Икономиката на България ще нарасне с 3,7 на сто през

...
Икономиката на България ще нарасне с 3,7 на сто през
Коментари Харесай

ЕК понижи прогнозата си за икономическия растеж на България за 2022 г.

Икономиката на България ще нарасне с 3,7 на 100 през 2022 година, като растежът леко ще се форсира до 3,9 на 100 през 2023 година. Това се показва в зимните стопански прогнози на Европейската комисия.

В прогнозата от ноември ЕК очакваше икономическият напредък на страната ни да доближи 4,1 на 100 през тази година и да се забави до 3,5 на 100 следващата година. Според оценката на Брюксел българската стопанска система е повишена с 4 на 100 през 2021 година, което е над плануваните през ноември 3,8 на 100 за предходната година, оповестява Българска телеграфна агенция.

По данни на Брюксел, потребителските цени в България са се повишили с 2,8 на 100.

За съпоставяне, Българска национална банка (БНБ) чака действителният БВП (БВП) на България през 2021 година да означи напредък от 3,7 на сто, през 2022 година - от 3,6 на 100, а през 2023 година - от 4,5 на 100. Това уточни институцията в постоянния си тримесечен отчет, който беше оповестен в края на януари.

В същото време в проектобюджета на Асен Василев е заложено по-силно ускорение на растежа на Брутният вътрешен продукт - до 4,8 на 100 през 2022 година. Средногодишното покачване на инфлацията по хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ) се предвижда да бъде 5,6 % със закъснение до 3,1 % в края на годината.

Анализ на Европейска комисия за България

След свиването на икономическата интензивност през 2020 година, Брутният вътрешен продукт на България се е повишил през 2021 година, отбелязва Еврокомисията.

Частното ползване е било главен мотор на растежа на фона на удобните условия на трудовия пазар, мощното потребителско доверие и постоянния напредък на приходите, подсилен от увеличението на пенсиите и прехвърлянията.

Инвестициите обаче са се показали по-зле през 2021 година, сдържани от стабилно високата неустановеност за развиването на обстановката с пандемията от КОВИД-19, въвеждането на ограничаващи ограничения и външната среда. Износът на артикули и услуги също е съдействал за възобновяване, установи Европейска комисия.

Броят на визитите от задгранични туристи остава много под предпандемичното ниво. Като цяло Брутният вътрешен продукт е повишен с 4 на 100 през 2021 година, отичат от Брюксел.

Инфлацията в страната се е ускорила внезапно след септември 2021 година, тласкана от високите цени на горивата и газа и обвързваните с тях резултати.

За да предотврати по-нататъшно повишаване на електричеството и отоплението за семействата, на 15 декември Народното събрание наложи мораториум върху цените на дребно доникъде на март 2022 година, напомня Еврокомисията. В момента се разискват и нови ограничения за преодоляване на повишаването на силата за крайните консуматори. За тази и идната година инфлацията ще бъде определяна значително от мащаба на непреките резултати от високите цени на силата и решенията на националния регулатор за това по какъв начин да поправя цените на дребно по отношение на предстоящото развиване на цените на едро. Като главен сюжет се чака контролираните цени на електрическата енергия да се усилят с 15 на 100 доникъде на 2022 година и с 20 на 100 доникъде на 2023 година. Тези покачвания съответстват с оценките на енергийния регулатор и с размера и покачванията на цените във времето. Тези фактори се чака да допринесат за устойчивостта на инфлацията при силата, което ще докара до съществена инфлация от 6,3 на 100 и 3,9 на 100 надлежно през 2022 година и 2023 година, предвижда Европейска комисия.

Въпреки ускоряването на инфлацията се чака икономическият напредък да остане мощен на равнище 3,7 на 100 през 2022 година и 3,9 на 100 следващата година. Както износът, по този начин и вътрешното търсене, също подтиквани от вложения, финансирани от възстановителните фондове на Европейски Съюз, би трябвало да поддържат растежа. Прогнозира се разполагаемият приход да нарасне в действително изражение макар по-високата инфлация. Въпреки това по-високите цени на силата и храните евентуално ще подкопаят покупателната мощ на семействата с ниски приходи при отсъствието на спомагателни обезщетения. Енергийно интензивното произвеждане също се чака да бъде изправено пред провокации, с цел да резервира конкурентоспособността си, отбелязва Европейска комисия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР