизнесът им се трансформира доста.

" В началото трябваше да се оцелее.Работехме съвсем непрекъснато, писали сме фактура в 10 вечерта за писалки и класьори. Работехме, за всеки клиент ", спомня си Панайотов. Той споделя, че един от най-трудните интервали е бил по време на хиперинфлацията: " Имало е случай да сменяме два пъти дневно цени, тъй че да запазим маржа си и клиентите да са удовлетворени, че работим правилно. "

Първият продукт, който внасят сами в България, аерографи Hansa. Следват изделията на Da Vinci - най-голямата фабрика за четки в Европа. " Започнахме да търсим уголемение в тази област бои, моливи, стативи платна ", споделят Живка и Пламен. Но доста от марките към този момент са заети и има други работещи дистрибутори за България. " В този миг имахме късмeт, имаха нов търговски шеф. Направихме изследване и му написахме тъкмо изложение на българския пазар. Бяхме откровени и откровени и по този начин спечелихме доверието муИ до ден сегашен, десетилетия по-късно работят с тези компании, макар че са се сменили много и притежатели и шефове.

" Обещаваме единствено това, което може да се извърши. И се стремим да го осъществим, само че да сме малко над това, което е контрактувано. Така доверието с тези и други компании в сектора се затвърди ", изяснява Пламен Панайотов. В момента от " Слънчоглед " е единствен вносител на: Harder, Hansa, Hexdа, японските материали за писане Kuretake и други

Разрастването

След Варна фамилията взема решение да разшири бизнеса си към София. Това е магазинът им на ул. " Иван Вазов ". Той бързо се утвърждава и прави положителни продажби. " Всяка година бизнесът ни в България пораства с към 20% ", споделя Панайотов. Следващата стъпка е работа по уеб страницата.

" Оказва се, че в България онлайн търговията се развива доста добре и от ден на ден хора си поръчват оттова ", споделя Пламен Панайотов. Следващата им значима стъпка е да стартират дистрибуция и продажба на едро на стоките, които внасят.ързо се откриха някои нови пазарни ниши - да вземем за пример започнахме да внасяме холандски бои за деца и изобразяване по тялото, които станаха шлагер в детски градини и клубове. Осъзнах, че може да стартираме да развиваме марката " Слънчоглед ", изяснява Пламен Панайотов.

Стартират произвеждане на скицници, подаръчни кутии и приветствени картички. " Първата беше немска, ръчна доста остаряла, от 1930-1938 година Втората машина беше за термосвиваемо фолио ", разяснява Пламен Панайотов

" Тръгнахме с колата и принадлежности, без изобщо да знаем какво ни чака. Не бяхме планували, че междинният период за отдаването на пространства чартърен в Англия е 20 години ", описват Живка и Пламен. Те обаче съумяват да договорят наем за помещение за 10 години и към този момент сполучливо развиват бизнеса си в арт квартала КамденChalk Farm Road 66, Camden Town). " Имаме непрекъснат растеж от 15% на продажбите. Интересно е, че британските клиенти търсят малко по-различни неща, да вземем за пример там доста ценят приветствените картички, пишат си писма и купуват в огромни количества, харесва им и българската прежда ", споделя Пламен Панайотов.

Според него има още много какво да се желае по оптимизацията и автоматизацията на техния бизнес. " Искаме да внедрим нови технологии, с цел да се редуцира времето от приемане на поръчката до нейното осъществяване.бучението на личния състав, ще развием мрежата си за търговия на едро ", чертае проекти той. Защото както самичък споделя, всичко в този бизнес е доста динамично.

Илюстрация Смаляване
Q and A с Пламен Панайотов

- Кой беше най сложният ви миг за всичките тези години?

Когато всичко изгоря. В склада, в който държахме машините - 120 кв. метра, избухна пожар. Застраховка нямаше. Бяха доста кафези и бяха отделени единствено с мрежа, по тази причина застрахователите ми отхвърлиха да го застраховат. Тъкмо бяхме отворили магазина в Лондон. Буквално няколко месеца откакто отворихме, и трябваше да стартираме изначало - нов склад, нови машини отново на остаряло. Остана единствено наличната стоката в магазините. Тогава доверието на доставчиците ни в нас изигра голяма роля, за което съм им доста признателен. Взехме някои машини на погашение, други самичък създадох и сглобих, а някои внесохме от Китай. Общо инвестирахме 180 хиляди лева Другата ни непрекъсната компликация е личният състав, в София има огромно текучество. Тъкмо обучим някой и той напусне.

- Накъде ще се развивате?

От началото на тази година към този момент сме с нов склад от 1000 кв. метра, от които 200 са завод и шест офиса. Имаме към 2000 продукта лично произвеждане - основно папетерия и произведения от хартия и за украса. Годишно преработваме 18-20 тона хартия. В цеха работят 9 души и шестима складови служащи. Последните три години доста съществено се захванахме с оптимизацията на складовите наличия. Така постигнахме повече паричен излишък и с помощта на това се сдобихме и с новия склад.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР