Илюстрация Увеличаване [Shutterstcok] Смаляване - Водещите телевизии инвестират в познати

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstcok] Смаляване - Водещите телевизии инвестират в познати
Коментари Харесай

Нов телевизионен сезон без изненади

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstcok] Смаляване
- Водещите малките екрани влагат в познати и потвърдени риалити формати и сериали- Територията за журналистика и аналитична публицистика продължава да се свива- Рекламните вложения в телевизионно наличие се усилват Още по тематиката
Българска национална телевизия с ново графично лого

То ще бъде публично показано след една седмица, само че към това към този момент има напрежение
4 сеп 2018
Златната епоха да си фен

Аудиторията има избор на устройства, платформи и качествено наличие
10 авг 2018
Футболна горещина на екрана

Повишаващата се цена на спортните права ще принуждава малките екрани да търсят сътрудници за закупуването им
3 авг 2018
Никой не се изненада, когато преди дни главните съперници на българския ефирен пазар - bTV и " Нова ", се похвалиха с началото на основните си за новия сезон излъчвания. А и няма за какво - те още веднъж залагат на сигурното, а не на новото. Медиите стабилно влагат парите си в създадени и потвърдени като генератори на публика формати и сериали, без да правят внезапни промени. Ако се съди по рейтингите, и аудиторията приема благосклонно огромната порция развлекателно и таблоидизирано телевизионно меню. Рекламните вложения в телевизионно наличие също се усилват.
Според комерсиалния управител в Dentsu Aegis Network Богомил Константинов въпреки всичко ясно се вижда желанието на малките екрани да покрият колкото се може повече зрителски ползи със своите планове: български сериали, риалити излъчвания, вести и журналистика, комедийни стратегии, филми и поредици от доста разнообразни краища на света. " Изборът е огромен и ще се усилва от ден на ден. През този ефирен сезон фокусът е върху потвърдили се формати, само че всяка медия създава нови планове в битката за задържане на интереса. А в тази битка огромните печеливши са феновете и рекламодателите ", е оптимистичният взор към пазара на Богомилов.

Златната формула

Безспорно наличието е това, което притегля и задържа аудиторията на всяка медия. " Зрителят е с правилен инстикт и в множеството случаи не може да бъде измамен. Ако инцидентно се подведе, то е за малко ", разяснява ръководещият шеф на Media Club Катерина Буюклиева. Именно поради това екипите зад познатите планове поставят двойно повече старания, с цел да подсигуряват триумфа и през новия сезон и да заложат ново във към този момент одобреното.

Водещи още веднъж са риалити формати и още веднъж те са " Фермата " и VIP Brother. Добрата вест е, че след малко спиране " Нова " и bTV стабилно развързват бюджетите си за български филми и сериали. Разликата е, че в случай че допреди няколко години bTV се популяризираше със слогана " Домът на българските сериали ", в този момент той като че ли повече приляга на " Нова ".

Изпълнителният шеф на медийната организация Starcom, част от Publicis One, Велислава Анастасова регистрира като доста позитивен обстоятелството, че малките екрани не престават да влагат в българско наличие и да поддържат българското кино. " В това отношение " Нова тв " се подрежда на челно място и през този сезон ", е мнението на Анастасова. " Нова " продължава да излъчва два български сериала в праймтайма си, шестия сезон на здравната драма " Откраднат живот " - " Анатомия на гнева ", и полицейската комедия " Полицаите от края на града ". В програмната скица на медията с изключение на наложилото се като основно риалити шоу VIP Brother остава и сериалът " София денонощно ". bTV предлага в най-гледаното време вечер турския " Искрите на отмъщението ". В по-късния праймтайм остават добре познати и наложени излъчвания като " Шоуто на Слави " по bTV и " Господари на ефира " по " Нова ". От средата на януари 2018 година bTV пък интензивно развиват слота от 18 ч. в делнични дни със сериала " Скъпи наследници ". Според шефа бизнес развиване в Argent Светослав Дъбов логиката на това програмно решение е, че част от в допълнение привлечените фенове биха траяли да гледат програмата на bTV и след сериала. " По този метод се цели нарастване на рейтингите на малкия екран в централните вести, както и в идващите излъчвания. Първите три месеца на лъчение на сериала реализираха по-добри резултати по отношение на същите месеци на миналата година ", разяснява Дъбов. По думите му частично поради ранния му час на лъчение " Скъпи наследници " генерира и сериозен интерес към онлайн платформите на bTV, където можеше да бъде гледан отсрочено.
Много постоянно обновлението, което малките екрани вършат във връзка с програмата, е инвестиция в ободряване на студията и възобновяване на обособените рубрики в познатите излъчвания - вести, утринни блокове и развлекателни продукции. Това важи за всички малките екрани, като най-видими измененията са в bTV, " Нова тв " и публичната Българска национална телевизия.

Въпреки че Българска национална телевизия рядко попада в мненията на рекламодатели и медия шефове поради некомерсиалния по закон темперамент на медията, през новия ефирен сезон в държавната телевизия също има доста програмни промени. Освен нов сезон, както от една година Българска национална телевизия има и нов мениджърски екип, който отбрани и нова програмна идея пред Съвета за електронни медии и в нея генералният шеф Константин Каменаров даде обещание смяна. С днешна дата тя се вижда през замененото лого и графична опаковка на цялата телевизия и обособените излъчвания, променената конструкция и рубрики на утринния блок, до включените нови излъчвания в схемата на Българска национална телевизия. Те също са главно развлекателни.

Сутрешният блок на Българска национална телевизия 1 има четирима нови водещи - Боряна Каменова, Илия Илиев, Даниел Михайлов и Ели Гигова. Програмата ще включва спорт и развлекателни тематики, като Гигова ще води рубриката " Животът в мрежата ", в която ще се демонстрират истории от интернет, които провокират дискусия. След утринния блок е програмирано ново предаване " 100% будни ". То ще се концентрира върху значими за потребителите въпроси, мода, здравословен метод на живот и истории на триумфа на надарени младежи. Негови водещи ще са артистът Стефан Щерев и Мария Андонова. Всяка събота и неделя от 8 часа Българска национална телевизия 1 ще излъчва предаването за " духовното развиване и израстване, менталното рационализиране, психическото и физическото здраве " – " Пътеки ". Негов водещ е Деница Гергова. В четвъртък от 23:30 Българска национална телевизия ще излъчва предаването за джаз и класика " Вечната музика " с водещ оперният артист Марио Николов. В ефир се върна играта " Стани богат ", която по данни на рейтинговите организации е спомогнала най-вече за увеличение на гледаемостта на малкия екран в ранния праймтайм.

Територии за журналистика

Телевизионният род, в който от години не е имало нови излъчвания или формати, е публицистиката. Нещо повече - в случай че има нова наклонност, която съществено да се задълбочава, то това е свиването на програмна територия за качествена аналитична телевизионна публицистика, която все по-често става жертва на развлекателния род. През към този момент предишния ефирен сезон в ефира на " Нова " постоянно имаше разтърсвания точно в полето на публицистиката. Ако при частните комерсиални малките екрани има пояснение за това, то във връзка с публичната Българска национална телевизия е обикновено и редно упованията постоянно да са по-високи.

Според Велислава Анастасова от Starcom двата водещи телевизионни канала на българския пазар са комерсиални малките екрани, устоят се от реклама и този факт значително дефинира тежестта на другите стратегии и жанрове в програмните им схеми.

По думите на сътрудника й от Argent Светослав Дъбов въпреки всичко не може да се твърди, че bTV и " Нова тв " предумишлено лимитират времето за аналитична публицистика и журналистика. И двете малките екрани продават рекламното си време на правилото " цена на рейтинг точка ". Приходите им от реклама са в директна взаимозависимост от рейтингите, които пийпълметричните системи (ГАРБ за bTV и " Нилсен адмосфер България " за " Нова тв " ) регистрират за излъчените излъчвания. В тази връзка програмните схеми на двата водещи канала са подчинени на зрителския интерес. Предлагат се излъчвания, които се харесват на необятен кръг фенове и генерират високи рейтинги за главните целеви групи.

Според Богомил Константинов от Dentsu в малките екрани в никакъв случай не се образува вакуум. В момента, в който територията на даден род се свие, на негово място незабавно ще се настани различен. " Твърдо имаме вяра, че всяка уважаваща себе си медия би трябвало да отделя част от своето време и запаси за аналитична телевизионна публицистика и журналистика. Ако този род намалее, огромният губещ ще е фенът ", разяснява Константинов.

Факт е, че упованията на аудиторията към качеството на информацията стават все по-големи. " Част от медиите дават доста наличие на публицисти, които не са доста добре готови, и когато това стане ежедневна процедура, чувството за качествена аналитична телевизионна публицистика изчезва. Мисля, че публицистите би трябвало да са по-изискващи и сериозни, само че на първо време към себе си ", е мнението на Катерина Буюклиева от Media Club.

Интересът на рекламодателите
В кратковременен проект малкия екран ще продължи да бъде най-хубавата среда за генериране на рекламна възвращаемост. Съдържанието продължава да бъде от решаващо значение и без значение от възходящата известност на стрийминг услугите малкия екран онлайн към момента доставя най-голямата публика. Това се потвърждава през резултатите на организациите, измерващи зрителския интерес, и през мониторинговите данни за привлечените рекламни вложения в бранша.
Решението на главните малките екрани да влагат в изпитани програмни формули и да не тестват нови е разумно. Първо, тъй като този вид излъчвания носят триумф и минимализират риска. Освен това бавнорастящият рекламен пазар не разрешава прекомерна претрупаност. Още повече че упованията на медия шефовете на водещите организации са през 2018 година рекламният пазар да се усили с близо 9%, като растежът в вложенията в тв може да е над 8%, само че инфлацията да се задържи и да е над 12%.

Покрай старта на есенния ефирен сезон медия шефовете на водещите организации на пазара регистрират нараснал интерес към рекламно наличие в телевизия. " Доказаният капацитет на малкия екран да доближи до допустимо най-широкия кръг от аудиторията към момента е непостижим по своя мащаб и това се вижда от рекламодателите. Топ 3 на най-предпочитаните за реклама стратегии са риалити предаванията, БГ сериалите, както и новините и настоящите излъчвания ", сподели Богомил Константинов търговски управител в Dentsu.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР