Икономическият растеж на Япония надминава прогнозите, тъй като износът се увеличава

...
Икономиката на Япония нарасна много по-бързо от очакваното през месеците
Коментари Харесай

Икономиката на Япония нарасна много по-бързо от очакваното през месеците от април до юни, тъй като активният износ на автомобили и пристигащите туристи помогнаха да се компенсира съпротивлението от забавящото се възстановяване на потребителите след Covid, въпреки че перспективите за глобална рецесия замъгляват перспективите.

Ръстът от 6,0% на годишна база в икономиката на Япония се превърна в тримесечен ръст от 1,5%, много по-голям от средните оценки от 0,8% в проучване на Reuters и довеждайки брутния вътрешен продукт (БВП) до рекордно високо ниво.

Това беше най-бързото разрастване от последното тримесечие на 2020 г. и последва ревизирано разрастване от 3,7% през януари до март.

Въпреки че основните данни за БВП предоставят известно облекчение на политиците, които се стремят да балансират икономическия растеж с устойчивата инфлация, те прикриват основната слабост в сектора на домакинствата.

Марсел Тиелиант, ръководител на Азиатско-тихоокеанския регион в Capital Economics, каза, че е малко вероятно движеният от износа импулс на растеж да се задържи.

„И докато износът на капиталови стоки се възстанови през юни, тъй като най-големият спад на чуждестранните инвестиции вече е зад нас, ние не очакваме енергично възстановяване“, каза Тиелиант.

Частното потребление, което съставлява повече от половината от икономиката, спадна с 0,5% на тримесечна база през периода април-юни, тъй като скоковете на цените удариха продажбите на храни и домакински уреди.

Износът се увеличи с 3,2% през второто тримесечие, воден от износа на автомобили и входящия туризъм, докато капиталовите разходи останаха без промяна.

Японските производители на автомобили се възползваха от по-слабата йена, което помогна за увеличаване на печалбите на фона на намаляващите продажби в Китай и все по-трудното преминаване към електрически превозни средства.

Силното търсене в САЩ и Европа също подкрепи износа, докато бумът на чуждестранни туристи след COVID даде на икономиката така необходимия попътен вятър.

Този тласък на външното търсене или нетния износ добави 1,8 процентни пункта към растежа през второто тримесечие. Въпреки това, този нетен принос също беше поласкан от спада на вноса за трето поредно тримесечие, който изпитва затруднения поради слабостта на йената.

Междувременно вътрешното търсене намали растежа с 0,3 процентни пункта.

„Най-големият фактор беше спадът на вноса, който повиши БВП. Това не означава силно възстановяване на японската икономика“, каза Такуми Цунода, старши икономист в Изследователския институт на централната банка Shinkin.

„Като такава, централната банка ще запази текущата парична политика и ще заеме изчаквателна позиция за момента.“

Реалните заплати станаха положителни за първи път от седем тримесечия и корпоративният апетит за инвестиции е стабилен, каза министърът на икономиката Шигеюки Гото.

„На този фон очакваме умереното икономическо възстановяване да продължи, въпреки че е необходимо повишено внимание по отношение на рисковете от спад от глобалната икономика и ефектите от скоковете на цените“, каза Гото.

Банката на Япония предприе стъпки миналия месец, за да позволи на дългосрочните лихвени проценти да се повишат повече, ход, разглеждан от анализаторите като начало на постепенно отдалечаване от масивни парични стимули.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР