Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Статията е част от класацията Капитал

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Статията е част от класацията Капитал
Коментари Харесай

С най-нисък дълг: Здравословно консервативни

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
Статията е част от класацията " Капитал 100 ". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Едрият бизнес е по-скоро в дейна фаза да влага, без обаче да се впуска в несъразмерни опасности. Още по тематиката
Най-печелившите: Хазарт, оръжие, медикаменти

За поредна година рентабилността на приходите в топ 50 се покачва: в този момент на всеки лев облагата е приблизително 22 ст.
4 юли 2018
Най-големите компании през 2017 година: Сезонът на рекордните облаги

Приходите на топ 100 сдруженията скачат с над 14%, а облагите - с 35%. Най-бурно порастват машиностроителните и IT компаниите
4 юли 2018 16% е съотношението задължения/активи на " най-консервативните " към задължения 50 огромни компании. Показателят се свива с 2 процентни пункта. Абсолютен рекордьор с над 4 милиарда лева задължения е държавната Национална електрическа компания.
Рекордно ниските лихви и изобилието от ликвидност по целия свят, а в частност и България, са плодородна почва за изтегляне на заеми. При настоящите условия даже другояче нерентабилни планове могат на хартия да наподобяват изпълними. И точно тук се крие и огромният риск - краткотрайните положителни условия да надуят нов кредитен балон, който да се спука мъчително при идната рецесия.

Добрата вест е, че в случай че се съди по данните за най-големите български компании, това не се случва. Общите отговорности на топ 300 фирмите по доходи в страната нарастват с малко над 1 милиарда лева до сумарно 45.1 милиарда лева От тях единствено 117, или под 40%, понижават задълженията. Същевременно обаче общият им коефициент на отговорности към активи се усъвършенства леко от 49.3 до 48.7%. А в случай че се погледнат " консервативните " топ 50 измежду тях - тези с най-ниска задлъжнялост (вижте таблицата тук), то там има и номинален спад с 350 млн. лева до под 3.5 милиарда лева, до момента в който съотношението задължения/активи се намалява с 2 процентни пункта до 16%.

Зад тези цифри прозират няколко трендове. Като цяло едрият бизнес е по-скоро в дейна фаза да влага, без обаче да се впуска в несъразмерни опасности. Донякъде и подобряващите се коефициенти идват от растежа в облагите, които постоянно се реинвестират и по този начин под формата на капитал понижават индикаторите за задлъжнялост.

Групата на отличниците

Сред 50-те най-ниско задлъжнели компании е мъчно да се изведе общ претекст, като огромната част от тях са стабилно в тази група и от години не употребяват съвсем никакъв притеглен запас. За някои това се обуславя от високата норма на облага, която генерира задоволително лични средства за развиване. Така да вземем за пример обичайно тук влизат хазартни компании като " Евробет " и " Еврофутбол ". " Ромфарм компани " също е сдружение, което от години работи при галактически маржове и даже навлиза в общественото пространство с вложението им в несвойствени за фармацевтична компания действия, като покупките й на земи я трансфораха в най-големия земевладелец след страната.

Друг вид сдружения, които не залагат на задължения, са огромни и открити индустриални компании, които не са във фаза на рационализация или разширение на мощностите. Много от тях са приватизирани соцгиганти като " Девня цимент ", " Агрополихим ", " Солвей Соди ". Повечето от тях създават първични материали или стока, която се пласира на едро или през тържища, като по тази причина нямат огромни вземания от снабдители и надлежно нямат потребност и от оборотно финансиране. Сред ниско задлъжнелите влизат и някои по-скоро основани машиностроителни експортно насочени компании.

Сред отличниците има и такива, които са поделения на интернационалните групи и нямат отговорности, главно заради вътрешнокорпоративни решения да бъдат финансирани посредством капитал вместо посредством заем от централата. По сходна логичност в топ 50 влизат и някои държавните енергийни компании - " Булгартрансгаз ", ЕСО, АЕЦ " Козлодуй " и " Булгаргаз ". Първите две са изкуствено отделени активи в обособени сдружения, а други имат опция да стъпват на сигурни монополни доходи при предвидими контролирани цени.

Освен това всички те са част от структурите на Български енергиен холдинг, който се финансира с облигационни излъчвания на интернационалните пазари, като след това средствата се насочват към дъщерни компании под формата на нараствания на капитала. Така самият БЕХ е измежду топ пет на фирмите с най-големи задължения в страната - 2.26 милиарда лева на самостоятелно равнище. Абсолютен рекордьор с над 4 милиарда тук е дъщерната му Национална електрическа компания. Между тях са държавното НКЖИ, общинското " Метрополитен " и съветският " Лукойл Нефтохим ".

И, несъмнено, във върха на класацията намират място и компании, които се озовават там чисто конюнктурно. Например държавните " Вазовски машиностроителни фабрики ", които единствено преди пет години бяха пред банкрут и с месеци просрочени заплати на личния състав, в този момент с помощта на няколкото вилнеещи или тлеещи спора са в напредък. За последните три години облагата им сумарно е 350 млн. лева И задълженията са свити до 20% от активите. Същевременно обаче други оръжейни производители и компании са измежду най-увеличаващите отговорностите си поради потребността от оборотно финансиране за растящата продукция.

Нагоре и надолу

В номинално изражение максимален скок на задълженията - с близо 160 млн. лева, регистрира " Благоевград - БТ ". Предвид многото трансформации в групата на следения от Делян Пеевски " Булгартабак холдинг " и съответно в цигарената фабрика е мъчно да се изведе от кое място идва този резултат. През 2017 година марките и дистрибуторският бизнес на групата бяха продадени на BAT. От сдружението парцели бяха апортирани в новосъздадени компании, които напуснаха групата, само че самото то закупи надзорен дял във веригата " Техномаркет ". А в края на годината " Благоевград - БТ " редуцира огромна част от чиновниците си и е със затихващи функционалности.

Сред задлъжняващите с най-големи суми сдружения е и общинският " Метрополитен ", който работи по третия метродиаметър на София. В процентно изражение максимален скок на отговорностите регистрира " Санофи-Авентис България " - 792%. Българското сдружение на фармацевтичната компания обаче усилва и оборота си близо пет пъти, тъй че евентуално в огромната си част отговорностите са краткосрочни и резултат от преструктуриране на бизнес модела.

На другия полюс с максимален спад на задълженията е оръжейният търговец " Армитранс ", който след стабилен скок в оборота до над 700 млн. лева и 112.5 млн. лева облага съвсем е занулил 270 млн. лева отговорности. Около 250 млн. лева спад регистрира и " Лукойл Нефтохим Бургас ". След като през последните години трупаше задължения към централата си към огромна инвестиция в нови мощности, в този момент рафинерията регистрира над 300 млн. лева облага.

Впечатление прави и че измежду фирмите в топ 300 единствено 7 са с негативен капитал. Най-голяма е минусовата стойност (-53.7 млн. лева.) при " НИС Петрол " - веригата бензиностанции на " Газпром ", която въпреки и при растящи обороти продължава да натрупа загуби. К100 - ранглиста на най-големите компании в България

- Класацията топ 300 компании по доходи
- Класация по браншове
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa

Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в комерсиалната мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.Вижте още »Поръчайте изданието »

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР