Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване 32 млн. лв. сбор

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване 32 млн. лв. сбор
Коментари Харесай

Ангелос Парасхакис: Доброто творческо изпълнение е най-мощният двигател на бизнеса

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване
32 млн. лева общ брой на приходите за 2016 година Част от тематиката Най-големите рекламни групи
Големите девет в рекламата

Кои са информационните групи, които ръководят над 210 млн. лева, или повече от половината рекламен бизнес в страната

Николай Неделчев: Трябва по-добре да разбираме бизнеса на клиентите ни

Изпълнителният шеф на Publicis One за България пред " Капитал "

Екатерина Тупарева: Пазарът би трябвало да се развива в посока бистрота и измеримост

Изпълнителният шеф на Ogilvy Group Bulgaria пред " Капитал "

София Пенева: Липсата на готови фрагменти е дълготраен проблем

Изпълнителният шеф на BBDO Group пред " Капитал "

Мария Грашнова: Комбинацията реклама в телевизия и онлайн видео стартира интензивно да се постанова

Изпълнителеният шеф на Dentsu Aegis Network за България и Балканите пред " Капитал "

Иванка Кючюкова: Хората са отрицателно настроени към стереотипните реклами и общоприетите послания

Изпълнителният шеф в Havas Group – България пред " Капитал "
Още по тематиката
Големите девет в рекламата

Кои са информационните групи, които ръководят над 210 млн. лева, или повече от половината рекламен бизнес в страната
3 ное 2017
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (31 октомври)

The Smarts с двама нови креативен директори; Даниел Чипев е новият основен изпълнителен продуцент на " Новини и настоящи излъчвания " в " Нова " ; bTV усилва приходите си и понижава печалбата; Ружа Загорска е номинирана в интернационалните награди 2017 PR People Awards; Българският състезателен тотализатор разгласи социална поръчка за цялостно рекламно обслужване; Спират рекламите на нездравословни храни; През 2018 година парите за туристическа реклама се подвигат с 1 млн. лева.; Реклами по време на Halloween и други
31 окт 2017 Как оценявате развиването на рекламния пазар в България през 2017 година?

При медиа организациите стартира предстояща консолидация на обичайните 4-5 огромни групи за медийно обмисляне и пазаруване. Това преструктуриране води до изцяло нова конкурентна среда, в която доста медийни организации няма да оцелеят дълго, изключително тези без интернационалните афилиации, предизвиквайки съществени паники за дългогодишните, добре открити медиа организации, изземайки повече от 60 - 70% от техните приходи. Това безспорно ще докара до появяването нови марки медийни организации, част от огромните групи (Omnicom, WPP, Publicis, Havas, Dentsu и Universal), с цел да ръководят по-професионално бюджетите на конкурентни компании под един покрив.

Радвам да видя позитивното развиване на креативните организации, които наподобява, че се отдалечават от най-голямата опасност - да се одобряват за " стока ". Доброто креативно осъществяване е най-мощният мотор на бизнеса в обстановка, където цените са съвсем идентични сред конкуренцията и клиентите осъзнават, че 5 хиляди лева по-високи или по-ниски такси няма да повлияят на облагата или загубата им, само че ефикасната и истинска креативна работа сигурно ще ги ускори.

При цифровите организации има доста започващи компании и доста закривания. Най-големият проблем при тях е креативността/съдържанието. Техническата част е едно, само че концепцията е всичко. Поддържането на страници за 200 - 300 евро на месец е жертван край, който може да донесе размер, само че не и стойност. Развитието в тази област е да се мисли за цифровото и креативното като едно цяло, а не поотделно. Агенциите, които се показват креативен добре, са тези, които ще порастват с доста дребни изключения. В случая не разясня изнасянето на работа към непознати пазари, както е в нашия случай, тъй като това е нова тематика, за която ще приказваме повече в идващите няколко години.

Рекламният пазар би трябвало да се развива креативен и цифрово. Многократно съм казвал, че в България има огромни гении в нашата промишленост и би трябвало да насочим вниманието си към експорт на отличната ни работа към чужбина. Нашият пазар е дребен и не може да поддържа тези гении за дълго, в случай че фокусът ни е единствено местен.

Кои са провокациите пред рекламната промишленост в страната?

Талантът/хората е първото. Липсата на положителни хора прави в действителност сложна работата и разрастването на бизнеса. Това не е предизвикателство единствено за нашата промишленост, годно е за съвсем всички промишлености.

Кой е вашият приоритет в развиването на групата, която управлявате?

Не имам вяра в мощните корпоративни тактики от вида на " желаеме да увеличим приходите си от цифров бизнес с 20% ".

Най-важният ми приоритет е да поддържам гениите ни във всички наши компании, с цел да бъдем най-хубавите в нашия бизнес. Ако това се случи, повярвайте ми, че работата ще пристигна. Бизнесът ще пристигна, ще дойдат цифровите нововъведения, ще пристигна истинската работа, цената ще пристигна. Може да звучи просто, само че не е по този начин. Искам хората от време на време да назовават гениите ни луди, тъй като това, което те ще предложат, в никакъв случай преди не се е виждало. Искам да не се опасяват да се провалят славно, когато изгубят конкурс, и желая да съумяват ослепително, когато печелят конкурс. Искам да бъдат себе си и сами да намерят верния баланс сред персоналния и професионалния живот, който им подхожда най-добре, и да не се злоупотребява със свободата им. Искам те да схванат отговорността, която имат на раменете си, и да управляват резултата от работата си с огромно почитание към нашите клиенти преди всичко и нашата промишленост на второ място. Към момента сме получавали невероятни благоприятни условия, които вярвахме, че могат в действителност да се случат на нашия пазар, тъй като бяхме задоволително луди, с цел да мислим в огромни мащаби. Сега доста огромна част от приходите ни се генерират от работа за други пазари. Резултатите на медийните ни компании нарастват и цифровата ни работа в никакъв случай не е била по-добра.

Смятам 2017 година за добра година за нас и чакам доста усъвършенстване на резултатите на всички наши марки.

Данните са събрани от подадена от самите компании информация, както и от обществени източници на информация, като част от докладите са взети от Търговския указател. В идващите броеве ще продължим с топ 20 на рекламните медийни и цифрови организации, фирмите за външна реклама и BTL (рекламни услуги отвън медиите, като да вземем за пример събития - бел. ред.) и PR организациите. Основен аршин за правенето на класацията е общият размер на приходите за 2016 година на рекламните компании.

Интервюто взе Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР