Илюстрация На 23 април партията движение Възраждане обяви инициативата си

...
Илюстрация На 23 април партията движение Възраждане обяви инициативата си
Коментари Харесай

Настройване срещу еврото

Илюстрация
На 23 април партията придвижване " Възраждане " разгласи самодейността си за референдум против възможното прекосяване от лев към евро в България.

Увеличаване

На 23 април партията придвижване " Възраждане " разгласи самодейността си за референдум против възможното прекосяване от лев към евро в България.

[vazrazhdane.bg] Смаляване
Още по тематиката
Социология на пропагандата

Кампанията против еврото
11 май 2018
Завоят на Марешки към националистите

Лидерът на " Воля " стартира акцията си за евроизборите следващата година, предлагайки референдум за излизането на България от НАТО
3 май 2018 Проучване на организация Perceptica*, осъществено по поръчка на " Капитал ", за отношението в обществените медии и интернет към прекосяването към еврото в България
Според дребното позитивни отзиви това е методът България да настигне останалите в Европейски Съюз.
През миналите три месеца отношението в обществените медии към еврото като бъдеща валута на България е главно отрицателно. Около 82% от мненията са твърдо срещу прекосяването към евро, като единствено 16% от потребителите поддържат тази стъпка. Неутралните отзиви са едвам 2%, които принадлежат на консуматори, искащи повече информация по отношение на прехода към евро, преди да образуват мнение.
Основна част от диалозите по тематиката - 87%, са във Фейсбук, 12% - във форумното пространство, а 1% - в блогове.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Дискусията отбелязва няколко пика - два през февруари и три към края на април. Февруарският диалог е подет с препубликуване на миналогодишна публикация от bulgariapress.com. Статията стартира да се популяризира по Фейсбук групи с политическа тема на 1 февруари, като това се повтаря 10 дни по-късно. Заглавието е " Одобрявате ли замяната на лв. с евро? ", съпроводено от изображение на банкнота от 50 лв. и банкнота от 50 евро. Мнозинството отговори са " не ", като някои консуматори показват и по-подробно аргументите за това. Изразени са терзания, че при прекосяването към еврото България губи своя суверенитет, както и боязън, че еврото ще способства за обедняването в страната, а доста хора разясняват и опита на други страни, като настояват, че на всички места еврото е навредило.

Като образец за потърпевши от еврото страни най-често са дадени Гърция, Испания, Португалия, Германия и Италия, като коментиращите най-често настояват, че са живели или към момента живеят в тези страни и са видели с очите си по какъв начин цените са били приравнени към евро по метод, правещ стоките по-скъпи, а заплатите са били приравнени по различен, правещ ги по-ниски. От друга страна, се разяснява и изборът на Англия да напусне Европейски Съюз като мотив срещу по-нататъшна интеграция в съюза.

На 23 април придвижване " Възраждане " , възползващо се от отрицателните настроения по отношение на еврото, афишира самодейността си за референдум против приемането му. Във Фейсбук самодейността предизвика сдържан интерес, като постовете не събират огромен размер мнения. На същата дата изявление на Кристалина Георгиева в поддръжка на прехода към евро е отразено от Petel.bg, а на 26 април " Новините на Нова " споделят във Фейсбук страницата си изявлението на министър-председателя Бойко Борисов по отношение на влизането в чакалнята на еврозоната, което съгласно него ще понижи лихвите по заемите.

На 25 април изявлението на финансовия министър Владислав Горанов по отношение на готовността на страната да подаде молба за участие в " чакалнята на еврозоната " получава сериозен отзив под Фейсбук пост на Petel.bg. Коментиращите настояват, че всяка страна, приела еврото, желае да върне остарялата си валута, а в България приемането му ще докара до 50% инфлация. Често се загатват и страни като Швеция, Дания и Англия на запад и Чехия, Унгария и Полша на изток, които не са приели еврото. Пита се дали тези страни са толкоз глупави да не одобряват еврото, или, в противен случай, задоволително умни са да стоят надалеч от него. Изтъква се, че и без еврото изброените страни поддържат висок стандарт на живот по отношение на българския. Не липсват и мнения, сравняващи прехода към евро с Виденовата зима, като доста хора се тормозят и какво ще се случи със спестяванията им при един подобен развой.

Малкото положителни отзиви идват от консуматори, смятащи, че приемането на еврото е методът България да настигне останалите страни от Европейски Съюз, а самото евро е спомогнало за усъвършенстване на стандарта на живот във всяка европейска страна, която го има за валута.

На 27 април оповестеният от държавното управление проект за приемане на еврото до края на 2020 година е отразен, като още веднъж " Новините на Нова " предизвикат най-широката полемика. Засилват се отрицателните мнения, доста консуматори приканват за референдум, а диалогът бързо разсънва и анти-ЕС и анти-НАТО отношение.

Потребители разясняват, че политиците желаят приемане на еврото, тъй като техните спестявания са в евро, а и това ще им даде късмет да заграбят валутния запас на страната. От друга страна, има и отзиви, че валутният ръб е интрига, целяща да държи популацията оскъдно, а действителната стойност на лв. е по-голяма от цената на еврото.

Под Facebok постове на Дневник, Медиапул и Investor.bg, отразяващи проектите на държавното управление за влизане в чакалнята на еврозоната, е регистриран еднакъв заимствуван антиевропейски коментар на съветски език, твърдящ, че интеграцията в Европейски Съюз води единствено до мизерия, а изборът на Англия да напусне съюза е бил верен.

Във форумното пространство диалогът се случва в края на април и се организира главно във форума на вестник СЕГА, както и на уеб страницата kaminata.net. Там диалогът е по-умерен, като позитивните споменавания са равни на отрицателните. Дискусията е предизвикана от мнението на Стив Ханке, Бащата на валутния ръб в България, че еврото е капан и приемането му е неточност.

Потребителите разискват възможната инфлация, като разясняват, че въпреки и да е вероятен кратковременен растеж в цените, след време те се възстановяват. Изразени са и отрицателни отзиви по отношение на концепцията за референдум, като аргументът е, че е обвързване на депутатите в Народното събрание да вземат значими решения, а подлагането на всеки проблем на референдум би означавало прахосани от бюджета пари за гласоподаване на въпрос, по който по-голямата част от популацията не е задоволително осведомена, с цел да вземе решение.

*Perceptica е българска организация за медийни разбори и премерване на репутацията, която следи обичайните и обществените медии и прави оценка въздействието и резултата на обществения диалог в разнообразни сфери.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР