Илиян Василев е български дипломат, посланик е на България в

...
Илиян Василев е български дипломат, посланик е на България в
Коментари Харесай

Илиян Василев: Ако Русия беше нападнала България дали щеше да срещне подобна съпротива, както в Украйна?

Илиян Василев е български посланик, дипломат е на България в Русия от 2000 до 2006 година Представяме ви негово мнение по отношение на интервенцията на Русия в Украйна и разнопосочните схващания у българското общество за самата война:

Съжалявам, само че този пост се постанова. Украйна беше разграничена по доста признаци, преди войната. Караха се, биха се даже в Парламента, само че пристигна войната и нацията се сплоти като в никакъв случай., възроди и възкреси Надеждата си. Дори рускоезичните си пазят страната, толкоз самоуверено колкото и националистите.

Не съм сигурен, че в случай че Русия беше нападнала България щеше да срещне сходна опозиция. Щом 30 % от българите утвърждава насилието на Кремъл над прилежащ славянски и православен народ?! Представяте ли си какъв брой промивани са тези мозъци? Те, същите, на следващия ден ще се наредят да срещат с самун и сол, " освободителите " и ще се предложат като доброволци в новия Народен съд и да станат началници, с цел да не работят. А тези тълпи, които хвърлят снежни топки по премиера, на следващия ден ще пребиват инакомислещите в тъмните улици.

Днес чета, че ромите от Кюстендил събират помощи за Украйна, мюсюлманите също, а нашата " православна " черква се затвори зад манастирските стени и мълчи ли, мълчи. Защото Бог от дълго време ги е изоставил поради бездуховността им.

Разбира се, има и друга истина, на многото хора, които си отвориха сърцата и домовете и дават заслон на бежанците, по този начин както България е приела съвсем милион бежанци след първата международна война. И те са също доста.

Но се намират зложелатели да завидят /колкото типично/ че на бежанците давали, а на тях не.

Гледах Иван Костов през вчерашния ден, и Петър Стоянов преди, виждам и президентите и министър председатели по-късно, съпоставям християнските им/разбирай човешки полезности, емпатията, вълнението и разбирам, че Симеон Сакскобурготсти, Ахмед Доган, Георги Първанов, Сергей Станишев, Бойко Борисов, Румен Радев изтръгнаха духовното, пречупиха гръбнака на нашия народ, замениха го с тюрлюгювеч от псевдоценностите на далаверата, на снишението против пост или пари, унищожиха груповия човешки капитал и емпатия, до степен да се питаме кое е по-страшното - че изчезваме физически като нация, или че се сринахме духовно.

Или и двете гибели са взаимносвързани и обусловени. Защото макар положителните вероятности за материалното, хората напущат страната поради неналичието на взаимност, съпричастие, полезности.

И отново си задайте въпрос, в случай че Русия ни беше нападнала, по какъв начин щяхме да реагираме? Сравнете с възрожденците, Съединението и Сръбско-българската война, вижте какво вършат в Украйна, и в случай че не ви налегне всемирната тъга, значи сте от тези 30 % окончателно оскотяли хора, които не разграничават положително и зло. И по какъв начин с тях да градим единна България?! Да бъдем положителни съседи, да теглим България в една посока?

За това споделям, че бях до тук с единството, с обединяването, с подправената рекламация за единодушие с тези хора. Трябва ми филтриране, катарзис. За страдание не виждам сходни възрожденски претекстове в държанието на множеството министри. Виждам следващата подготвеност за далавери, за снишаване, за споразумяване на персоналното благоденствие за сметка на общото.

Съжалявам, само че подвигът на украинския народ и реакцията на моя, навеждат на прекомерно скръбни мисли. Не единствено не оказваме помощ с муниции, с каски и бронежилетки, тъй като част от този народ не желае, само че и ненавиждаме тези които оказват помощ?!

Не дай си боже да проявим взаимност и споделим малко ограничения, примерно, в случай че на следващия ден спрем да използваме съветски петрол или газ, или си върнем рафинерията поради неплащани налози и ембарго, и поради това се вдигнат цените. Веднага ще изпратим емисари в Москва колянопреклонно да молят, нищо че има задоволително петрол и газ отвън Русия и в случай че тези ограничения са точно и с цел да помогнем да падне Путин. Защото на тези същите 30 проценти не им би трябвало демократична Русия, желаят си насилника.

И всичко потегля от " елита " - плътски, бездуховен, безгръбначен, самодостатъчен. Къде са създателите да осмислят тези процеси? Къде са писатели, интелектуалци, поети, продуценти на занимателни зрелища, съучастници в тези закононарушения против народа? Сал един Теодор Ушев?!

Къде е Писателят, да вдигне глас против Нинова и в нейно лице към " целесъобразяващите ", да каже,че като не даваме каски и бронежилетки, боеприприпаси ставаме съучастници на Путин и съотговорни за убитите украинци? Защото не Украйна атакува Русия, нали, а жертвата, които крещи за помощ.

Медиите и публицистите, носят главната виновност за това.

И си мисля, дали спасението на душите не е в емиграцията към Украйна. Защото политиците на Европа, които предаваха Украйна, не смеят да се изправят против Путин.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР