Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Корицата на новия брой на Капитал

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Корицата на новия брой на Капитал
Коментари Харесай

Денят, в който председателството свърши

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване

Корицата на новия брой на " Капитал "

Увеличаване

Корицата на новия брой на " Капитал "

Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
1 година държавно управление: дейни на открито, завладяни от вътрешната страна

В монотонното на пръв взор ръководство на Бойко Борисов нюансите приказват повече
10 май 2018
Разкопки на всеки километър

В последните години археологията в България се устоя най-вече около европроектите за пътна инфраструктура
10 май 2018 Сюблимният миг на българското европредседателство ще бъде идната седмица. Срещата на върха за Западните Балкани ще събере в София водачите на всички страни от Европейски Съюз дружно с сътрудниците им от страните сред Калотина и Адриатика. Пропагандата ще затръби за триумфите на Борисов, критиците ще търсят мотиви да омаловажат събитието. Ще се разискват роклите на брачната половинка на Макрон, целувките на Меркел, кой къде е спал, в кой ресторант са е нахранил и впрочем ниски полети над повърхността.

Погледната от по-виско, тематиката, несъмнено, е значима и идната седмица ще може да видите в " Капитал " справедлив разбор за протичащото се със Западните Балкани, с кои триумфи може да се гордее Борисов и какво в действителност става оттатък пропагандата на провинциалния екстаз, че в София е пристигнал европейският хайлайф. Има обаче и нещо друго значимо.

Макар че до формалния завършек на българското председателство остава месец и половина, това събитие е политическият пик, епилогът на едногодишните старания на държавното управление. Цялото внимание към България, непрекъснатият поток от делегации, диалози с европейски и международни водачи, ще свърши внезапно в края на юни. Трафикът в София ще се възстановява, улиците в центъра отново ще станат мръсни. България ще се върне към остарелия си темп.

След като угасне блясъкът на европейските звезди, фокусът ще се върне върху вътрешната политика. Бойко Борисов " международникът " ще може да смени костюма с спортен екип и българските тематики още веднъж ще станат значими. В деня откакто политиката се разсъни от европейския си сън обаче, картината надали ще бъде доста радостна.

Преди няколко дни стана тъкмо една година откогато третото държавно управление на Бойко Борисов пристигна на власт. Подробен разбор за тези 12 месеца може да видите в този текст, само че изводът е относително явен. През тази една година се случи тъкмо това, което и през предходните съвсем осем, в които ръководи ГЕРБ. Държавата не се срина в тежка рецесия, само че и не се направи нищо, с цел да се тръгне по-силно напред.

Добра илюстрация на този застой е историята с делото " КТБ ". Тази седмица то публично стартира. Това се случва 10 години след първите признаци за нередности в банката, пет години след следствието на " Капитал ", което сподели с съответни данни проблемите, и три години след банкрута й. Дали някой от 17-те упрекнати по делото ще бъде наказан (след още няколко години), не може да се каже занапред.

Сигурно е обаче, че прокуратурата не е разследвала нищо, обвързвано с Пеевски, нито някой от политиците или други лица на обществени длъжности, за които има данни, че са взимали пари от КТБ. През идващите няколко седмици " Капитал " ще разгласява резултатите от следствието си, основано на документите по делото, и от тях макар деликатната селекция на проверяващите, ще видите възмутителни детайлности за най-големия обир на прехода. В този брой е първият епизод от този журналистически сериал.

Аферата " КТБ " в действителност е доста добра илюстрация на България през последните 10 години. В нея вземат участие всички съществени герои на декадата " Борисов " и са застъпени по-сериозните отрицателни сюжети от нея - корупция, неистини, търговия с въздействие и обири на обществени активи. Това е скритата България, поради която всички останали през днешния ден са по-бедни и с по-малко благоприятни условия за развиване. България, към която, по всичко проличава, ще се върнем, откакто се уталожи бенгалският огън на европредседателството.

В броя ще видите още:

Как някогашната индустриална зона " Червена звезда " в София се трансформира в нов първокласен квартал

Съвети по какъв начин да управлявате по-добре фийда си във facebook след смяната на логаритмите от последните месеци

Полезно и съответно управление за няколко дни в Амстердам
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР