Икономиката на Великобритания се сви с 9,9% през 2020 г.,

...
Икономиката на Великобритания се сви с 9,9% през 2020 г.,
Коментари Харесай

Британската икономика с най-голям спад от 300 години

Икономиката на Англия се сви с 9,9% през 2020 година, което е най-големият спад от 300 години насам, оповестява The Independent, базирайки се на публични данни на Службата за национална статистика на Обединеното кралство (ONS).

През последното тримесечие на 2020 година английската стопанска система въпреки всичко е минала към напредък: секторът на услугите е повишен с 0,6%, промишлеността – с 1,8%, а строителството – с 4,6%, а междинният растеж на Брутният вътрешен продукт се е оказал два пъти по-висок от упования.

Този отскок обаче не може да компенсира рекордния спад в брутния вътрешен артикул на страната, породен от ограничаващите ограничения против ковид. Пандемията удари Обединеното кралство два пъти по-силно от международната финансова рецесия от 2008-2009 година – тогава Брутният вътрешен продукт спадна единствено с 4,1%, съобщи Aгенция " Фокус ".

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Британската стопанска система е претърпяла през април рекорден спад о...

" С намаляването на рестриктивните мерки в доста елементи на Обединеното кралство през декември редица стопански браншове започнаха да възстановяват своите позиции – регистриран е напредък при хотелиерите, търговците на коли и фризьорските салони.

Ръстът на Брутният вътрешен продукт е подкрепят и от увеличението на скоростта на тестване за ковид и следене на хората, които са влезнали в контакт със инфектираните. До края на годината обаче Брутният вътрешен продукт се сви с съвсем 10%, което е повече от два пъти предходния връх за годишен спад ", разяснява заместник-ръководителят на икономическата статистика на ONS Джонатан Атоу.

Според The Independent, миналогодишният спад е най-лошият в историята на Брутният вътрешен продукт. Последното понижаване на брутния вътрешен артикул на Англия за една година с сходен мащаб е записано през 1921 година, когато страната страда от последствията от Първата международна война - тогава съгласно някои оценки Брутният вътрешен продукт е трябвало да намалее с 9,7%, само че това е невероятно да се каже сигурно, защото през тези години към момента не са събрани всички данни, които се вземат поради през днешния ден.

Междувременно, в случай че вземем поради всички налични статистически данни през днешния ден, последният път, когато страната е претърпяла същия стопански спад, е чак през 1709 година след Великия мраз – извънредно студена зима, която унищожава множеството посеви в Европа.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР