Икономическият растеж в еврозоната ще остане слаб в краткосрочен план,

...
Икономическият растеж в еврозоната ще остане слаб в краткосрочен план,
Коментари Харесай

Банките в еврозоната да не освобождават капиталовите буфери, препоръчва ЕЦБ

Икономическият напредък в еврозоната ще остане слаб в кратковременен проект, защото услугите и пазарът на труда отслабват.

Въпреки тази наклонност, страните не би трябвало да освобождават банковите буфери, съобщи вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос, представен от Reuters.

Някои от огромните страни в еврозоната вкараха така наречен антициклични буфери, които принуждават кредиторите да заделят повече капитал в по-добри времена, който по-късно може да бъде освободен, когато икономическият цикъл се обърне.

" Освобождаващите се финансови буфери следва да се запазят, с цел да подсигуряват, че са разполагаем при положение на утежняване на изискванията в банковия бранш ", изясни де Гиндос.

Германия и Франция вкараха такива буфери тази година, като Франция възнамерява да ги усили от началото на идната година, а Нидерландия разгласи проекти за удвояване на буферите през май идната година, добавя Reuters.

Потенциално безпокойствие буди фактът, че стопанската система на еврозоната е в застой през цялата година и всяко възобновяване през идната бъде едва, като ще резервира растежа под 1%.

" По-слабата промишлена интензивност се придвижва върху услугите ", разяснява де Гиндос. " Вероятно стопанската система на еврозоната ще остане потисната в кратковременен проект. "

Дори пазарът на труда, светлото леке в стопанската система на блока, стартира да демонстрира признаци на намаляване, счита зам.-директорът на ЕЦБ.

Икономическите терзания идват в миг, когато ЕЦБ увеличи лихвените проценти до рекордно високи стойности посредством 10 следващи нараствания, надявайки се да забави потребителското търсене и да върне инфлацията към целевото ниво от 2%, напомня Reuters.

Макар че понастоящем инфлацията е под 3%, де Гиндос съобщи, че е евентуално тя още веднъж да се увеличи през идващите месеци, въпреки че общата дезинфлационна наклонност към момента ще се резервира в средносрочен проект.

По отношение на вероятностите за лихвените проценти де Гиндос съобщи, че през декември ЕЦБ ще разполага с повече информация, " с цел да преоцени инфлационните вероятности и нужните политически дейности ".

Той повтори и общоприетите насоки на банката, че лихвените проценти, арестувани на настоящето си ниво " за задоволително дълъг интервал от време ", ще играят " основна " роля за понижаване на инфлацията.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР