Икономистът Красимир Иванов коментира ситуацията с жилищния балон у нас.В

...
Икономистът Красимир Иванов коментира ситуацията с жилищния балон у нас.В
Коментари Харесай

До кога трябва да чакаме, за да се спука жилищният балон?


Икономистът Красимир Иванов разяснява обстановката с жилищния балон у нас.

„ В момента е извънредно късно за покупка на жилище. Сега е време за продажба “, споделят от казаното businessnovinite.bg, по време на конференцията на InvestPRO.

Жилищният балон стартира да нараства още през 2016г., когато цените на парцелите последователно започнаха да се усилват. Според господин Иванов той доближи своя пик през първото тримесечие от 2022г., а в този момент към този момент е моментът на спад. Спрямо неговите проучвания се чака цените на парцелите да спаднат с към 50%, само че това може би няма да се случи незабавно, а ще бъде в продължение на няколко години.

Всичко това припомня на обстановката от финансовата рецесия сред 2000г. и 2007г., когато сумата за закупуване на парцел доближи своя връх от повишение на имотната цена с 50% за година. Ситуацията се възстановява едвам през 2008г., когато цената на парцелите стартира да понижава.

Снимка: iStock


" Хората живеят в илюзия, че купувайки парцел ще създадат страхотна инвестиция. Всъщност дълготрайната рентабилност от един парцел е ооколо 1%. Краткосрочната рентабилност може да бъде по-добра, в случай че купите на ниска цена парцел и го продадете по-скъпо ", споделят още от казаното на Красимир Иванов businessnovinite.bg, които са медиен сътрудник на конференцията на InvestPRO.

Според огромна част от брокерите на българския пазар „ балонът “ няма да спадне, а даже противоположното. Те чакат цените да се усилват още, защото търсенето продължава.

Дали балонът на жилищния пазар ще продължава да пораства или ще стартира да понижава зависи от търсенето, което има на пазара. Докато има търсене при съществуване на високи цени, те ще не престават да нарастват досега, в който клиентите на жилища стартират да понижават.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР