Илон Мъск казва, че е задържал Starlink над Крим, за да избегне ескалация

...
Илон Мъск казва, че е отказал да даде на Киев
Коментари Харесай

Илон Мъск казва, че е отказал да даде на Киев достъп до своята комуникационна мрежа Starlink над Крим, за да избегне съучастие в „голямо военен акт".

Киев е изпратил спешна заявка за активиране на Starlink до Севастопол, където се намира голямо руско военноморско пристанище, каза той.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Неговите коментари дойдоха след книга, в която се твърди, че е изключил Starlink, за да осуети атака на дрон срещу руски кораби.

Високопоставен украински служител казва, че това е позволило руски атаки и го обвини в „извършване на зло“.

Руските военноморски кораби оттогава са участвали в смъртоносни атаки срещу цивилни, каза той .

"Като не позволи на украинските дронове да унищожат част от руския военен (!) флот чрез намеса на Starlink, Илон Мъск позволи на този флот да изстреля ракети "Калибър" по украински градове ”, каза той.

„Защо някои хора толкова отчаяно искат да защитят военнопрестъпниците и тяхното желание да извършат убийство? И сега осъзнават ли, че извършват зло и насърчаване на злото?" добави той.

Спорът следва публикуването на биографията на милиардера от Уолтър Айзъксън, в която се твърди, че г-н Мъск е изключил достъпа на Украйна до Starlink, защото се страхувал, че засада на руския военноморски флот в Крим може да провокира ядрен отговор от Кремъл.

Украйна нацели руски кораби в Севастопол с подводни дронове, носещи експлозиви, но те загубиха връзка със Starlink и „изхвърлени на брега безобидно“, пише г-н Айзъксън.

Терминалите на Starlink се свързват със сателитите на SpaceX в орбита и са от решаващо значение за поддържането на интернет свързаност и комуникация в Украйна като конфликтът наруши инфраструктурата на страната.

SpaceX, в която г-н Мъск е най-големият акционер, започна да предоставя хиляди сателитни чинии Starlink на Украйна малко след като Русия изстреля пълната си -мащабно нападение над своя съседка през февруари миналата година.

В отговор на твърдението в книгата, г-н Мъск каза на X, че SpaceX „не е деактивирала нищо“, защото не е била активирана в тези региони на първо място.

"Имаше спешно искане от правителствените власти за активиране на Starlink по целия път до Севастопол. Очевидното намерение беше да потопи по-голямата част от руския флот на котва," каза той.

"Ако се бях съгласил с искането им, тогава SpaceX щеше да бъде изрично съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликт."

Русия незаконно анексира Крим през 2014 г., осем години преди Москва да започне пълномащабното си нахлуване в Украйна.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР