Или грешка, или организиралите случилото се са искали да сплашат

...
Или грешка, или организиралите случилото се са искали да сплашат
Коментари Харесай

Експерт: Нетипично е, че взривът срещу Гешев е поставен под нивото на пътя

Или неточност, или организиралите случилото се са желали да сплашат основния прокурор.

Това съобщи Пламен Василев, специалист по тероризъм, който е бил на мястото, където се взриви бомба, до момента в който кортежът на основния прокурор Иван Гешев е минавал. Нетипичното е, че гърмежът е подложен под равнището на пътя, сподели категорично Пламен Василев. 

 

На 5 метра по-напред има мостче – там в случай че беше поставена бомбата, щеше да има прелестна поразяваща дарба, посочи той.  Трудно може да се каже, че са експерти. Най-близките осколки са на 4-5 метра от пътя, като денивенилацията на гърмежа е 3 метра, изясни Василев. 

 

Той категорично сподели, че мястото на гърмежа се намира под пътя – 4-5 метра. Осколките може да са лизнали горната част на автомобила, съобщи специалистът пред Българска национална телевизия. Само чувал с пясък или бетонен блок може да насочи гърмежа в избрана посока, добави той. Не би могло вредите по бронирания автомобил да са доста съществени, съобщи Василев, който отбрани версията за заплашване. 

 

По думите му, осколките от гърмежа не могат да пробият брониран автомобил - може да напукат стъклата му. Той е безапелационен, че за пробив би трябвало да има по-висока кинетична сила и може да стане при удар на тъкмо несъмнено място. ОЩЕ: Факти и легенди към бомбата против Иван Гешев: Бивш сапьор и лейтенант проучва данните до момента 

 

Използваното взривно вещество не е тротил, най-малко по този начин разбрах аз. Допускам, че може да е самоделно взривно вещество, въз основата на амониева селитра, само че тя има много по-ниска скорост на взривяване. 

 

Обемист пакет край пътя, експедитивност – това ми е мисълта, изясни Василев какво мисли за случилото се – т.е., че става въпрос за неточност. Така и не стана ясно какво изрично мисли той. Капсул-детонатор, кабел или отдалечено – това са трите разновидността да се взриви бомбата, съгласно Василев.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР