Илюстрация Кармен от Жорж Бизе, изиграна на сцената в Калето

...
Илюстрация Кармен от Жорж Бизе, изиграна на сцената в Калето
Коментари Харесай

Опера и селски туризъм

Илюстрация
" Кармен " от Жорж Бизе, изиграна на сцената в " Калето " Severozapazenabg.com

Увеличаване

" Кармен " от Жорж Бизе, изиграна на сцената в " Калето " Severozapazenabg.com

Автор: Иван Миладинов Смаляване
Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Северозапад ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 17-23 август. Всички текстове по тематиката може да откриете тук.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
По-важният мост на Видин

Младежкият фестивал на изкуствата The Bridge е едно от най-интересните културни мероприятия в целия район
1 сеп 2018
Килими, пропити с история

Чипровци притегля от ден на ден туристи, а зад най-известния му артикул стоят забравени страници от българското минало
18 авг 2018
Технологичен парк... в Монтана?

Една добра концепция към този момент е събрала инвестиции за 15 млн. лева
18 авг 2018
Между моста и автомагистралата

Видин, Монтана и Враца имат вода, планини и истории. Сега се пробват да съберат вложители и хора с хрумвания, с цел да излязат най-сетне от клеймото на западналост и беднотия
17 авг 2018
Малко са местата в България, където на релативно дребна повърхност може да се съчетаят няколко типа туризъм: културно-исторически, фестивален, селски, винен и кулинарен. Видинско е едно от тези места. Затова е необичайно, че макар огромните благоприятни условия региона е доста обратно в оползотворяването на капацитета им. Има обособени начинания, като оперните фестивали да вземем за пример, които осезаемо усилват броя на туристите. Други са свързани с главния транспортен път до района от Европа - Дунав. Пътуващите с круизни кораби имат авансово уговорена стратегия със спирка във Видин. Обикновено разходката включва забележителностите на града и постоянно еднодневно пътешестване до Белоградчик. От години обаче видинчани се оплакват, че от такива гости не се печели изключително, тъй като не нощуват в града.

Ария на вярата Голямата смяна стартира с оперните фестивали.

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
За общините и локалния бизнес главните доходи са от другите туристи, които идват " по суша ". По-голям дял от тях са българите, само че има и резистентен брой чужденци, изключително сърби и румънци, които идват за уикенд или за няколко дни. Голямата смяна стартира с оперните фестивали – първият беше през лятото на 2016 година в Белоградчик, проведен по самодейност на Софийската опера и балет благодарение на общината. Тридневният фестивал " Опера на върховете " беше извънредно сполучлив и огромна част от гостите бяха чужденци, проведени рейсове имаше от Видин, а всички места за нощувки бяха заети. Втората година музикалният празник в края на юли беше продължен, триумфът се повтори, а Софийската опера направи фестивал и във Видин. Тази година музикалните празници са разграничени – операта в София прекарва три седмици в Белоградчик от 13 до 29 юли. В регионалния град има различен фестивал на Симфониета – Видин, Русенската и Старозагорската опера – от 3 до 6 август.

Заради огромния интерес и в двата града разчитат самодейностите да продължат. Публиката на оперни представления по целия свят е доста мечтан туристически поток – на опера и балет вървят най-вече платежоспособни гости, които могат да станат стабилно ядро за развиване на туризма. Има и такива, които пътуват за избрани представления хиляди километри и привличането им към Видин и Белоградчик е голям триумф.

Белоградчик, вторият център

Общините в Белоградчик и Видин към този момент нямат общ артикул, само че си обменят туристи по различен метод – в туристическите осведомителни центрове се дава информация за забележителности и направления и за прилежащите общини. В Белоградчик са доста дейни в работата с туроператори и залагат много на трансгранични направления, само че за региона остава проблем неналичието на задоволително гранични пунктове. Той е единствено един – при Връшка чука, и не е претрупан, само че за част от общините е много надалеч. Все още замразен остава проточилият се от години план за граничен пункт при прохода Кадъ боаз в Белоградчик.

Росен Младенов, заместник-кмет по туризма в планинския град, разяснява, че с оперния фестивал ясно се вижда повишението на туристите. От 2012 година броят на нощувките и на продадените билети за главните забележителности пораства, като ясно се вижда нарасналият интерес от чужденци. Белоградчик е туристическата " зона " на Видинско, в която сезонът е прелестен и цялостен със събития от ранна пролет чак до късна есен. Най-посещаваните обекти остават цитадела " Калето ", пещера " Магура ", много по-малко са в Природо-научния музей. Освен за оперния фестивал градът е дестинация за уикенд и велотуризъм. Поне един път годишно има огромно велосъстезание, само че и отвън него доста фенове на две колела се радват на планинско колоездене и пропътуват района навън.

Малко по-специфичен тип са съборите, проведени в града и покрайнините. По думите на Младенов се вижда лек интерес и на външни гости, изключително около турлашкия събор в прилежащата общ. Чупрене. Турлаците (или торлаци) са коренното население на Белоградчишко, Чупренско, Чипровско и пограничните сръбски области – те са обособена етнографска група с забавни традиции и истинска кухня. Засега съборите им, в това число най-големия на прохода Кадъ боаз, притеглят главно хиляди турлаци и техни потомци, само че имат капацитет да станат туристически артикул.

Големият проблем за Белоградчик, както за целия български туристически бранш, остава сивата стопанска система, показа Росен Младенов. По думите му доста къщи за посетители не записват всичките си гости и по този начин крият налози. Реално броят на туристите е по-голям, само че с какъв брой тъкмо е доста мъчно да се каже.

Старата популярност на Видин

Във Видин също разчитат на фестивалните туристи, въпреки че там има доста какво да се види и отвън празничните събития. " Оперния фестивал във Видин несъмнено чакаме да се радва на висок интерес, тъй като имаме положителни сътрудници и с тяхна помощ феновете на музиката ще видят нещо друго тази година ", разяснява Силвана Сюлейман, основен специалист " Култура и изкуство " в общината. От там обмислят по какъв начин да продължат фестивала през идващите години, като единият вид е той да стане сцена за изява на разнообразни оперни и балетни трупи.

" Лично на мен ми се желае повече културни начинания, може оперния фестивал да се разрасне и да идват постановки на разнообразни опери и балети ", изясни Сюлейман. По думите й по време на миналогодишното издание " Крепост на вековете " на Софийската опера градът е бил претъпкан и всички хотели са били заети. За Видин е значимо, даже множеството посетители да идват единствено с едно преспиване, сподели специалистът. По наблюдения на общината е имало доста посетители от Сърбия, а стремежът им е да създадат оперните фестивали по-популярни, в това число и в прилежаща Румъния.

През цялата година, изключително в топлия сезон, във Видин има доста събития, само че с изключение на на опера и балет може би на максимален външен интерес се радва The Bridge Fest, който тази година се организира от 15 до 22 юли. Много посетители идват и за Ретро парада на коли, който тази година ще е на 4 август. " Дунавски талази " от 24 до 30 юли също притегля аудитория, както и обичайния Видински панаир в края на август, само че за тях посетителите са най-вече " вътрешни " – хора от града и региона.

През цялата година Видин има много богат календар от културни събития с помощта на спектакъл " Вида " (с най-старата театрална постройка в България), Симфониета " Видин ", читалищата, Регионалната библиотека " Михалаки Георгиев ".

Общината има концепция за попълване на един пропуск за туристическия артикул – магазин " Произведено във Видин ", в който да се оферират артикули на производители от региона - от вино до порцелан. Това е едно от слабите места – в магазините е необичайност да се намерят локални артикули. Единственият производител на костен порцелан в България – фабрика " Бонония ", към момента работи, само че техни артикули може да си купите или с поръчка по пощальон или да се иде на място.

За страдание множеството предприятия от тогавашната горделивост на видинската промишленост нямат толкоз добра орис и от дълго време са затворени. В тази връзка набиращият известност urbex туризъм (хора, които обичат да изследват изоставени градски места) тук ще се откри в златна мина. Печалният образец на Видин е в миналото превъзходната синагога, която в този момент би трябвало да бъде възобновена.

Природата и виното

Западането на промишлеността обаче има непредвиден положителен резултат. Запазената природа може да оказва помощ на туристически артикул за селски и екологичен туризъм. Благодарение на това в региона към този момент има много дребни къщи за посетители и по селата, само че кулинарните турове и демонстрациите желаят предварителна резервация. " Бизнес център Видин " да вземем за пример работи от българска страна по подготвени направления, занимания и демонстрации в общ трансграничен план сред България и Румъния. Запазването и описването на традиции, занаяти и кулинария е доста значимо за бързо обезлюдяващия се регион, в който от време на време съхраняването е въпрос на безусловно няколко възрастни, които пазят загатна. Опитът от общия план сподели, че огромна част от позабравените традиции, ястия и фолклор могат да бъдат сполучлив туристически артикул. Другите два плана на " Бизнес център Видин " са полети с балон и наемане на електрически колела за пътувания по българския и румънския бряг.

Ружинци да вземем за пример няма известни забележителности, само че има хрумвания за туризъм. В програмата си общината е заложила насърчаване на характерен селски туризъм с локална кухня, лов на риба и възобновяване на пътеки за туристи. Засега всичко е на фаза търсене на финансиране, само че най-малко една потребна атракция локалните управляващи са решени да възстановят скоро – фамозния в миналото панаир в Ружинци. Капитал Градове: Северозапад

Ето и част от тематиките в изданието:

➤ Икономиката на Видин, Враца и Монтана в цифри
➤ Технологичен парк... в Монтана - една добра концепция към този момент е събрала инвестиции за 15 млн. лева
➤ " Враца програмен продукт общество " продължава да се разраства
➤ Интересът към района пораства главно поради круизни туристи и оперните фестивали

Изданието е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 17-23 август.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР