Илюстрация Конкурсът за нов генерален директор на обществената телевизия подготвя

...
Илюстрация Конкурсът за нов генерален директор на обществената телевизия подготвя
Коментари Харесай

Борисов заедно с Пеевски? "Това са глупости"

Илюстрация

Конкурсът за нов общоприет шеф на публичната телевизия приготвя почвата за цялостното й преодоляване от властта. Това ще нанесе големи вреди, тъй като Българска национална телевизия е един от дребното принадлежности на жителите да изискват отчетност от политиците
18 авг 2017
Докато възможностите на депутата да се пребори с " Емко " за русенския цех отслабват в съда, против двете оръжейни компании стартира офанзива през прокуратурата
18 авг 2017

" Това са нелепости ", тросна се тази седмица Бойко Борисов, в коментар на изказванието за непосредственост сред ГЕРБ и Пеевски. " Казвам " това са нелепости " и в това време виждам ден след ден по какъв начин вървят подправените вести ", изясни той по време на държавното съвещание.

Срещу неговите думи обаче може да се сложат три напълно същински обстоятелството. Всички те дружно демонстрират, че това, против което се протестираше по времето на Орешарски - отровната сплав от частни ползи, политическо въздействие, държавна власт и медии, е безусловно непокътнато. Нещо повече - станало е по-силна и по-отровно.

Факт 1. През последните месеци върху две сдружения от военнопромишления комплекс, следени от еднакъв човек - Емилиян Гебрев, се оказва извънредно мощен напън, който идва от няколко направления. Целта явно е да бъде взет от него контролът върху " Дунарит " - една от огромните оръжейни компании. Някога тя беше купена от Цветан Василев и КТБ (по схемата с компаниите бушони), а след банкрута на банката минава към Гебрев. Това обаче очевидно не се харесва на страната и върху него стартира офанзива по всички флангове. Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и най-малко две министерства се включват в оказването на напън (вижте коментар и детайлности ). В чий интерес е всичко това издава масираната акция против Гебрев в медиите на Пеевски, който и различен път е проявявал интерес към предприятията на КТБ. Накратко, приказките за връзки сред Борисов и Пеевски може и да са нелепости, само че останалата част от страната работи в съвършен синхрон за ползите на последния.

Факт 2. Войната, която прокуратурата и службите водят против единствения механизъм за надзор над подслушването и следенето от години, се изостри през последния месец и мина всевъзможни граници. За съпоставяне - от 2014 година насам, когато комисията беше основана, настояванията за подслушване са спаднали фрапантно. Сега очевидно задачата е контролът да бъде отслабен. Все отново, когато безчинстваш (вижте Факт 1) е по-добре да не те подслушват. И още - може да безчинстваш по-добре, в случай че подслушваш който си искаш. (Още.)

Факт 3. Изборът за общоприет шеф на Българска национална телевизия демонстрира, че същата тази клика има интерес да превземе публичната телевизия. Доказва го най-малкото фактът, че един от любимците в надпреварата - Емил Кошлуков, е взел участие в управлението на TV7, когато тя се управляваше от Цветан Василев, имал е предаване в малкия екран на Пеевски " Канал 3 ", а в този момент е записал в CV-то си и стаж в малкия екран на " Атака ". Партията на Волен Сидеров в последния парламент се потвърди като прокси на Пеевски във властта. Вярно, Българска национална телевизия постоянно е била подвластна от ръководещите, само че в този момент заплахата е друга - да мине под контрола на мафията (вижте повече, и ).

Нито един от тези обстоятелства нямаше да стане вероятен без съучастието на изпълнителната власт и отричането на Борисов в този момент единствено го кара да наподобява или като човек, който не споделя истината, или като министър председател, който не управлява нещата под себе си.

Обобщено, България през август 2017-а наподобява по този начин - страната оказва помощ за рейдърство на частни компании, прокуратурата и службите желаят да не ги управляват кого подслушват и се вършат опити да се вземе властта в една от относително самостоятелните медии.

В броя още:
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР