Илюстрация Работа от изложбата Морско бягство от действителността на Кокимото

...
Илюстрация Работа от изложбата Морско бягство от действителността на Кокимото
Коментари Харесай

Последните самураи на Варна

Илюстрация
Работа от изложбата " Морско бягство от действителността " на Кокимото

Увеличаване

Работа от изложбата " Морско бягство от действителността " на Кокимото

Автор: Калоян Илиев - Кокимото Смаляване
В края на 70-те и началото на 80-те години на ХХ век Варна е леговище. Далеч от институционална София и държавните галерии, във Варна актуалното изкуство прави първите си крачки навън и на напълно неофициални места.

През 1982 година Веселин Димов открива инсталацията си " Терен и структури " в Морската градина. Сред известно лутане БКП-Варна унищожава творенията на Димов, които се пробват да опишат връзката сред човек и природа - 45 дни след откриването. Малко по-късно Димов основава работата си " Воден дракон " над река Велека - една от отправните точки на българския авангард.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък През 1984 година пък Ванко Урумов и Милко Божков показват инсталацията " Хепънинг " в двора на археологическия музей. Нещо по това време ври и кипи край морето.

Варна, морето, изкуството

Урумов, Божков, Димов, както и Цветан Кръстев - един от първите, които опитват с лендарта - са част от забавен кръг от млади художници, повлияни от западните концептуални течения. Той се образува към ателиетата в някогашната фабрика " Вулкан ". " Техният протест е артистичен, живописен и има ролята на освобождаваща вълна в мощно идеологизираната културна среда. Процесът съответствува с перестройката, което също по този начин способства за разцвета на новото изкуство ", написа Весела Ножарова в книгата си " Въведение в българското модерно изкуство 1982 - 2015 " (изд. " Жанет 45 " /фондация " Отворени изкуства " ).

През 1988 година тук се основава първата частна изложба в страната – " Галерия 8 " на ул. " Братя Шкорпил " 8, във фамилната къща на инженер-химика Борис Стателов. Тя съществува и до през днешния ден – сега има сборна галерия на акварели.

Кипежът във Варна обаче стартира постепенно да затихва в края на 90-те и последователно гасне до края на предишното десетилетие, когато се раждат и платформи като интернационалния фестивал за видеоарт " Видеохолика " - в него съществени настоящи фигури са Цветан Кръстев и Нено Белчев, а последното му издание е през 2014 година

Сега актуалното изкуство в България гравитира към София, Пловдив и от време на време Велико Търново. Защо стана по този начин?

Илюстрация
Васил Даскалов и Биляна Рубинова

Увеличаване

Васил Даскалов и Биляна Рубинова

Смаляване

След революцията

Единствената изложба във Варна, която сега е напълно отдадена на актуалното изкуство, носи красноречивото име contemporary space. Известна е измежду локалните просто като " Контемпо " и се намира на компактно обитаемата с котки " Марко Балабанов ", по едно и също време централна и скрита от шума на близките булеварди улица.

Пространството съчетава няколко действия – има изложбена зала, кафене, книжарница и дребен киносалон, едно от единиците места в града, където може да се гледа по-нестандартно кино.Неотдавна галерията показа галерия на художника Антон Терзиев, а през юни идва ред на " Пролет/Лято Есен/Зима " на Мариела Гемишева. През септември и октомври публиката ще може да види останалите две живописни изложения от плана " Живописта не заменя разнообразното хранене " - на Станимир Генов и Искра Благоева. През декември се чака седмата годишната галерия на пространството.
" По отношение на създателите, които демонстрираме, постоянно търсим стойност ", споделят Васил Даскалов и Биляна Рубинова, която тази година е част от журито на най-престижната премия за млади художници у нас – BAZA. " Стойността е субективно разбиране, което не натоварваме с материалния смисъл на думата. Тъй като пространството е частно, имаме опцията да дефинираме и представяме това, което считаме за значимо. Тук приказваме освен съответно за творбите на даден създател, само че и за неговия светоглед, идея, креативен път. Те би трябвало да са подплатени със смисъл. "

Двамата поставят началото на галерията през 2012 година Тогава не са изключение – съществуват конгреси и фестивали като " Август в изкуството ", фестивалите Product, " Контемпо " и " Видеохолика ", фактор са и премиите за модерно изкуство на " Мтел ". " В началото си мислехме, че Варна има потребност от модерно изкуство. Отстрани изглеждаше, че публиката " употребява " на драго сърце предлаганото и че в града съществува културна среда. По всичко личеше, че нещата се развиват във възходяща посока, и това ни окуражи да създадем пространство, което да предложи един различен културен темп отвън фестивалния ", споделят Даскалов и Рубинова. Седем години по-късно упованията им са излъгани - всички тези фестивали към този момент ги няма. " Истината е, че това ни кара да се усещаме самотни ", признават те.

Разминаване с точния миг

Според Васил и Биляна в града има стойностна аудитория на междинна възраст, само че младежите с ползи в региона напущат града заради липса на реализация. Какъв би могъл да е ритъмът, в случай че това не се беше случило, може да се долови по празниците, когато живеещите другаде се връщат. В края на предходната година те изследваха тази тематика с груповата галерия Go – Went – Gone, която сплоти художници от Варна, които са отпътували дълготрайно или вечно да живеят и работят на други места.

Не им убягва иронията на разминаването. " Малко преди пространството ни да стартира, имаше слаба институционална поддръжка, само че мощна сцена. Сега има поддръжка от институциите, само че като че ли " избавителните екипи " са пристигнали малко късно. Проблемите на културата не са единствено в тази сфера и не са единствено институционални, те са стопански, политически, свързани с образованието и най-много със самите хора. Варна е чудесна поради морето, само че един град не може да разчита единствено на географията си. Трябва да се работи доста, дълго и неблагодарно, с цел да възпиташ потребности. "

Кокимото

Фотограф: Арслан Ахмедов

Град който дава, град който взима

Провокативният художник Калоян Илиев-Кокимото, едно от най-разпознаваемите имена в актуалното ни изкуство, е четвърто потомство варненец.

" Ядосва ме ниското равнище на ръководещите - поради тях доста хора, които действително могат да трансформират действителността, напущат града. В моментното положение на Варна ни липсват най-много галерии и пространства за модерно изкуство, където да се видят новите хрумвания и другите им способи на изложение ", споделя Кокимото. Той се смята за изключение, което все пак е останало тук, " с цел да се опълчват с наличието и работата си, на подмяната на полезностите в града ".

Всъщност Кокимото освен остава, само че и не стопира да предизвика. През 2014 година изложбата от колажи " Еротична нотка в колелата на православната машина " беше неразрешена след сигнали на църковни чиновници до кметската администрация. " Имало е моменти, в които съм се чувствал ощетен за сметка на ширещата се незначителност, само че истината е, че Варна постоянно ми е давала повече, в сравнение с ми е взимала ", споделя той.Актуалната галерия на Кокимото е в София. Тя носи името " Морско бягство от действителността " и е в UniCredit Studio до 19 юни.
Калоян си спомня за местата, които са го въодушевили да гледа живота и изкуството от по-нестандартен ъгъл – най-много клубовете за електронна музика като Comics, Look, Bizarre. " Най-незабравимо за мен ще си остане празненството на " Метрополис " във Варна по време на слънчевото затъмнение на 11 август 1999 година " Тогава се причисляват освен доста хора от страната, само че и голям брой чужденци. За него това значи и още нещо. " С тях пристигнаха и някои екстри, за пръв път в града, за които единствено ще кажа, че в допълнение развиха въображението ми до неподозирани, даже и за мен висоти. Година по-късно след тежък интервал на себеосъзнаване взех решение да стана художник. "

Илюстрация
Виктория Георгиева пред една от работите си

Увеличаване

Виктория Георгиева пред една от работите си

Автор: Венцислав Подаджиев Смаляване

Хора и улици

От кипящ град, Варна е станала малко самотна за създателите. Това обаче не пречи към момента да притегля такива. Виктория Георгиева-Mouse е един от най-разпознаваемите улични графити актьори освен в града, само че и в страната. Със сигурност сте минавали около нейни работи и в София, Пловдив, Велико Търново, Ахтопол. Това не се случва без известни жертви – във Варна даже е била задържана, до момента в който рисува на открито.

Илюстрация
Виктория Георгиева-Mouse е един от най-разпознаваемите улични графити актьори освен в града, само че и в страната.

Увеличаване

Виктория Георгиева-Mouse е един от най-разпознаваемите улични графити актьори освен в града, само че и в страната.

Смаляване

Илюстрация
Виктория е родена е през 1989 година в Исперих, а идиличното детство там е показано в творбите ѝ под формата и облика на динята.

Увеличаване

Виктория е родена е през 1989 година в Исперих, а идиличното детство там е показано в творбите ѝ под формата и облика на динята.

Смаляване

Родена е през 1989 година в Исперих, а идиличното детство там е показано в творбите ѝ под формата и облика на динята. От дребна има интерес към рисуването, само че минава време, до момента в който откри среда, която да споделя ползите й.

На 15-годишна възраст постъпва в Професионалната гимназия по туризъм във Варна. Завършва Факултет за изящни изкуства във Велико Търново, където е учил и Кокимото. От 2014 година още веднъж е в морския град, където стартира да дава уроци по изобразяване за деца. Става част от креативния колектив Sunshiners и взе участие в изложения и резиденции в Македония и Украйна. Според нея има известно оживление на културната сцена във Варна през последните години. Но всичко е условно.

Илюстрация
От плана " Улица напред "

Увеличаване

От плана " Улица напред "

Смаляване

" За известно време сякаш живях в един балон, в който бях обградена от характерни хора и мислих единствено за изкуството. След това се случиха неща, които ме накараха да погледна оттатък балона, споделя Виктория. Като че ли всичко е готино на едно равнище, само че в един миг, в случай че искаш да задълбаеш, толкоз повече ще ти се отнеме от креативния заряд. "

Преди две години да вземем за пример получава позволение от централно учебно заведение да изрисува дружно с децата в школата си задната му стена. Общината не разрешава това поради опасения, че самодейността ще предизвика вандализъм. " Тази преживелица ме демотивира да предложа план за изрисуването на подлезите в града от гостуващи актьори. В един миг се питаш какъв е смисълът, дали в действителност някой има потребност от това, което правиш. Колкото и да си борбен, сдухваш се. "

Илюстрация
Виктория дружно с децата от школата си " Азбука на въображението ", с която провежда и годишна галерия. Петото й издание може да бъде забелязано до 13 юни в ГХГ " Борис Георгиев ".

Увеличаване

Виктория дружно с децата от школата си " Азбука на въображението ", с която провежда и годишна галерия. Петото й издание може да бъде забелязано до 13 юни в ГХГ " Борис Георгиев ".

Смаляване

Виктория е в забавната позиция да е по едно и също време махленски актьор и показвана в галерии. Има и все по-задълбочен интерес към нереалното изобразяване. " Винаги съм имала огромно любознание и в никакъв случай не съм се поставяла в рамки – имаше интервал, в който постоянно хващах влака към София, с цел да преглеждам изложения. " Чувства, че при малко художници това е по този начин – тези, които се занимават със стрийт арт, остават заключени в него, тези, които са затворени в галериите, гледат малко пренебрежително на първите. Сред образните създатели от нейното потомство във Варна, с които намира общ език, са Алекси Иванов, Николай Чакъров, Габриела Емил, Диана Нанева. Част от тях към този момент не живеят в града, само че са оставили огромна диря по един или различен метод.

Тя употребява това, че от 80-те и 90-те Варна е наследила субкултури като графити, стрийт арт, пънк и скейт културата. Виктория вижда въздействието им, изключително в места като " Хале 3 ", едно от дребното различни пространства, където ъндърграунд празненства и скейт рампа съжителстват.

" Това, което научих, е, че не би трябвало да сме прекомерно сериозни или непрекъснато да търсим паралели сред нашата среда и непознатата, а да приемем, че при нас някои неща са се случили по друг метод, споделя Виктория. Мисля, че публиката в прочут смисъл става все по-приемаща – въпреки всичко хората от ден на ден пътуват, допират се до свободата. За да приемем нещо по-различно, би трябвало и да сме подготвени за него. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР