. Илон Мъск успя! Той постигна това, което мнозина негови

...
. Илон Мъск успя! Той постигна това, което мнозина негови
Коментари Харесай

УСПЕХ: Космическият кораб Старшип на СпейсЕкс изпълни първи 12-километров полет!

. Илон Мъск съумя! Той реализира това, което мнозина негови критици считаха за невероятно!  

Експерименталният му галактически транспортен съд “Старшип ” реализира първия си 12-километров полет. Въпреки че упованията за триумф бяха единствено 30%, полетът бе през по-голямата част от времето безукорен и в последна сметка бяха изпълнени всички сложени цели без една.

Излитането на прототипа “Старшип SN8 ” беше извършено в 00:40 ч. българско време. Самото постигане на апогея беше безпроблемно, като СпейсЕкс извърши неоповестена преди старта процедура – следено и поетапно изключване на моторите “Раптор ”. След като оптималната височина беше реализирана, “Старшип ” сполучливо придвижи задкрилките си, с цел да се преориентира за кацане. 

Следващият миг беше изключително значим – “Старшип ” наред показва, че може да трансферира работата на моторите от главните резервоари към предните. Напомням, че корабът не може да кацне, разчитайки на остатъчното гориво в главните резервоари, защото то се разлива по стените им и въздейства на тягата. Затова “Раптор ”-ите превключиха на предноразположените резервоари в носовия отсек, които са по-малки, само че биха могли да обезпечат наново запалване.

Това наново запалване също бе сполучливо! Единствената неизпълнена цел беше самото кацане, защото “Старшип SN8 ” се заби в стартовата площадка с прекомерно висока скорост.

Илон Мъск е удовлетворен от полета. “Успешно политане, прекачване към предните резервоари и акуратен надзор на задкрилките към точката на кацане ”, написа той в Туитър.

“Налягането в предните резервоари беше ниско по време на запалването на моторите при спускането, довеждайки до огромна скорост при кацането и бърза дезинтеграция, само че ние получихме всички данни, от които се нуждаехме! Поздравления към екипа на СпейсЕкс! По дяволите, да! ”, изкоментира въодушевено предприемачът.

“Марс, идваме! ” – беше последният му статус за вечерта.

Напомням на читателите, че главната цел, заради която Мъск строи “Старшип ”, е да реализира пилотирани галактически полети до Луната и Марс. Предприемачът има вяра, че е кадърен да засели Слънчевата система. 

Екипите на СпейсЕкс получиха ненадейно приветствие от НАСА. Ето какво написа зам. шефът на научния отдел на агенцията Томас Зърбъкън: “Поздравявам СпейсЕкс за това достижение. Аз прекратих присъединяване си в срещата на НАСА, на която присъствах, след което всички отидохме дружно да гледаме полета. Тръгнах си с доста по-добро схващане за фундаменталните разлики сред Старшип и другите ракети ”. 

Към поздравите се причисли и Питър Бек, създателят на Рокет Лаб. “Поздравления за екипа на СпейсЕкс за невероятния тестов полет през днешния ден ”, разяснява той.

Запис от днешния полет – Youtube връзка

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР