Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Над КОНПИ е само

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Над КОНПИ е само
Коментари Харесай

ОССЕ е изразила загриженост за свободата на медиите в България заради запорите на Иво Прокопиев

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
Над КОНПИ е единствено бог...

Какво е гражданската конфискация, по какъв начин издателят на " Капитал " се озова в тази процедура и какво значи това за сигурността на вложенията
15 дек 2017
КОНПИ е наложила запори на Прокопиев поради приватизацията на " Каолин "

С причини от медиите на Пеевски Пламен Георгиев стимулира инспекцията против издателя
12 дек 2017
Иво Прокопиев: Корумпиран политически хайлайф мачка съперниците си с " гражданската конфискация "
11 дек 2017 В внимателно състояние се озоваха ред български институции поради дейностите на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) по отношение на съиздателя на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев, с които на него и на брачната половинка му бяха наложени поръчителство върху имущество и активи. Това стана ясно от днешното съвещание на съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), в чийто дневен ред изненадващо бе включено разглеждането на писмо от представителя за свободата на медиите към Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), изпратено при започване на февруари до представителя на България в организацията Светослав Спасов, написа " Дневник ".

В писмото се показва угриженост към " последните развития в България " и се желае повече информация какви ще се следствията за активността на " Капитал " и " Дневник " от наложените обезпечения и дали е допустимо отрицателно развиване. Изразява се разбиране, че продължаващото следствие и развиване по случая не трябва да доведат " до ограничение работата на медиите и опцията те да продължат с активността си ". Иска се и отговор на въпроса " дали наложените обезпечителни ограничения могат да доведат до директно или индиректно ограничение свободата на словото и независимостта на медиите " Капитал " и " Дневник ". Крайният период за отговор е на следващия ден, 28 февруари.

Писмото е било изпратено до Министерството на външните работи. Оттам заместник-министър Юрий Щерк го препраща до съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, до ръководителя на парламентарната комисия по просвета и медии Вежди Рашидов и до ръководителя на Съвет за електронни медии, а с копие, т.е. единствено за сведение – на Апелативния съд-Бургас, както и до заместник-министъра на правораздаването Десислава Ахладова.

Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет взе решение, че може да одобри писмото единствено за сведение, защото въпросът не е от негова подготвеност, а решенията на съда са обществени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР