Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Какво са горещите вълни

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Какво са горещите вълни
Коментари Харесай

Борбата за всяка капка вода

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
Какво са горещите талази и по какъв начин се оцелява в тях
от Дневник,22 юни 2018 За последните 100 години страните в Северна Европа са станали с до 40% по-влажни, а тези в Южна - с 20% по-сухи, демонстрират анализите на европейската стратегия за сателитно следене на земята " Коперник ". Според най-разпространените хипотези за климатичните промени, промените надалеч няма да спрат до тук. В Средиземноморието, където се причислява и България, ще продължи да става по-топло и по-сухо, с епизодични мощни дъждове. Днес към 17% от територията на Европа е с висок риск за дефицит на вода, а до 2070 година по данни на европейската организация за околна среда се чака в тази категория да попадат 35%.

Новият климат ще се отрази преди всичко на водата. Моделите за това къде, по кое време и какъв брой я има (или няма) ще се трансформират. Инфраструктурата, която събира, води, съхранява и пречиства водата за всички човешки потребности - водоснабдяване и канализация, напояване, промишленост и енергетика, също би трябвало да се промени. Тя ще би трябвало да е по-гъвкава, да работи и с повече и с по-малко, да съхранява и да се оправя с изключителни количества вода. За ВиК инфраструктурата във и отвън градовете това значи нараснал риск от наводнения поради несправяне на канализацията, замърсявания, дефицит или претоварване на язовирите и водопреносната мрежа.

В момента България се намира в релативно добра позиция поради относително развитата си ифраструктура. Страната е на 37 място в света по потенциал на язовирите на глава от популацията с 911 куб.м. на човек. Същевременно сме на 86-то място съгласно разполагаемите вътрешни възобновими водни запаси на гражданин. " Нямаме доста прясна вода като възобновим запас, само че язовирите като многогодишни изравнители служат като прекрасен буфер ", разяснява членът на борда на шефовете на Hydrolia Радослав Русев. Язовир " Искър " да вземем за пример съдържа задоволително количество, с цел да задоволи потребностите на София в границите на две години. Срещу това обаче стоят проблемите със стареенето на оборудванията, неналичието на вложения и неприятната поддръжка. Огромният дял от тях са строени през 60-те и 70-те години на предишния век по напълно разнообразни стопански правила и през днешния ден употребата им се оказва прекомерно неефективна и скъпа.

За водопроводната и канализационната мрежа провокациите са други. Този вид инфраструктура се строи с потенциал за стихии, които се случват един път на половин или един век. В променения климат се оказва, че сходни феномени ще се появяват много по-често. При такива случаи е значимо канализацията да поеме съответно изключителните количества вода. Столицата обаче към момента няма изцяло построена канализационна мрежа и се намира на близо два милиарда лв. вложения от това да я приключи. Друг проблем е, че ВиК операторите в страната от време на време гледат на нещо, което към този момент е построено и носи единствено изгоди. " Компаниите би трябвало да имат експлоатационни практики, практики за ръководство на активите ", споделя Русев. Големите дъждове съставляват доста по-голям риск, когато мрежата не е добре поддържана.

Основният въпрос за ВиК бранша е какво ще стимулира бъдещите вложения. Климатичните промени към този момент наподобяват незадоволително мощен мотиватор за бранш, който е тежко контролиран. " В България съществена причина за вложения е сходството с европейските правила. Следват успеваемостта, изключителните потребности и подобряването на покритието на услугата ", разяснява Радослав Русев. България към момента не може да се оправи с базови потребности - страната към момента не е в сходство даже с Директивата за филтриране на отпадъчни води поради неналичието на канализация и филтриране в някои по-малки обитаеми места. Това обаче е и добър късмет - когато страната наваксва с инфраструктурата, може да го прави с мисъл с потребностите на бъдещето.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР