Илюстрация Увеличаване Смаляване Бележка на редакцията: Към момента на редакционното

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Бележка на редакцията: Към момента на редакционното
Коментари Харесай

Kалендар и домашно кино

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Бележка на редакцията:

Към момента на публицистичното привършване на броя уредниците на всички изредени тук събития бяха удостоверили провеждането им макар формалната директива за анулация на всички културни събития на закрито поради ковид.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики 14.03
Чаено празненство

Уъркшопът " Всичко за чая " е разграничен на теоритична и практическа част. Всички участници в него ще имат опция да схванат повече за историята на известната напитка, както и по какъв начин да разпознаят качествения чай. По време на практическата част ще бъде показано подготвяне на матча, ще се организира дегустация, а за край уредниците са планували коктейл с чай. Участието е с авансово записване на страницата на Drekka в Фейсбук.
В Drekka, от 16.30 ч., цена: 45 лева

14.03
Горско учебно заведение

Един ексцентричен урок по британски, комбиниран с разходка на Витоша, водена от учител. Оганизаторите предизвестяват, че ще ви трябват комфортни обувки за вървене. Нивото на британски език е А2 - В1 (средно), групите са от 4 до 6 души. Програмата включва занятие по британски на хижа " Панчо Томов ", обяд в хижа " Еделвайс ", още разговорни извършения навън и потегляне към София в 18.20. За записване: имейл [email protected].
Тръгване от Златните мостове, автобусната спирка, в 10 ч., цена: 30 лева (или 25 лева при запазване до 23.59 в сряда)

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

14.03
Шведски рок

Шведската група Truckfighterrs ще има концерт в София, част от международното им турне, ще изсвирят един от най-емблематичните стоунър рок албуми - Gravity X. Триото чества 15-годишнината от излизането на дебютния си албум, към този момент имат пет дългосвирещи албума зад тила си. Ще ги подгрява българската група Church of Destiny.
В Mixtape 5, от 20 ч., билети 35 лв.

15.03
Баба Марта бързала

Baba Marta Run ще се организира в подножието на Лозен планина, а стартът е непосредственост до Водноелектрическа централа " Кокаляне ". Дистанциите са разграничени в четири категории - за деца (1000 м), 6 км, 10 км и 16 км, а настилките са горски път, туристически пътеки и малко асфалт. Предвидени са пет награди, които ще бъдат раздадени на лотариен принцип без значение от класирането. Организаторите приканват всички участници да се облекат в цветовете на месец март: алено и бяло.
На Панчарево, от 11 ч., такса присъединяване: 20 лева с авансово записване, 30 лева в деня на старта. Къса отдалеченост: 10 лева Деца до 14 години и доброволци от предходни надпревари - гратис

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

15.03
В ритъма на Buena Vista Social Club

Mango Duende канят феновете на кубинската музика на вечер, отдадена на Buena Vista Social Club. Музикантите са подготвили обогатен репертоар, а всички искащи ще могат да чуят онлайн емблематични композиции на Ибрахим Ферер, Омара Портуондо и Рубен Гонсалес. Събитието ще бъде със специфичното присъединяване на Мартин Ташев (тромпет).
В Sofia Live Club, oт 21 ч., билети: 15 лева

17.03
За кърлежите изчерпателно

Ratio посвещават следващата си лекция на кърлежите, чийто деен сезон следва напълно скоро. Лекторът доктор Огнян Миков ще отговори на въпроси като по какъв начин кърлежите ни откриват, с цел да пият кръв от нас, за какво в действителност кърлежите пият кръв, какво се случва с тях и с нас по-късно. Д-р Миков ще разкрие още какви типове кърлежи има в България и по света, какви болести могат да придвижват те и по какъв начин да предпазим себе си и домашните си любимци от тях.
В City Stage, от 19 ч., вход: свободен

18.03
Куиз за пътешественици

Това издание на пътешественическия куиз е отдадено на Балканския полустров - от Турция до Словения и от Гърция до Румъния. Ако нямате тим, поканени сте да се включите в подобен на място. Наградният фонд на надпреварата се състои от здравословни десерти и билети за прожекция на филм от програмата на Master of Art film festival, както и няколко чешки бири:) Първи кръг е за експедитивност, втори - въпроси multiple choice, трети е с отворени въпроси, а четвърти кръг - с по-трудни въпроси за повече точки.
В Клуб на пътешественика, от 19.00 ч., билети: 7 лева

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

18.03
Фермерски фестивал

И на това издание на постоянния фермерски фестивал всяка сряда се чака многообразие от пресни храни на дребни производители от цяла България: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни артикули, сладка и сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски самун, ядки, печена тиква и тиквени семки. Добре показани са и биовината, биооцет, биочай, пресните и сушени билки и подправки. Има и няколо щанда с ръчно направени бижута, козметика и цветя.
Пред Министерството на земеделието, от 10.00 до 18.00 ч.

18.03 - 17.04
La Puente

" Гьоте институт България " и Gallery Synthesis показват изложбата на фотографката Шарлоте Шмиц La Puente. La Puente в действителност е името на най-големия обществен дом в южната част на Еквадор, а фотографиите са основани в партньорство с дамите, които работят там. Изображенията съставляват полароидни фотоси, върху които самите героини след това рисуват с лак за нокти. Изложбата включва още видеодокументация, едноименната книга на фотографката, както и чаршафите, които дамите подаряват на Шарлоте Шмиц. По време на откриването на събитието ще участва самата Шмиц, а всеки искащ ще има опция да получи подпис върху книгата към плана.
В изложба " Гьоте институт "

18.03
Miles&Vino

Miles&Vino е забавно събтие, което съчетава музиката на Майлс Дейвис с винено прекарване и петстепенно меню. На живо ще свирят Михаил Йосифов на тромпет, Милен Кукошаров на пиано, на бас е Димитър Карамфилов, а Атанас Попов на барабани. Менюто е на началник Чанко Чанев и включва: So What (брускета микс), Blue in Green (друга визия на сицилианска капоната), Autumn Leaves (панакота с аспержи), Tutu (агнешки костолете с мед и ликуириция) и Miles Ahead (друга визия на шоко маскарпоне).
В La Bicicletta Trattoria, от 20 ч., цена меню с чаша вино от изброените - 80 лева, цена за музиката - 15 лева

19.03
Късо кино с идея

" Кинематограф " и Balkan Bites провеждат прожекции на късометражни филми, отдадени на храната. От тяхната селекция можете да научите: къде да ядем най-вкусната пица в Сан Франциско, може ли да се кара уейкборд в " море " от червени боровинки, извънредно любопитен бизнес, приближаващ от Индия, едно от най-неочакваните места, на които да отглеждате храна, по какъв начин се изхранват някои от най-бедните поданици на Филипините. Събитието е благотворително и събраните средства ще бъдат в интерес на дома на отец Иван в Нови хан и Розовата къща.
В " Клуб на пътешественика ", от 19 ч., вход 5 лева

До 28.03
Лагер за краткотрайно настаняване

Проектът, с който Германия взе участие на Веницианското биенале през 2019 година, гостува на изложба " Структура ". Германският павилион се споделя Ankersentrum, или лагер за краткотрайно настаняване. В центъра на инсталацията е звуковата комбинация " В чест на подсвиркването ", с което мигрантите се предизвестяват за доближаване на депортираща полиция. Шестима музиканти и композитори от разнообразни музикални обичаи и жанрове основават композиции за елементарна сигнална свирка. Посетителите ще видят и видеотрилогията, която свързва разнообразни точки по света като центъра за краткотрайно настаняване в Бавария, доматена ферма в Апулия или избавителен транспортен съд на митническото пристанище в Трапани.
В изложба " Структура "

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
ДОМАШНО КИНО

Заговорът против Америка
Минисериалът от 6 епизода е акомодация на романа на Филип Рот от 2004 година Той ни придвижва на територията на Съединени американски щати в годините на Втората международна война, с цел да опише историята на една паралелна действителност - когато американският водач, прелетял за първи път Атлантическия океан и защитаващ мира непременно, Чарлс Линдбърг печели президентските избори против Франклин Д. Рузвелт през 1940 година Сюжетът е разказан през персоналната история на еврейско семейство от Ню Джързи, чиито членове претърпяват навлизането на нацистките убеждения и дейности. Сериалът е дело на Дейвид Саймън и Ед Бърнс, които познаваме от сериалите The Wire, " Наркомрежа " и " Поколение на убийци ".
Премиера по HBO, 17 март, 21:00 ч.

Пещерата
Спряганият за един от най-хубавите филми на годината от The New York Times, Los Angeles Times, NPR и The Washington Post и номиниран за премия " Оскар " за 2020 година " Пещерата " е лента - хладнокръвен взор към сирийската война и някои от нейните дами герои. За обсадените цивилни жители в разкъсваната от война Сирия вярата и сигурността се намират подземен, в загадка подземна болница, известна като " Пещерата ", където основната лекарка и педиатър доктор Амани Балур и сътрудниците ѝ Самахер и доктор Алаа са извоювали правото да работят наедно със своите сътрудници мъже по метод, който би бил невъобразим в потискащата патриархална просвета на повърхността.
Премиера по National Geographic, 14 март, 22:00 ч.

Западен свят III
Честно казано, вторият сезон на сериала беше по-скоро разочароващ, само че се надяваме, че пресният трети ще ни развълнува още веднъж. Посоката му е напълно нова - ще забележим накъде ще продължат роботите, които се включват в същинския свят и по-специално несимпатизиращата на хората Долорес. Очаквайте и среща с дебютиращи в сериала артисти - Арън Пол от Breaking Bad, Венсан Касел и други
Премиера по HBO, 16 март, 21:00 ч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР