Икономиката на Украйна се очаква да се свие с 45%

...
Икономиката на Украйна се очаква да се свие с 45%
Коментари Харесай

Министърът на финансите на Украйна прогнозира спад на БВП с 45%

Икономиката на Украйна се чака да се свие с 45% тази година, предвижда в сряда финансовият министър на страната Сергей Марченко, добавяйки, че украинското държавно управление е решено да обслужи напълно своя дълг, оповестява Ройтерс.

Управляващите в Украйна чакат по-голям стопански спад през 2022 година от прогнозите на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) и Международния валутен фонд (МВР), съгласно които стопанската система на страната ще се свие с сред 30 и 35% поради съветската военна инвазия в страната.

„ Народът на Украйна заплаща голяма цена и тази цена не може да бъде оценена “, уточни Марченко по време на брифинг на годишната среща на Европейска банка за възстановяване и развитие в Маракеш, Мароко.

„ Това, което може да се оцени, е, че Брутният вътрешен продукт евентуално ще означи спад с към 45% през тази година “, добави той, говорейки посредством видео връзка.

Страната обаче продължи да обслужва отговорностите по интернационалните си облигации и след почналата на 24 февруари нашествието на Русия. На 1-ви септемвр Украйна би трябвало да заплати един милиард $, които са дължими по доларови облигация, като в това време страната е изправена пред ежемесечна фискална дупка от 5 милиарда $ заради войната.

Марченко означи, че Украйна би трябвало да откри спомагателни източници за финансиране на този недостиг, защото

страната може да покрие единствено „ 62% от главните си бюджетни потребности “, без да се включват военните разноски.

„ Вече събрахме над 2,2 милиарда $ от издаване на военни облигации. Военните облигации са една значима инвестиция за поддръжка на държавния бюджет по време на война “, уточни украинският финансов министър.
ТЕМА преди 21 минути 189 преди 30 минути 163 преди 1 час 320
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР