Икономическото и социално сближаване в Европейския съюз трябва да остане

...
Икономическото и социално сближаване в Европейския съюз трябва да остане
Коментари Харесай

Румен Радев се обяви за равномерно разпределение на инвестиции в Европа

Икономическото и обществено доближаване в Европейския съюз би трябвало да остане приоритет и в новия мандат на европейските институции. Това съобщи президентът Румен Радев на среща на „ Дондуков “ 2 с министъра на външните работи и европейските въпроси, и министър на миграцията и убежището на Великото херцогство Люксембург Жан Аселборн.

"Необходимо е равномерното систематизиране на вложения в Европа освен за развиването на превоз и логистика, а на първо място в просветителна и научна инфраструктура. Финансирането на съвременни научни центрове в поддръжка на качественото обучение в страните от Източна Европа е наложителна причина за основаването на вероятност за развиване на младежите в родните им страни ", акцентира Румен Радев.

Според Жан Аселборн не би трябвало да се позволява понижаване на финансирането за политиките на Европейския съюз, които би трябвало да разполагат с нужните запаси за постигането на ефикасни резултати.

Двамата разискаха тематики от дебата за бъдещето на Европа и подчертаха нуждата от запазване на основополагащите полезности на Европейския съюз като единение и взаимност. Предизвикателствата в областта на сигурността и миграцията изискват от Европейския съюз да има способността да взима ефикасни и навременни решения, съобщи президентът.

Жан Аселборн удостовери поддръжката на Люксембург за присъединението на България към Шенгенското пространство. Още през 2011 година България е покрила техническите критерии и извършва уговорките си по запазване на външната граница на Европейския съюз, уточни Румен Радев. Президентът напомни и импортираното от него предложение през 2017 година за разработване на европейски проект за деяние при положение на ненадейно нарастване на миграционния напън по външните граници на съюза.

И Румен Радев, и Жан Аселборн показаха поддръжката си за европейската вероятност на Западните Балкани. По думите на президента България е приела ясна позиция в поддръжка на европейската интеграция на Република Северна Македония и чака в границите на преговорния развой да бъде реализиран необратим прогрес в построяването на добросъседски връзки. От европейски интерес е страните от Западните Балкани да са част от Европейския съюз, уточни Жан Аселборн.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР