Илюстрация Увеличаване Автор: Joerg Letz Смаляване Още по темата Мит,

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Joerg Letz Смаляване Още по темата Мит,
Коментари Харесай

Алепо на танц разстояние

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Joerg Letz Смаляване
Още по тематиката
Мит, танц и истина

Вдъхновен от Източна Европа танцов пърформънс открива Spotlight: USA в Пловдив
16 мар 2018 Омар Раджех е ливански хореограф и танцьор. Той основава компанията OmarRajeh | Maqamat Dance Theatre през 2002 година и е измежду дребното хореографи от близкоизточния район, които с триумф слагат плановете си в Европа. Раджех е също по този начин създател на BIPOD – годишен танцов фестивал в Бейрут, и на TAKWEEN – Училище за актуален танц в Бейрут.Когато ливанският хореограф Омар Раджех споделя за новия си танцов театър, сякаш цитира припевът на Where Are We Now? на Дейвид Боуи – мислите му се въртят към този миг от живота, в който питаш къде си във времето, без да имаш прецизен отговор, само че разчиташ на наученото досега.

Раджех пресъздава това екзистенциално блуждаене посредством работата си в актуалния танц. Той ще открие новото издание на One Dance Week със спектакъла си #МИНАРЕ на 21 септември от 19:30 ч. в Дом на културата " Борис Христов ". Това ще бъде международна премиера за плана, а преди този момент той ще репетира с трупата си в Берлин.

#МИНАРЕ е отдаден на размириците в Алепо и последствията от войната в Сирия. Раджех, за който тематиката е близка и поради комплицираното минало на Ливан, разказва плана си като " спектакъл-съпротива ". " Това не е документален план, а опит за по-дълбоко размишление по тематиката ", споделя хореографът, който, преди да замине за Европа, събира мислите си на едно от обичаните си места – село в планинските региони на Ливан.

Заглавието е отпратка към разрушаването на датиращата от XI век джамия в града през 2013 година Конкретната концепция да направи театър по тази тематика идва, когато във Фейсбук вижда сниман от дрон клип, документирал офанзиви над Сирия.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Stephan Floss Смаляване

" В този миг се замислих какво в действителност се чака от мен като реакция – би трябвало ли да лайкна, би трябвало ли да споделя, би трябвало ли да разясня или просто да пренебрегвам видяното? Почувствах се в една съвсем саркастична обстановка. Това ме докара до въпросите какво присъединяване имаме като хора във всички тези спорове, къде сме ние изобщо в целия този свят, каква е ролята на актьора в тези времена. Имах потребност да осмисля това и за начало избрах да прегледам тези тематики през едно съответно събитие, каквото е войната в Сирия ", споделя Раджех. За него Алепо е знак, не е прегледан като неповторим случай или с вглеждане върху спецификите на града. За хореографа #МИНАРЕ е митинг и против всяка демонстрация на грубо назадничаво мислене – като да вземем за пример все по-спорните имиграционни политики на кабинета на Тръмп.

С хиперактивността си Раджех бързо се трансформира в една от най-важните персони за актуалния танц в арабския свят. Попада във фолклорна танцова натрупа, когато е на 14 години, без особени проекти да се трансформира в пристрастеността му – преди този момент се вълнува от физиката. Когато преподавателят се отдръпва, учениците му просто стартират да основават лични представления. На 18 открива актуалния танц и полето на опит, което той му дава.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Stephan Floss Смаляване

Въпреки че намира ентусиазъм в европейския и американския актуален танц, в този момент Бейрут му дава не по-малко мотив да открие нови територии на изложение. С компанията Maqamat Dance Theatre той значително основава тази сцена в страната, само че в хода на разказите му звучи като атмосферата на Бейрут сама да е предизвикала тази културна гражданска война.

" След гражданската война в Ливан (1975 - 1990) се образува един дух на съзидателност, предпочитание да опознаеш и да преживееш новото. С годините артистична сцена в Бейрут става все по-интересна. Желанието да се опитва и да се открият нови полета на изява сега е огромно. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР